Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Filmas Augusts. Osedžas zeme recenzija. Bālģīmji un neirotiķi

Latvijā filmu Augusts. Osedžas zeme mīlēs gan Merilas Strīpas, gan teatrālisma dēļ

Kaut kā tā regulāri sagadās, ka Oskaru filmu pieteikšanas laikā uz Amerikas ekrāniem iznāk filma ar efektīgu lomu oskarrekordistei (18 reižu nominēta, triju Oskaru īpašniece) Merilai Strīpai.

Un Strīpas Violeta Vestone no Treisija Letsa lugas August: Osage County (Pulicera prēmija amerikāņu labākajai lugai 2008. gadā) patiesi ir sātans, bet ne Prada brunčos. Valdonīgā ģimenes galva Oklahomas provincē, par kuru prologā viņas vīrs, neizdevies dzejnieks, Beverlijs Vestons (Sems Šepards), pirms izdara pašnāvību, saka: "Mūsu ģimenes traģēdijas sakne ir tā, ka Violeta sēž uz tabletēm, bet es dzeru." Vēl trakāk – Violeta ir ne tikai psihotropo līdzekļu narkomāne, viņai ir vēzis, bet viņa smēķē cigaretes kā skurstenis, viņai veikta ķīmijterapija, un viņa, "vislabāko nodomu vadīta", terorizē visu savu plašo ģimeni, kas ieradusies uz tēva bērēm. Nav dikti jādomā, lai saprastu, ka Merila Strīpa no šī tēla izveidos lomu, kura liek sajūsmā spiegt par aktrises aktiermeistarību un drosmi (ne katra Holivudas zvaigzne būtu gatava filmēties plikpauraina), nevis riebumā novērsties par varones atbaidošo paradumu publiski (filmas centrālā aina noris bēru mielasta laikā!) apspriest savus ģimenes locekļu slēptākos noslēpumus. Izrādās, ka Vestonu ģimenē skeletu skapī ir tik daudz, ka «nepateiktā» koncentrācija uz kvadrātmetru jau sāk nogurdināt, jo dramaturgs Treisijs Letss, akumulējis Čehova, Strindberga, Ibsena, Jūdžina O’Nīla, Tenesija Viljamsa "ģimenes drāmu" rakstniecības pieredzi, šauj ar smago artilēriju: te ir gan alkoholisms un narkomānija, gan incests un pedofilija, gan varaskāre, krāpšana, meli un nerealizētas ambīcijas, gan naids un mīla, kas, kā zināms, iet roku rokā.

Laba teātra izrāde

Tomēr filma drīzāk atgādina labi iestudētu teātra izrādi (tai ideālākais būtu televīzijas formāts), nevis kinematogrāfiskās mākslas darbu.

Iemesls ir pavisam vienkāršs – režisors Džons Velss pret primadonnas Merilas Strīpas solo nezināmu iemeslu dēļ nodrošinājies trīskārši – plašās Vestonu saimes locekļus tēlo cits par citu labāki britu un amerikāņu aktieri. Te starp trim Violetas meitām un mazmeitām sastapsim Džūliju Robertsu, Džuljetu Lūisu, Ebigeilu Breslinu, starp viņu vīriem un mīļākajiem – Jūenu Makgregoru, Dermotu Malroniju, Krisu Kūperu un, Jēzus saldenais, pašu Šerloku – Benediktu Kamberbeču (kurš, citstarp, klusā puņķutapas lomā ir izteiksmīgāks nekā Londonas detektīva lomā). Un tagad iedomājieties visu šo spēkpilno aktieru bandu kopīgā cīņā par savu repliku – tas atgādina ko līdzīgu Romāna Polaņska nesenajai filmai Asinspirts/Carnage (2011) ar Džodiju Fosteri, Kristofu Valcu, Džonu S. Reiliju un Keitu Vinsletu – klaustrofobiskā sajūta, ka skaties nofilmētu lugas uzvedumu, neatstājās ne mirkli. Šādu tā dēvēto aktierfilmu netrūkst. Tikai tie laiki, kad Elizabete Teilore ar savu vīru, ģeniālo aktieri Ričardu Bērtonu, divatā spēja ne tikai "izvilkt" Edvarda Olbija melno ģimenes drāmu Kam no Vulfa kundzes bail, bet skatītājus uzelektrizēt līdz emociju baltkvēlei, sen pagājuši (Maika Nikolsa lieliskā filma Who’s Afraid of Virginia Woolf? uzņemta 1966. gadā). Filmā Augusts. Osedžas zeme, starp citu, Strīpas – Violetas mutē ielikta ironiska replika par Lizu Teilori, ko viņa izmet savai meitai (Robertsai), – tik daudz kosmētikas varēja atļauties vien tā slampa Teilore!

Bez jokiem

Otrs "joks" ir tas, ka režisors Velss drusciņ sajaucis žanrus – Treisija Letsa luga ir amerikāņu traģikomēdija (jeb komitraģēdija, respektīvi, ļoti melna luga), turpretī filma – ģimenes drāma, kas veidota svinīgā nopietnībā. Tāpēc, ja man būtu jārekomendē, kā visefektīgāk iepazīties ar patiešām lieliskā dramaturga Treisija Letsa darbiem (pagaidām viņš ir sarakstījis sešas lugas un pats ir arī teicams aktieris – tas riebīgais CIP direktora vietas tīkotājs populārā TV seriāla Homeland trešajā sezonā ir Letss!), es sirsnīgi ieteiktu sākt ar Viljama Frīdkina mistiskajām drebuļfilmām, tipiskiem art house projektiem Bug (2006) un Slepkava Džo/Killer Joe (2011) – bauda un šausmas garantētas. Bet, saprotams, filmu Augusts. Osedžas zeme Latvijā mīlēs un skatīsies Merilas Strīpas dēļ. Kaut gan, visticamāk, ceturto Oskaru universālajai aktiermeistarības lauvenei Merilai nocels kāda cita konkurente – tādi ir spēles likumi.

Augusts. Osedžas zeme ****

ASV. Režisors Dž. Velss. Lomās M. Strīpa, Dž. Robertsa, S. Šepards, Dž. Lūisa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja