Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

2012.gada kultūrjaunumi: teātris

Džilindžers turpinās sadarbību ar Liepāju, Serebreņņikovs atgriezīsies Nacionālajā teātrī, Hermanis joprojām strādās ar labu literatūru.

DAILES TEĀTRIS

Šekspīra traģēdija Romeo un Džuljeta (režisors Dž. Dž. Džilindžers, pirmizrāde 27.janvārī) - izaicinājums jaunajiem aktieriem un klasikas iestudēšana kā mūžīgais izaicinājums jebkuram teātrim.

Laikmetīgās mākslas izstāde Būt vai nē Dailes teātra telpās (26.01.-22.06.), ko Dailes teātris rīko sadarbībā ar Latvijas Mākslinieku savienību, turpinot apliecināt Dailes teātri kā vietu dažādām starpnozaru mākslas izpausmēm.

Džons Neilands - izaicinājums šīs sezonas noslēgumā tikai 10 izrādēs atdzīvināt Dailes teātra leģendu, vienu no visvairāk skatītajām un visilgāk spēlētajām Dailes teātra izrādēm.

Sadarbība ar bulgāru režisoru Aleksandru Morfovu - izaicinājums Dailes teātra aktieriem jaunai darba pieredzei, iestudējot Nikolaja Erdmana lugu Pašnāvnieks. Pirmizrāde - septembrī.

DAUGAVPILS TEĀTRIS

Teātra dienās martā tiks svinēta Daugavpils teātra 155.jubileja.

Marta baigās gaidāma Raimonda Paula mūzikla Dāmu paradīze pirmizrāde krievu valodā.

Maijā - izrāde latgaliski - V.Šekspīra Sapnis vasaras naktī. Režisors Viktors Jansons.

JAUNAIS RĪGAS TEĀTRIS

Teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis: «JRT mēs turpināsim strādāt ar labu literatūru - Regnārs Vaivars iestudē Vampilova lugu Pērnvasar Čulimskā, sekos Māras Ķimeles Noziegums un sods, mans Jevgeņijs Oņegins, tātad Dostojevskis un Puškins, jo labāk to lielo krievu kultūru mīlēt no attāluma (smejas). Pēc pāris gadiem es gribu JRT veikt eksperimentu - iestudēt abus Gorkija Vasas variantus, jo abas lugas ir izcilas. Vasarā es uzvedīšu operu Zalcburgas festivālam, par sevi neuztraucos - darbu grafiks ir aizpildīts līdz 2015. gadam, nākas atteikt Eiropas teātriem un operām. Bet visumā mums Jaunajā Rīgas teātrī ne par kādiem īpašiem izaicinājumiem nav jādomā - katram mierīgi jādara savs darbs.» Uz jautājumu, vai valsts šogad beidzot sāks remontu Lāčplēša ielā 25, Hermanis atbild lakoniski: «Vai tad politiķi un ministri paši tic tam, ko sasola?»

LIEPĀJAS TEĀTRIS

Džilindžera radošās darbības turpinājums Liepājas teātrī. Šajā sezonā bez Pūt, vējiņi! Džilindžers piedāvās savu versiju par L.Andrejeva lugu Jekaterina Ivanovna - pēc šīs lugas 5.aprīlī gaidāma bohēmiskas melodrāmas Sods un noziegums pirmizrāde. Arī nākamajā sezonā jau panākta vienošanās ar Džilindžeru par divu izrāžu iestudēšanu Liepājā.

2012.gadā Liepājas teātrī strādā un strādās vairāki jauni režisori, kas ir izaicinājums gan viņiem, gan aktieriem. Pašlaik darbu jau ir sākuši Ģirts Ēcis (Advents Silmačos - pirmizrāde 13.01.) un Mārcis Lācis (Runcis zābakos - pirmizrāde 9.02.). Vasarā teātrī sāks strādāt viesrežisors - viens no labākajiem Maskavas jaunajiem režisoriem Konstantīns Bogomolovs. Ar viņa izrādi Troja (antīkās dramaturģijas kompilācija) tiks atklāta 2012./2013. gada teātra sezona.

NACIONĀLAIS TEĀTRIS

Kirils Serebreņņikovs, kura pirmais darbs ārpus Krievijas - Mirušo dvēseļu iestudējums Nacionālajā teātrī - bija veiksmīgs abām iesaistītajām pusēm un atnesa Nacionālajam teātrim Spēlmaņu nakts balvu par gada labāko dramatisko izrādi, atgriežas NT jau aprīlī - ar vēl lielāku profesionālo izaicinājumu sev, radošajai brigādei, aktieriem, teātrim un skatītājiem - Georga Bīhnera ekspresionistiskās drāmas Voiceks iestudējumu. Galvenajā lomā - Gundars Grasbergs.

Rudens pusē ar A. Tamsāres Zemes un mīlestības iestudējumu latviešu teātrī debitēs Tallinas Pilsētas teātra mākslinieciskais vadītājs Elmo Niganens.

12. janvārī uz lielās skatuves debitē Valters Sīlis ar aktuālo pasaules teātra grāvēju - T.Letsa Augusts. Osedžas zeme, teātra Jaunajā zālē vēl šosezon strādās Vlads Nastavševs ar T.Viljamsa Pērnvasar, negaidot un Inese Mičule ar U. Ūsberga Galvas maiņu. Rudens pusē gaidāmas arī Elmāra Seņkova un Valtera Sīļa izrādes.

VALMIERAS DRĀMAS TEĀTRIS

Koncentrēsies uz jaunajiem un vecmeistaru Kroderu. Režisors Oļģerts Kroders jau trešo reizi atgriežas pie A. Ostrovska lugas Līgava bez pūra. Galvenajā lomā - Ieva Puķe. Viesturs Meikšāns iestudēs M. Gorkija lugu Sīkpilsoņi. Akcents uz atpazīstamo šodienu. Īpaši - kā patlaban Latvijā jūtas jaunieši. Lēciens nezināmajā - jaunā režisora Vladislava Nastavševa viesošanās ar A.Strindberga lugas Jūlijas jaunkundze iestudējumu. Teātris pagājušo sezonu vērtē kā līdzenu un labu, bet mērenu.

LATVIJAS VALSTS LEĻĻU TEĀTRIS

Ivara Lūša izrāde pusaudžiem ar pagaidu nosaukumu Arī mēs esam cilvēki. Luga 2006.gadā ieguva 2.vietu Nacionālajā konkursā bērnu un jaunatnes lugu kategorijā.

Valda Pavlovska izrāde skolēniem Ronja laupītājmeita. Gada nogalē teātrī atkal viesosies Plamens Dipčikovs, iestudējot abās trupās bulgāru autora Valērija Petrova lugu, kurai darba nosaukums pašlaik ir Lili un brīnumainā pērle.

MIHAILA ČEHOVA KRIEVU TEĀTRIS

10. martā - Tango ar Stroku. Muzikāls stāsts divos cēlienos. Autors: Aleksejs Sčerbaks. Režisors: Igors Koņajevs.

25. maijā - Blaumaņa Indrānus iestudēs Elmārs Seņkovs.

Sezonas atklāšana septembra beigās ar studentu diplomdarbu Meža dziesma pēc Ļ.Ukrainkas poētiskās drāmas motīviem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja