Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vieta, kur laikiem un paaudzēm satikties

Likteņdārza desmitgade tiks atzīmēta ar sirsnīgu koncertu

"Esam gandarīti par desmit gados paveikto. Pateicoties visiem, kuri ziedo, piedalās, atbalsta, Likteņdārzs top soli pa solim. Tā ir kā dāvana no visiem kopā," stāsta Kokneses fonda valdes priekšsēdētāja Valda Auziņa. "Nākamajām paaudzēm mēs atstāsim Likteņdārzu gan kā dāvanu, gan kā pienākumu, lai rūpētos par to."

Koknesē uz salas Daugavā par Latvijas tautas ziedojumiem veidota piemiņas vieta un simbols Latvijas tautas izaugsmei. Akmeni pie akmens, koku pie koka, darbu pie darba Latvija veido šo dārzu, kur simboliski satiekas pagātne, tagadne un nākotne. Kopš 2005. gada, kad tika sākts Likteņdārza projekts, ar Latvijā un ārvalstīs dzīvojošo tautiešu un uzņēmumu atbalstu šajā vietā ir ieguldīti gandrīz 2,5 miljoni eiro. Ik gadu Likteņdārzu apmeklē gandrīz 100 000 cilvēku, kuri piedalās talkās, nāk uz koncertiem, skatās un klausās stāstus par latvisko spēku un kopību. "Mūs priecē fakts, ka aptuveni 30% no apmeklētājiem ir ģimenes. Tas nozīmē, ka dārzs ir nozīmīgs visām paaudzēm," gandarīta ir V. Auziņa. "Jau pagājušajā gadā sāka palielināties ārzemju tūristu skaits. Šogad ļoti daudz bija ārzemju latviešu, kuri Latvijā ieradās uz Dziesmu svētkiem."

Ārzemju latviešu ziedojumi un atbalsts ir nozīmīgs devums Likteņdārza tapšanā. Šogad Likteņdārzs ir saņēmis testamentāro veltījumu – 50 000 Kanādas dolāru no Gunāra Šūbiņa. Austrālijas Daugavas vanagi Latvijas simtgadē Likteņdārzam uzdāvinājuši piecus 12 m augstus karogu mastus ar Latvijas karogiem, kā arī to uzstādīšanai nepieciešamo finansējumu. Katrs no karogiem veltīts savam Latvijas novadam –  Kurzemei, Latgalei, Vidzemei un Zemgalei. Piektais karogs īpaši veltīts tiem, kas cietuši un atdevuši dzīvību par Latviju.

Karogi lepni plīvos arī 11. augustā Likteņdārzā, kad tur plkst. 19 notiks koncerts par godu desmit gadiem, kopš uzsākts projekts. Amfiteātris var uzņemt apmēram tūkstoti skatītāju, bet ar LTV atbalstu to varēs redzēt visā Latvijā, koncerts skanēs arī Latvijas Radio 1 programmā. "Koncerts būs kompozicionāli vienots, programmas kodols ir simfoniska tautasdziesma – gan klasiska, gan speciāli šim koncertam no jauna radīta," stāsta V. Auziņa, akcentējot īpaši šim koncertam komponētos jaundarbus. Vestards Šimkus radījis jaundarbu klavierēm un orķestrim Liktens vārti. Skanēs arī V. Šimkus un Raimonda Tigula jaundarbs orķestrim – simfoniskā poēma Horizonts. Tāpat koncertā kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri uzstāsies dziedātājs Daumants Kalniņš un Rīgas Doma zēnu koris. Skanēs iemīļoti Imanta Kalniņa un Raimonda Paula skaņdarbi, simfoniskās mūzikas klasika Skaisti dziedi, lakstīgala no Jāzepa Vītola cikla Septiņas latviešu tautasdziesmas orķestrim un Tālivalda Ķeniņa simfoniskais darbs orķestrim Tautasdeja un fūga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja