Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Video: Intars Busulis iepazīst lauku darbus un iedzied Klusa, klusa latvju sēta

Piedzīvojot latviešu kara drāmas Dvēseļu putenis pirmizrādi, LMT Viedtelevīzija sadarbībā ar LTV1 piedāvā raidījumu sēriju Ieklausies Dvēseļu putenī, kurā Latvijas spilgtākās mūzikas personības atklāj strēlnieku dziesmu izcelsmi un nozīmi, kā arī iedzied tās jaunās Reiņa Sējāna aranžijās. Šajā raidījuma epizodē mūziķis Intars Busulis pēta, kāda bijusi latviešu dzīve lauku sētās un kā šo dzīvju satricinājums Pirmā pasaules kara laikā atspoguļots strēlnieku dziesmā Klusa, klusa latvju sēta.

Filmas Dvēseļu putenis veidotāji, strādājot pie filmas, veikuši apjomīgu vēstures izpēti par Pirmo pasaules karu. Iepazīta arī nozīmīga tā laika sastāvdaļa – strēlnieku dziesmas. Jaunais raidījums, kas tapis pēc filmas režisora Dzintara Dreiberga un mūziķa Māra Mihelsona iniciatīvas, izgaismo latviešu kultūrvēsturisko strēlnieku dziesmu mantojumu un skaidro, par ko tās vēsta, kāda ir to izcelsme un kādēļ tās tik maz tiek dziedātas valsts svētkos mūsdienās.

Mūziķim Intaram Busulim uzticēts izpētīt un iedziedāt strēlnieku dziesmu Klusa, klusa latvju sēta. Lai uzzinātu par šīs dziesmas stāstu, Intars devies uz atpūtas kompleksu Miķelis, kura teritorijā vienā no ēkām filmas Dvēseļu putenis vajadzībām tika ierīkotas romānā aprakstītās galveno varoņu Vanagu dzimtas mājas. 

Atpūtas kompleksā satiktais Bauskas muzeja Vēstures nodaļas vadītājs Aigars Urtāns iepazīstina Intaru un skatītājus ar izvēlētās dziesmas izcelsmi, piebilstot, ka pats to dēvē par traģiski optimistisku. Tāpat vīri pārrunās ne tikai tā laika brīvas valsts jēdziena nozīmi, bet arī nodosies praktiskiem lauku darbiem. Piemēram, Intaram būs iespēja izmēģināt gan salmu jumta likšanu, gan miltu malšanu un zemes aršanu. Iedvesmojoties no piedzīvotā un vēl labāk izprotot brīvības jēdzienu tā laika cilvēku prātos, Intars Busulis kopā ar Reini Sējānu ķeras pie Klusa, klusa latvju sēta jaunā skanējuma ieraksta.

Raidījuma Ieklausies Dvēseļu putenī ietvaros strēlnieku dziesmas pēta arī tādas spilgtas Latvijas mūzikas personības un grupas kā Carnival Youth un mūziķis Goran Gora, Jānis Aišpurs, Linda Leen, Cosmos, grupa Tautumeitas un Musiqq.

Ieklausies Dvēseļu putenī divās epizodēs katru trešdienas vakaru plkst. 20.00 līdz pat 27. novembrim skatāms LTV1 kanālā, bet raidījuma arhīvs pieejams arī LMT Viedtelevīzijā, lietotnē LMT Straume un internetā.

 

Top komentāri

nē nu jā
n
Ko nozīmē tas virsraksts?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja