Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Filmas Trešā persona recenzija. Trīs nav pāris

Psihoseksuālo fobiju un apsēstību studijas. Pola Hegisa jaunākā filma Trešā persona

Trīs kinematogrāfam pateicīgas pilsētas – Parīze, Roma, Ņujorka. Trīs sižeti, ko vieno jūtu, attiecību novirzes tēma. Trīs psiholoģiskas studijas par jūtu iracionālo dabu, par bailēm no vientulības. Šķiet, seksopatologi daudzu šo filmas stāstu varoņu emocionāli nospriegotos agregātstāvokļus sauktu daudz skarbākā vārdā – par egocentriskām seksuālām neirozēm. Filma, kas aprāda, ka tradicionālais ģimenes modelis, kura centrā ir uzticība, mīlestība, piedošana un rūpes par bērniem, skatītāju acu priekšā sairst kā ilgi mitrumā pūdējies audekls. Pasaule, kas griežas ap patmīlas apsēstu, turklāt racionālu indivīdu, ne pāriem, partneriem, citiem. Jūtas, ko tie jūt pret ārējo pasauli, drīzāk ir viņu pašu priekšstati par tām. Realitāte, kā tas visbiežāk mēdz gadīties, nedaudz vai stipri atšķiras no pašradītām iedomām.

Pulicera prēmijas laureāts, egoistisks vienpatis, ieslēdzies viesnīcas numurā Parīzē, izmisīgi cenšas pabeigt savu aizsākto grāmatu – romānu par jūtām… pret paša jūtām, paralēli slēpdams no sievas savu franču sakaru ar daiļu, godkārīgu žurnālisti, kas arī vēlas kļūt par slavenu rakstnieci. Ambiciozs amerikāņu biznesmenis savam rūpalam cenšas nospert idejas Eiropas modes metropolēs, kamēr jeņķa nīstās itāliskās pērles Romas kafejnīcā, protams, Café Americana, neiepazīstas ar visai ekscentrisku daiļā dzimuma personu – itālieti, kas racionālo vīrieti pilnīgi izsit no rāmjiem, tāpat kā Monikas bēdu stāsts par viņas meitiņas izpirkšanas naudu, kuru pieprasa Dienviditālijas mazpilsētas mafiozs ģimenes klans, līdz amerikānis apjēdz, ka iesaistījies visai bīstamā izlikšanās spēlē (interesanti, ka efektīgajā Monikas lomā filmējusies šī kinogabala producente).

Izčibējusi amerikāņu televīzijas ziepjoperu zvaigzne cieš no nozieguma (kas, par ko, kāpēc – noklusējums), ko, izrādās, pastrādājusi pati, un tāpēc nedrīkst tikties ar savu bērnu – šis ir psiholoģiski viskomplicētākais stāsts, kurā iesaistīti teju visi no viņas, Džūlijas, bijušās/izjukušās ģimenes – vismaz eksvīrs, populārs Ņujorkas teātru aktieris Riks. Dramatiskajā notikušā šķetināšanā iesaistīta advokāte, ko arī vajā serioza psiholoģiska trauma, notic pat cietušās telezvaigznes versijai par noziegumu, kura it kā nemaz nebija…

Katrā no šiem trim stāstiem ir atrodamas kriminālas "noklusēto noziegumu" drāmas, psihoseksuālo fobiju un apsēstību studijas, romantiskas melodrāmas un art house stila kino iezīmes. Katrā kinonovelē piedalās nopietni, ar dramatisku talantu apdāvināti populāri aktieri – Laiems Nīsons, Kima Beisingere, Olīvija Vailda, Adriens Brodijs, Mila Kunisa, Marija Bello un Džeimss Franko –, kā arī spējīga jaunpienācēja šajā meistaru bariņā Morana Atiasa. Visi tēlo teicami, pārliecinoši, var pat teikt – trausli, pēc "metodes"; kas nozīmē – ar pamatīgu psihoemocionālu atdevi, kā to mācījis amerikāņu Staņislavskis – Lī Strasbergs.

Un kā nu ne – filmas scenārija autors un režisors taču ir Oskara laureāts Pols Hegiss, kura daudzsižetu kompozīcija Sadursme/Crash 2004. gadā tika celta debesīs par scenārista Hegisa un režisora Hegisa absolūto saplūsmi šādā dīvaini aizraujošā neskaitāmu sižeta līniju kamolā, kaut gan pati filma man šķita pārlieku sociāli angažēta un ikdienišķa. Kā scenārists Hegiss tiešām ir grandiozs meistars – pietiek nosaukt vien viņa sacerētos kinostāstus Ela ielejā, divas bondiānas sērijas Kazino Royale un Mierinājuma kvants, kur nu vēl pasakaino Klinta Īstvuda vēsturisko diloģiju Vēstules no Ivodzimas un Mūsu tēvu karogi.

Kvalitatīvas kinoproducēšanas zīmolam Sony Pictures Classics pamatīgs trieciens ir tas, ka Trešā persona ASV pirmajā izrādīšanas nedēļā akurāt pirms Jāņiem no pieciem kinoteātriem iekasēja vien nieka 38 000 ASV dolāru un kritiķu nelabvēlīgas, kaut maķenīt absurdās negatīvās atsauksmes, jo Hegisa grēks, lūk, esot tas, ka šoreiz viņš noveles nav saistījis smalkā savstarpējo pazīšanos un attiecību tīklā. Taču neticiet viņiem. Filmai ir elegants fināla "tvists" – pavērsiens, kas daudz ko, ja ne visu, noliek savās vietās un gudru kinoskatītāju iedzen pamatīgā pārdomu frustrācijā. Varbūt problēma ar filmu Amerikā bija tā, ka vienā nedēļā ar to uz ekrāniem (arī ierobežota skaita) iznāca klasiķa Klinta Īstvuda režisētā retrokomēdija Džersijas puikas/Jersey Boys – populāras Brodvejas muzikālās izrādes rimeiks par pagājušā gadsimta 50.–60. gados superpopulāro puišu grupu The Four Seasons. Visi kinomāni plūda pie Klinta.

P.S. Filmas Trešā persona pirmizrāde Latvijā bija paredzēta šajā nedēļas nogalē, taču filmas iznākšana uz ekrāniem atlikta uz nenoteiktu laiku.

Trešā persona/Third Person ***
Romantiska drāma. ASV. 2013. Režisors Pols Hegiss
Lomās Laiems Nīsons, Kima Beisingere, Olīvija Vailda, Adriens Brodijs, Mila Kunisa, Marija Bello un Džeimss Franko

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja