Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Totaldobže notiks buto dejas izrāde Cilvēka projekts

Trešdien, 29. maijā mākslas centrā Totaldobže plkst. 21 notiks buto izrāde Cilvēka projekts, kuras autori ir horeogrāfe un kustību māksliniece Simona Orinska un starpdisciplināro mākslu studija Idea Gnosis, informēja Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācijas pārstāve Madara Daudze.

Izrāde Cilvēka projekts ir multidisciplināra performance, kas pēta latviešu mitopoētiskās domāšanas līmeņus laikmetīgā kontekstā – teiku un pasaku arhetipus, kristietības uzslāņojumus, viduslaiku teātra grotesku, kā arī postdramatiskā teātra un laikmetīgās mākslas procesuālo un paradoksālo kodu. Izrāde ir kā metafora cilvēka garīgajai attīstībai – lai varētu ieraudzīt jaunu ceļu, vispirms jāsastopas ar personiskajām ēnām.

Buto filosofija ietver arhaiskā pirmssākuma meklējumus caur ķermeņa izteiksmību. Projekta radošajai grupai to pētīt šķitis īpaši svarīgi šajā globalizācijas laikmetā, kurā identitātes jautājumi no jauna kļūst aktuāli un indivīdam nozīmīgi. 

Starpdisciplināro mākslu studija Idea Gnosis darbojas kopš 2006. gada, kad to dibināja multimāksliniece Simona Orinska. Viens no studijas moto ir Pīnas Baušas teiciens "Mani interesē nevis tas, kā cilvēki kustās, bet kas viņus kustina". Tādējādi studijas galvenais darba fokuss ir ķermeņa apzinātības, plastiskās izteiksmības un radošuma attīstīšana, izmantojot dažādus mākslas medijus. Studijas darbā tiek izmantota buto dejas filozofija un pieeja, fiziskā un dejas teātra metodes, improvizācijas un kontaktimprovizācijas tehnikas, strukturēta improvizācija un kolāža, kā arī vizuālās mākslas un deju un kustību terapijas pieejas. Galvenās darba tēmas: ķermenis telpā un laikā; ķermenis un objekts; ķermenis kā starpdisciplinārās performances komponents; kompozīcija; ķermeņa arhitektūra – forma; ķermeņa un psihes mijiedarbība.

Buto šodien uzskatāms par vienu no nozīmīgākajiem laikmetīgās dejas virzieniem 20. gadsimta otrajā pusē. Tā bija revolūcija, kas mainīja dejas izpratni un uztveri. Buto iespaids uz laikmetīgo deju vērtējams līdzvērtīgi kā modernās dejas aizsācējas Martas Greiemas un ekspresionisma dejas pionieres Mērijas Vigmanes sasniegumi šī paša gadsimta pirmajā pusē. Buto būtiski ietekmējis laikmetīgās kultūras lauku – deju, teātri un mākslu.

Biļetes uz izrādi varēs iegādāties uz vietas, cena – 3 Ls. Apmeklējot kopā ar jaunās mākslas prezentāciju pasākums Kompass, kura sākums ir plkst. 19, ieejas maksa uz abiem pasākumiem – 4 Ls

Vairāk informācijas: www.simonaorinska.info un www.totaldobze.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja