Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerta recenzija. Un kur tad simfonija?

Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā Lielajā ģildē uzstājās četri orķestri, trīs solisti un operas koris. Programmas spilgtākā atklāsme – Ērika Ešenvalda Ceturtais Liepājas koncertsLielais ieguvums, ko devusi pirms astoņiem gadiem izveidotā ikgadējā Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertu tradīcija, ir tas, ka cilvēki to gaida.

To apliecināja arī 12. janvāra koncerts klausītāju pilnajā Lielajā ģildē. Šogad tas bija sakārtots kompakti un ritēja raiti – tas nav mazsvarīgi, atceroties, cik nogurdinoši garš koncerts izvērtās pērn ar nejēdzīgi ilgām orķestru nomaiņas pauzēm un izmisīgo gumijas stiepšanu intervijās.

Šoreiz koncertam bija virsuzdevums godināt mūsu daudzpusīgā klasiķa Jāzepa Vītola 150 gadu jubilejas atceri. Tāpēc programmu sāka viņa Dramatiskā uvertīra – vēl Pēterburgas laikos 32 gadu vecumā (1895. gadā) komponētais opuss viņa paša izveidotās Latvijas Mūzikas akadēmijas simfoniskā orķestra sniegumā ar tās orķestra diriģēšanas katedras vadītāju Mārtiņu Ozoliņu pie diriģenta pults. Lai arī šis nav komponista pilnbrieda opuss, jaunie mūziķi tajā iedvesa jaunu dzīvību, ar savu aizrautību pārvarot arī paši savu sākumā, īpaši pūtēju spēlē, jūtamo lampu drudzi, kas saprotams, zinot, ka viņiem šī bija debija šādā koncertā Lielajā ģildē.

Uzdevums godināt Jāzepu Vītolu attaisno arī viņa kantātes Ziemeļblāzma un viņa audzēkņa Pētera Barisona kantātes Brīnumzeme iekļaušanu programmā, smaguma centru sliecot vokāli simfoniskajā virzienā. Sevišķi tāpēc, ka solisti Aigara Meri diriģētā Latvijas Nacionālās operas orķestra un kora priekšā bija pasaulē atzītais basbaritons Egils Siliņš un operas jaunā zvaigzne Liene Kinča. Brīnumzemes siltais un sirsnīgais, apgarotais muzikālais lasījums patiešām veda gaišā, saules apstarotā brīnumu pasaulē – bērnības zemē, kas tiklab varētu būt arī ideālā Latvija. Ziemeļblāzma, cerams, vēl tiks atkārtota mecenāta Augusta Dombrovska izlolotā, viņa acu priekšā nodedzinātā, vēlreiz no jauna uzceltā un tagad atjaunotā Vecmīlgrāvja tautas nama Ziemeļblāzma atklāšanā.

Īstā, spilgtā, šodienīgā ziemeļblāzmas un visa koncerta atklāsme bija Ērika Ešenvalda Ceturtais Liepājas koncerts Arktikas nakts vīzijas klarnetei, orķestrim un elektronikai. Lai gan sacerēts tikai pērn un līdz šim piedzīvojis tikai divus atskaņojumus – Liepājā un festivālā Arēna Rīgā –, tas Liepājas simfoniskā orķestra, klarnetista Inta Dāldera un diriģenta Atvara Lakstīgalas meistarsniegumā jau īsā laikā kļuvis par pārbaudītu vērtību, kas apbur ar izdomas bagātu un kinematogrāfiski ainavisku sonoriku, ar ekstātiskām kulminācijām un ar mūzikas vēstījumu, kurā dievišķi noslēpumainā un reālā zemes pasaule visu laiku ir blakus.

Tas, kā šajā programmā pietrūka, bija pats simfoniskās mūzikas mugurkauls – simfonija vai citādi nosaukts īsti simfonisks opuss, kas ļautu simfoniskajam orķestrim izpausties visā krāšņumā. Diemžēl šo nišu nekādi neieņēma īpaši pasūtītais un gaidītais pirmatskaņojums – Valta Pūces Solitas obojai un simfoniskajam orķestrim. Muzikāli simpātisks, ar savu domu un dažu svaigu ideju, piemēram, obojas solo un orķestra dialogs 4. daļā, tikai – galīgi «par mazu» orķestrim, tas drīzāk lika atcerēties solista Normunda Šnē un komponista kādreizējo sadarbību ansamblī Marana, tikai bez vokālās krāsas. Vienkāršajai, pat primitīvajai partitūrai pietiktu ar dažiem mūziķiem, bet te nelietderīgi šķērdēti Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un jaunā diriģēšanas talanta Valda Butāna resursi. Kas par daudz, tas par skādi

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja