Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Filmas Neiznīcināmie 3 recenzija. Daikiri un pensionāri

Trillerim Neiznīcināmie 3 pietrūkst sirsnības, sajūtas, ka visi tie reiz foršie veči visu šo dara ar prieku

Pasākumam vajadzēs daudz, daudz laima augļu, litra pudeli gaišā kubiešu ruma, puslitru cukurniedru sīrupa (diabētiķi līdzīgi vecajam žūpam Ernestam Hemingvejam, kurš bez daikiri nespēja vispār pamosties, cukura suslas vietā var izmantot maraskīno liķieri, stipri atšķaidītu ne ar laimu, bet greipfrūtu sulu), smalcinātu ledu, bišķi piparmētru lapiņu, bišķi grenadīna un aukstu glāzi plata konusa veidā. Tikai tad, kad rumu (deviņas daļas) sajauc ar sīrupu (trīs daļas) un laimu sulu (sešas daļas), strebjamo lej vēsā stikla glāzē uz ledus gabaliņiem, nevis līdz bezsamaņai krata alkoholu ar ledu sudraba šeikerī. Piparmētru lapiņa un lāse asinssārtā grenadīna – dekoram. Gatavs. Dzer.

Prasīsit, a kāds leģendārajam kubiešu kokteilim El Floridita sakars ar filmu Neiznīcināmie 3/The Expendables 3? A tāds, ka galvenais filmas ļaundaris, kuru spēlē Mels Gibsons, pieradināja visus filmēšanā iesaistītos – aktierus un, jā, jā, pat laukuma tehnisko personālu – pie regulāras daikiri lietošanas, lai "prāts jautrāks, piedaloties visā šajā "šitā"/mēslā".

Ticiet uz vārda – bez daikiri vai analoga reibināšanās līdzekļa lietošanas filmu nudien ir mokoši skatīties. Kaut gan es neesmu action grāvējfilmu nīdējs – pats tak uz tādām slepenajos videoseansos sen, sen, sen – oi, pirms 30+ gadiem – izaudzis. Taču šie jaunie "ekspendabļi" tiešām mani pataisīja niknu kā pūķi… Tātad – v čom probļema, kā teiktu kādas slavenas krievu komēdijas varonis (kur problēma)?

2009. gadā iecerēta kā XX gadsimta 80.– 90. gadu leģendāro action filmu tēlotāju humorīgi pašironiska atgriešanās uz ekrāniem pie XXI gadsimta jaunā skatītāja un vienlaikus sentimentāls hellou! visiem tiem vēl dzīvajiem faniem, kuri atceras Silvestru Stalloni jeb Slaju (viņš ir šīs idejas autors), Arnoldu Švarcenegeru, Dolfu Lundgrēnu, Žanu Klodu van Dammi, Džetu Lī utt., savā trešajā laidienā ir pārvērtusies nožēlojamā pašparodijā.

Kaut gan ir audzis gan specefektu apjoms (šī filma daudz maz atgādina īstu bojeviku, nevis izliekas, ka parodē lētu B kategorijas sit-un-sprāgst ražojumu), gan 90. gadu filmēšanas maniere ir līmenī, gan vairojies zvaigžņu skaits uz filmas kvadrātcentimetru. Līdzās nenogurdināmajiem Slajam, Ārnijam, Džeisonam Steitemam un Dolfam, kuri piedalījušies visās sērijās, jaunpienācējos ievilināti Mels Gibsons, Antonio Banderass, perspektīvais action varonis Kelans Lucs un nopietnā action žanra veterāns Harisons Fords! Cita lieta, ja sāc uzdot jautājumu – ko viņi tur dara?

Pirmkārt, ja jau filma pēc visām ārējām formālajām pazīmēm pretendē uz grāvēja statusu, par lielo naudu jau nu varēja noalgot normālu scenāristu – filmu ir elementāri garlaicīgi skatīties, un tas, ziniet, action ķinim ir nāves spriedums. Otrkārt, par dažām kapeikām derēja arī pieaicināt konsultantu, kurš likvidētu tās daudzās stulbības, kas redzamas ekrānā. Var jau būt, ka Afganistāna, kur notiek daļa filmas darbības, un veikalu/iestāžu vitrīnas bulgāru valodā kādam šķitīs smieklīgs prikols… Šādas muļķības ir redzamas ik uz soļa. Modžahedu armija kaujas laukā pārvietojas ar mopēdiem (!), Banderass ar lokālajām musulmaņu dāmām kā idiots koķetē spāņu (!) valodā un tā tālāk, un tā joprojām. Nabaga senioram Stallonem žoklis jau tik katastrofālā stāvoklī, ka teikumus ar vairāk par pieciem vārdiem viņš nespēj izdvest. Vērojot visu šo pensionāru cirku, kļūst neomulīgi un ir kauns, ka tavas videonomas bērnības varoņi ir krituši tik zemu.

Tā ka galvenajam ļaunuma impērijas plānotājam, pie reizes – kā izrādās! – visu šo jeņķu algotņu kolēģim nodevējam Konrādam (Bārnijs – Slaja personāžs šim bijis pat tā kā družbāns) ar Mela Gibsona interfeisu ir taisnība – bez pamatīgas anestēzijas ar daikiri rīkot falšas revolūcijas Kosovā, Afganistānā, Somālijā nemaz nav iespējams. Ko Trakais Maksis Mels arī demonstrē. Viņš ir tas, kurš pārdod ieročus itin visiem, kam kārojas pakarot, bet to nu labie puiši nedrīkst pieļaut (t. i., ieroči jātirgo tikai valstīm, kuras atbalsta ASV, – arī šis motīvs kā īlens lien laukā no filmas).

Visskumjākais ir tas, ka Neiznīcināmajiem 3 pietrūkst sirsnības, sajūtas, ka visi tie reiz foršie veči visu šo dara ar prieku. Kā teica mans kolēģis – tas ir baisi, ja paši aktieri netic savam sauklim "vecums nav nekas, ja esi sirdī jauns". Te nu no jaunības dedzības nav ne smakas.

Neiznīcināmie 3/The Expendables 3 **
Trilleris, action. ASV. 2014.
Režisors Patriks Hjūss
Lomās Arnolds Švarcenegers, Silvestrs Stallone, Dolfs Lundgrēns, Džeisons Steitems, Antonio Banderass, Veslijs Snaipss, Harisons Fords, Mels Gibsons u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja