Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Varones ar raksturu – Margarēta, Elza, Dalila

Latviešu operzvaigznes Marina Rebeka, Liene Kinča un Elīna Garanča mirdz jaunās sezonas atklāšanas pirmizrādēs Madridē, Gentē un Ņujorkā

Opermāksla pasaulē vairs nav iedomājama bez aktīvas Latvijas mūziķu līdzdalības. Trīs ievērojamas latviešu dziedātājas nupat piedalījušās sezonas atklāšanas jauniestudējumos Eiropā un ASV. Marina Rebeka dzied operā Fausts Madridē, Liene Kinča – operā Loengrīns Gentē un Antverpenē, Elīna Garanča – operā Samsons un Dalila Ņujorkā.

Fausts būvē superdatoru

19. septembrī Madrides Karaliskās operas Teatro Real sezonu atklāja Šarla Guno Fausta pirmizrāde ar soprānu Marinu Rebeku Margarētas lomā. Franču komponista divsimtgadei veltīto iestudējumu veidojis izraēliešu diriģents Dans Etingers un kataloņu režisors Alekss Olē no radošās apvienības La Fura dels Baus, kas ir slavena ar vērienīgiem teatralizētiem šoviem. Vizuālo efektu tajos parasti ir vairāk nekā svaigu ideju (Marinai Rebekai ir zili mati!). Šis Fausts ir Teatro Real kopražojums ar Nīderlandes Nacionālo operu, pirmizrāde Amsterdamā notika 2014. gada maijā.

Režisors Alekss Olē interpretē Faustu kā sarkastisku traģikomēdiju par nelabo, kas slēpjas ikvienā no mums. Varonis meklē un cenšas uztaustīt dzīvi, kuru nav iespējams izdzīvot, – šī ir vēl viena Gētes filosofiskajā traģēdijā aktualizēta tēma, kas interesē Aleksu Olē. Mefistofelis ierosina Faustu piepildīt savas apslēptās vēlmes, atmodināt visus apslāpētos instinktus, ļauties perversijām, par kurām viņš kādreiz sapņojis. Mefistofelis uzvedas kā Fausta alter ego. Izrādē Fausts ir zinātnieks, kurš laboratorijā būvē superdatoru – cilvēka smadzeņu simulatoru.

Publika Madridē par režisora koncepciju nav sajūsmā, taču pret muzikālo kvalitāti pretenziju nevienam nav. Marina Rebeka dzied izrādes pirmajā sastāvā kopā ar spilgtiem partneriem: titullomu atveido poļu tenors Pjotrs Bečala (šovasar ar sajūsmu tika uzņemts viņa Loengrīna lasījums Baireitas festivālā), Mefistofeli tēlo itāļu basbaritons Luka Pizaroni, Valentīnu – franču baritons Stefāns Degū.    

Marina Rebeka uz Teatro Real skatuves uzstājas pirmo reizi. Margarētas lomā viņu varēs dzirdēt 28. septembrī, 1., 4. un 7. oktobrī. 4. oktobrī Fausts tiešraidē no Madrides tiks demonstrēts televīzijas kanālā Mezzo. Vēlāk tiks izdots DVD.

Informācija: www.teatro-real.com

Tas notika šeit

20. septembrī Flāmu opera Gentē sāka sezonu ar Riharda Vāgnera Loengrīna pirmizrādi. Amerikāņu režisora Deivida Oldena iestudējumu diriģē argentīniešu maestro Aleho Peress, kurš 2019./2020. gada sezonā kļūs par Flāmu operas muzikālo vadītāju.

Loengrīna darbību no X gadsimta pirmās puses režisors Deivids Oldens pārcēlis uz XX gadsimta 30. gadiem – militāro konfliktu plosītā Antverpene gaida glābēja atnākšanu. Izrādē var pamanīt atsauces uz nacisma simboliem. Šis Loengrīns uz Beļģiju atlidojis no Londonas Karaliskās operas, kurā šovasar Deivida Oldena izrādi diriģēja Andris Nelsons. Tagad Latvijas publika var doties uz Flāmu operu, lai klausītos soprānu Lieni Kinču Elzas lomā. Agrāk šajā teātrī viņa ir dziedājusi divas citas Vāgnera lomas – Elizabeti Tanheizerā un Zentu Klīstošajā holandietī. Elzas mīļoto Loengrīnu tēlo serbu tenors Zorans Todorovičs. Ortrūdes lomā iejūtas zviedru dramatiskais soprāns Irēne Teorina, Telramundu dzied amerikāņu basbaritons Kreigs Kolklafs.

28. septembrī Loengrīnu varēs dzirdēt Gentē, savukārt no 7. līdz 23. oktobrim Vāgnera romantiskā opera skanēs Flāmu operas otrajā mājvietā – Antverpenē. Nepalaidiet garām unikālo iespēju piedzīvot šo stāstu pilsētā, kurā notiek Loengrīna darbība!

Informācija: operaballet.be

Biblisks šiks

24. septembrī Ņujorkas Metropolitēna operas jaunās sezonas svinīgajā atklāšanā skatītājiem tika piedāvāta franču komponista Kamila Sensānsa Samsona un Dalilas pirmizrāde ar latviešu mecosoprānu Elīnu Garanču un franču tenoru Roberto Alanju galvenajās lomās.

Drāma katrā elpas vilcienā! Episks jutekliskuma un garīguma stāsts! Tā šo darbu piesaka Ņujorkas lielākais operteātris. Sensānsa operas sižeta pirmsākumi ir meklējami Vecajā derībā Soģu grāmatā. Vardarbības un erotikas caurstrāvotais darbs Samsons un Dalila vēsta par filistiešu un jūdu konfliktu, kas beidzas ar pasaules galu. Atriebības nolūkos filistiešu daiļava Dalila pavedina jūdu vadoni Samsonu.

Bībeles stāsts, kura notikumi risinās Gazā, Metropolitēna operas jauniestudējumā ieguvis Brodvejas šiku un vērienu. Krāšņais Sensānsa operas uzvedums ir ieturēts Holivudas 20. gadu glamūra estētikā. Samsonu un Dalilu iestudējis ASV mītošais serbu izcelsmes režisors, Tonija balvas ieguvējs Darko Tresņaks, kurš sevi pierādījis drāmas teātrī, Brodvejā un operā. Pie diriģenta pults – britu maestro sers Marks Elders.

Dalila ir jaunākā loma Elīnas Garančas repertuārā, šajā tēlā viņa debitēja maijā Vīnes Valsts operas jauniestudējumā. "Vai man ir kas kopīgs ar Dalilu? Protams! Esmu sieviete, kura var mīlēt un nīst. Dalila ir sarežģīts tēls, taču, tāpat kā es, viņa pazīst sevi un atbilstoši tam pieņem lēmumus. Tas, kas notiek pēc tam, ir sekas, ar kurām viņai ir jāsadzīvo," saka Elīna Garanča. Viņu un Roberto Alanju Ņujorkā varēs dzirdēt līdz 20. oktobrim.

20. oktobrī plkst. 19.55 opera Samsons un Dalila tiešraidē no Ņujorkas tiks demonstrēta Rīgas kinoteātrī Kino Citadele. Gandrīz visas biļetes ir pārdotas, tāpēc 24. oktobrī plkst. 18.30 Kino Citadele piedāvās noskatīties izrādi atkārtojumā.   

Informācija: www.metopera.org

 

Top komentāri

punkts
p
Tiešām, pārņem lepnums par mūsu operzvaigznēm pasaulē:)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja