Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Filmas Vilknadzis recenzija. Vilknadzis Japānā

Harismātiskā mutanta Vilknadža stāsts turpina X cilvēku varoņa piedzīvojumus

Tinis jeb āmrija, arī smirdīgais kaķis (aka volverīns) ir caunu dzimtas dzīvnieciņš, varen ņiprs plēsējs, ļoti spēcīgs un neatlaidīgs nagainis, tāpēc tomēr jābrīnās, kamdēļ Hjū Džekmena varoni filmā nesauc oriģinālam tuvākā vārdā – par Gulo Gulo, nu, vai vismaz par Negausi (latīņu gulo – rīma), nevis prasto Loganu. Šis Latvijā nesastopamais aizsargājamais gaļēdājs lopiņš turklāt ir dikti smukiņš (sk. āmriju pasaules apvienības mājaslapu – http://www.wolverinefoundation.org), tā ka austrāliešu dancotājs Džekmens saviem mazākajiem brālīšiem un māsiņām kaunu nedarīs – jaunajā filmā aktiera ķermenis muskuļu "uzkačātībā" jau ir kļuvis nepieklājīgi ideāls kā Negausis Kultūrists kaut kāds.

Ar saknēm komiksā

Harismātiskā mutanta stāsts šoreiz savas dramaturģiskās saknes laidis komiksā – 1982. gadā sacerētajos leģendārā brutālo noir komiksu radītāja Frenka Millera sižetos par Volverīna/Vilknadža/Logana piedzīvojumiem Japānā. Filmas scenāriju rakstījuši triju spēcīgu profesionāļu komanda – pietiks, ja nosaukšu kaut vai Oskara nominantu Kristoferu Makvoriju, asprātīgā trillera Usual Suspects/Parasti aizdomās turētie autoru; arī režisors nav nekāds ambiciozs iesācējs, bet cienījamais Džeimss Mengolds, oskaroto Girl: Interrupted/ Meitene. Pārtraukta, Walk the Line/ Pārkāpjot robežu un 3:10 to Yuma/Viciens uz Jūmu veidotājs. Tas sola jums ievērtēt grāvēju, kas drūmā noskaņojuma un depresīvās atmosfēras dēļ atmiņā atsauks vismaz betmenseriāla pēdējās divas daļas (tās par Tumsas bruņinieku). Tiesa, projektu vajadzēja filmēt citam režisoram – Darenam Aronofskim, kurš kopš 2009. gada jau bija sācis darbu pie sižeta un tēlu izstrādes, taču, uzzinājis, ka veselu gadu vajadzēs strādāt Japānā, Aronofskis nebija ar mieru tik ilgi atstāt ģimeni un ar pieklājīgu kompensāciju režisora krēslu pameta. Viņa vietā nāca Mengolds, kuram savukārt ar filmēšanas grupu nācās pielāgoties filmas zvaigznes un (!) producenta Hjū Džekmena ģimenes apstākļiem un krietnu daļu filmēšanas "lokāciju" pārcelt uz Austrāliju, tuvāk Džekmena mājām, studijas Fox paviljonos Sidnejā, kur pat 30 grādu karstumā nācās būvēt oriģinālāko filmas dekorāciju – satriecoši skaisto Ledus pili un ciematu (to arhetips noskatīts senlaiku Japānas arhitektūras šedevros – slavenajā XVII gadsimta Ledus miestā Nagano prefektūrā). Taču Hjū Džekmena kā Holivudas "naudas drukājamās mašīnas" statuss atļauj aktierim izvirzīt jebkuras prasības – viņa kaprīzes tiks izpildītas –, galu galā piecas filmas ar Džekmena piedalīšanos (Nožēlojamie, Van Helsings, Dzīvais tērauds un divas multenes – Sapņu ķērāji un Laimīgās pleznas – ar Hjū kā dziedošo pingvīntēti) ir studijām nopelnījušas divus miljardus dolāru! Un ievērojiet – šajā sarakstā vēl nemaz nav iekļauts neviens X cilvēku hits. Daudzi par to brīnās, bet Džekmens – aktieris ar visai necilām dramatiķa dotībām, toties nenoliedzamu dejot un dziedāt prasmi un īpatnēju šarmu – ir Holivudas naudienesīgāko aktieru pirmajā desmitniekā.

Sesto reizi vilkača ādā

Pats filmēšanas process gan iekļāvās rekordīsā laikā – nieka 80 dienās, turpretī sagatavošanās periods šim 120 miljonu vērtajam blokbasteram – teju četrus gadus (jāņem vērā arī pauzes 2011. gada cunami Japānā un Džekmena aizņemtības Les Miserables/Nožēlojamajos dēļ). Par Džekmena īpašo mīlestību pret šo vīrišķīgo komiksa varoni ar metāla kauliem un nagiem liecina fakts, ka aktieris jau sesto reizi iejūtas Logana ādā – un tas ir komiksu ekranizāciju rekords. Šīs filmas vajadzībām Džekmens trīs mēnešus apguva austrumu kaujas mākslas slavenajā kaskadieru mācību centrā 87Eleven. Kā smejies, savu 20 miljonu honorāru puisis atstrādāja vaiga sviedros, šoreiz burtiski.

Nekavēšos pie Vilknadža pāris sižeta kruzuļu izklāsta – manuprāt, tas ir austrumnieciskā eksotiskā garšā sakults totāls sviests, tomēr adekvāts izklaidējoša kungfu/ samuraju/nindzju komiksa garam un burtam, kurā par bonusu "domājošajai" publikas daļai kalpos mūsu Volverīna/Āmrijas Logana eksistenciālie monologi par mūžīgā ķermeņa un dzīves jēgu.

Pasaules pirmizrādē Londonā ieblakus Holivudas aktieriem Hjū Džekmenam, Famkei Jansenai, Deksteram Flečeram, trim apburošiem aktieriem akrobātiem (Rila Fukusima, Tao Okamoto un Vils Juns Lī) spoži gozējās arī jaunais R8 sapņu vāģis. Pietrūka vienīgi filmas trešās galvenās lomas – viltīgās Hidras – tēlotājas – jaunās krievietes Svetlanas Hodčenkovas, kura nevarēja ierasties Londonā… lielās aizņemtības dēļ citā Holivudas lielbudžeta filmā. 

Hjū Džekmena īpašos sveicienus Latvijai filmas pirmizrādē skaties šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijas dievnami plaši atver durvis Baznīcu naktī

Sestdien, 1. jūnijā, jau 11. reizi visā Latvijā norisināsies garīgās kultūras notikums Baznīcu nakts, kurā šogad piedalīsies ap 160 dažādu tradicionālo kristīgo konfesiju dievnamu. Tomēr viss sāksi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja