Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Zināmi visi šī gada festivāla Zemlika mūziķi

Kā pēdējie mūziķi festivāla Zemlika koncertu programmā, kuri Durbē uzstāsies 20. un 21. oktobrī, tiek nosaukti Juris Simanovičs, igauņu akordeonists Kulno Malva, Anglijā dzīvojošo Liepājas brāļu duets Peter Levics, apvienība Rāva, elektroniskās mūzikas māksliniece no Lielbritānijas Paco Sala un citādas rokmūzikas kvartets Horse Lords no Baltimoras ASV, informēja festivāla organizatori.

Juris Simanovičs ir zināms kā grupas Bērnības milicija ilggadējs dalībnieks. Solo projektā uzstājas kopā ar Staņislavu Kuļikovu (NĒ), Filipu Derumu (Martas Asinis) un Valdi Jauģieti (MSK). Koncertos spēlē dziesmas no diviem solo albumiem Riperogrāfija (2012) un Kā samierināties ar savu nenozīmību (2016).

Kulno Malva (Kulno Malva) ir igauņu akordeonists, komponists un folkmūziķis. Līdztekus savām muzikālajām gaitām kā solo mākslinieks, Kulno darbojas arī vairākos citos kolektīvos. Līdz šim dienasgaismu ir ieraudzījuši divi Kulno Malvas solo albumi. Šobrīd viņš strādā pie pavisam jaunas solo programmas, kurā būs dzirdami arī citi instrumenti. Piemēram, sansula, māla putns, igauņu dūdas, protams, akordeons un Kulno balss. Mazliet skaņas apstrādes, skaņas cilpu un tādu K. Malvu ir iepazinuši klausītāji.

Peter Levics ir brāļu Māra un Jura Peterlevicu, kuri jau ilgāku laiku uzturas Londonā, duets. Savu muzikāli radošo darbību viņi aizsāka 90to gadu beigās indie apvienībā Tramplīni. Vēlāk Juris aktīvi darbojies grupā The Briefing.

Instrumentālā dueta Peter Levics mūzikā ir saklausāmi klasiskās un folk mūzikas elementi, kas savu unikālo skanējumu iegūst ar repetitīvām ģitāras tēmām un tām pāri plūstošām vijoles melodijām. Narcissism and Doubts ir jaunākais dueta četru skaņdarbu mini albums, pašizdots šī gada februārī Londonā. Albuma izteiksmes gradācijas saklausāmas sākot no rotaļīgām vijoles melodijām, līdz pat psihedēliska skanējuma aprisēm, ko pavada ritmiski vijīgi ģitāras motīvi.

Zināms, ka par “rāvu” dēvē purva tumšo ūdeni. Arī ciemu Durbes novada Dunalkas pagastā, ezera viņā galā. Arī 2014. gadā Rīgā dibinātu ansambli, kurš nodarbojas ar latviešu tradicionālās mūzikas materiāla popularizēšanu, ar kara dziesmu koncertuzvedumu Vārna krāca ozolā uzstājas skolās, muzejos un dažādās kultūras iestādēs. Uz Durbi Rāva brauks ar savu dark traditional žanra projektu. Tajā latviešu tradicionālās mūzikas materiālam, kas saglabāts tuvu pirmavotam, tiek pievienoti dažādi instrumenti un efekti, piešķirot tam tumšāku nokrāsu.

Zināms, ka savulaik Paco Sala sācies kā producenta Entonija Harisona (Anthony Harrison) un dāmas ar allaž mainīgo skatuves vārdu muzikāls ceļojums. Tā laikā izdoti jau pieci studijas albumi, vairākas īsspēlējošās plates, no kurām pēdējās divas ar izdevniecības Denovali Records gadību. Albums The Silent Season ir smagas ceļgala traumas rezultāts, kurš tapis vienlaikus ar neskaitāmām operācijām, spēcīgu pretsāpju zāļu lietošanu, piespiedu atrašanos gultas režīmā un izolācijā no apkārtējās pasaules. Vislabāk Paco Sala ir katram iepazīt caur mūziku. Īpaši, ja pazīstama un tuva šķiet Hype Williams, Nite Jewel daiļrade, 80. gadu no wave un mūslaiku R&B.

Baltimorā ir vieta, kur satiekas saksofonists un reizē perkusionists Endrū Bernsteins (Andrew Bernstein), basģitārists Makss Eilbahers (Max Eilbacher), ģitārists Ouens Gārdners (Owen Gardner) un bundzinieks Sems Habermans (Sam Haberman). Satiekoties viņi muzicē Ouena pārveidotiem instrumentiem – ģitārām, kuru ladas viņš pārveidojis pa savam, un tāpēc tās skan tā, kā nevienam citam. Repetitīvi, meditatīvi, intensīvi, bet visulaik aizraujoši un hipnotizējoši. “Eksperiments kontrolētos apstākļos” varētu būt īstie vārdi, lai raksturotu Horse Lords daiļradi gan ierakstos, gan dzīvajā izpildījumā.

“Šī grupa nudien tic, ka eksperimentālā mūzika var būt kas vairāk par estētisku izvēli. Un viņu izvēle pārveidot savus instrumentus pēc pavisam citas muzikālās loģikas liecina par izaicinājumam esošajai lietu kārtībai” saka vieni, bet citi to sauc par deju mūziku. Un, ja nav, ko piebilst, Horse Lords ir fancīgi (no funk’angļu val.). 

Biļetes uz septīto mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu Zemlika 20. un 21. oktobrī Durbē nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā – Bezrindas.lv. To cena šobrīd – 26 EUR. Festivālam tuvojoties, biļtes kļūs dārgākas. Pārdošanā ierobežots skaits biļešu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja