Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Voldemārs Johansons un Frūde Jerstāds raksta jaundarbu Skaņu mežam 2015

Latviešu mākslinieks un komponists Voldemārs Johansons uzsācis darbu pie jaunas kompozīcijas, kas tiks radīta sadarbībā ar norvēģu brīvās improvizācijas veterānu Frūdi Jerstādu.

Šis darbs ir daļa no projekta Eksperimentālās mūzikas bākas: Rīga – Trumse, kurā sadarbojas nepieradinātās mūzikas festivāls Skaņu mežs un Norvēģijas elektroniskās mūzikas festivāls Insomnia. Kompozīcijas pirmatskaņojums notiks oktobrī, Skaņu meža trīspadsmitajā izlaidumā, informēja tā pārstāvis Rihards T. Endriksons.

Jaunā kompozīcija tiks rakstīta basa saksofonam, kura radītās skaņas tiks elektroniski apstrādātas izpildījuma laikā. Par skaņdarba izpildītāju un Johansona sadarbības partneri izvēlēts 66 gadus vecais saksofonists un klarnetists Frūde Jerstāds, kas uzskatāms par Norvēģijas brīvās improvizācijas "vecmeistaru" un autoritāti kustībā, kas skandināvu improvizēto mūziku virzījusi avangarda virzienā, un attālinājusi to no šim reģionam raksturīgās džeza tradīcijas.

Voldemārs Johansons, iespējams, Latvijas auditorijai labāk pazīstams kā vizuālais mākslinieks, taču viņš ir saņēmis bakalaura grādu Hāgas Karaliskās konservatorijas Sonoloģijas institūtā un maģistra grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kā arī komponējis mūziku teātrim un kino, muzikālus projektus uzskatīdams par savas daiļrades šķautni, kas ir paralēla un vienlīdz nozīmīga vizuālajai mākslai.

Aprīļa vidū Johansons dosies uz rezidenci Lofotu salās, lai sāktu darbu pie kompozīcijas un iepazītos ar Jerstādu. Darbs ieplānots ar okeānisku tematiku gan simboliskā, gan tiešā izpratnē: par pamatu kompozīcijas struktūru veidošanai tiks izmantoti iepriekš ievākti dati par vēja un ūdens plūsmām. Tas saskan ar Johansona interesi piesaukt izteikti ziemeļnieciskas asociācijas: "Kaut kā sanācis, ka tieši pēdējā gada laikā ļoti izteikti esmu sācis ievērot latviešu piederību ziemeļu pasaulei, ko izjūtu caur zināmām kultūras izpausmēm un mums raksturīgo pasaules skatījumu. Dodoties uz Norvēģijas ziemeļu pusi ceru tās skaudrajā dabā smelties ļoti spēcīgus iespaidus, kas stiprinātu manu aizrautību attīstīt šo tēmu." Vasarā notiks abu mūziķu otrā tikšanās – Jerstāds apmeklēs Rīgu, lai kopā ar Johansonu pabeigtu darbu pie kompozīcijas un pilnveidotu tās izpildījuma nianses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja