Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Andrejs Žagars piedalās Krievijas televīzijas konkursa Lielais balets žūrijā

Iecienītajā Krievijas televīzijas kanālā Kultūra sācies grandiozs projekts Lielais balets (Большой Балет), kura laikā uzlecošās Krievijas baleta zvaigznes sacentīsies par titulu Labākais duets, kā arī Labākā balerīna un Labākais baletdejotājs tituliem. Ar īsziņu balsojuma starpniecību tiks noteikts arī skatītāju balvas ieguvējs.

Pēc veiksmīgās sadarbības projektā Lielā opera, kur Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars bija žūrijas loceklis, Krievijas televīzijas kanāla Kultūra vadība uzaicināja A. Žagaru piedalīties arī projekta Lielais balets žūrijas darbā, pastāstīja Latvijas Nacionālās operas pārstāvji.Šāds baleta duetu konkurss tiek organizēts un pārraidīts pirmo reizi Krievijas televīzijas vēsturē, tādēļ vērtējams kā unikāls projekts. Lielais balets televīzijas kanālā Kultūra norisināsies divus mēnešus no 21. oktobra līdz 1. decembrim.Konkursa Lielais balets mērķis ir sniegt iespēju jaunajiem, profesionālajiem Krievijas baletdejotājiem izcilu un pasaulē atzītu horeogrāfu vadībā izkopt tehniskās prasmes un apgūt pasaules jaunākās baleta tendences, īsā laika posmā sagatavojot savus skatuves priekšnesumus.Lielais balets un Andreja Žagara darbs konkursa žūrijā devis iespēju 2013. gadā uz Rīgu uzaicināt izcilo baleta zvaigzni Diānu Višņevu. Tāpat projekta norises laikā A. Žagars ir panācis nozīmīgu vienošanos ar slaveno Bežāra baleta trupu par viesizrādēm Latvijas Nacionālajā operā 2014. gadā. Konkursa Lielais balets dalībniekus izvēlējās žūrija, atlasot septiņus baletdejotāju pārus no sešiem Krievijas labākajiem operas un baleta teātriem – Maskavas Lielā teātra, K. Staņislavska un V. Ņemiroviča-Dančenko teātra, Sanktpēterburgas Marijas teātra, Jekaterinburgas Valsts Akadēmiskā operas un baleta teātra, Permas Akadēmiskā operas un baleta teātra un Tatāru Akadēmiskā operas un baleta teātra. Konkurss notiks baletdejotājiem nepierastā vidē – tiešraidē, priekšnesumus izpildot televīzijas gaismās, nevis ierastajā skatuves apgaismojumā. Šie priekšnesumi tiks filmēti ar 13 kamerām. Pretēji ierastajam izpildījumam, mākslinieku izpildījums, tostarp katra pieļautā kļūda televīzijā būs redzama tuvplānā, kas dalībniekiem nozīmē papildus izaicinājumu un stresu.Konkursa organizatori atklāj, ka viens no intriģējošiem šova elementiem būs priekšnesumi, kas jāizpilda uz batuta. Tas būs īsts pārbaudījums, kas no dalībniekiem prasīs izcilas koncentrēšanās un līdzsvara prasmes. Sagatavoties konkursam jaunajiem, daudzsološajiem māksliniekiem palīdz labākie horeogrāfi no visas pasaules – Radu Pokļitaru (Ukraina), kurš Latvijas Nacionālajā operā ir iestudējis baleta izrādi Pelnrušķīte (2006), Emīls Faskins (Vācija), Deivids Dousons (Anglija), Jorma Elo (Amerika) un citi slaveni baleta meistari.  Konkursa vadītāji ir ievērojami mākslas eksperti: mākslinieks Svjatoslavs Belza, kurš ir pazīstams ar saviem televīzijas raidījumiem Krievijas televīzijā, īpaši kanālā Kultūra, un horeogrāfe Alla Sigalova, kuras baleta izrāde Otello pirms dažām dienām piedzīvoja pirmizrādi Latvijas Nacionālajā operā.

Žūrijas priekšsēdētāja ir Sanktpēterburgas Marijas teātra un Amerikas baleta teātra galvenā soliste Diāna Višņeva. Starp konkursa žūrijas locekļiem ir Florences Pilzētas teātra baleta trupas vadītājs Vladimirs Derevjanko, leģendārais dejotājs un šobrīd Morisa Bežāra baleta trupas repetitors Azarijs Pļiseckis.

Trīs Lielā baleta dalībnieki – Olga Smirnova, Sergejs Poluņins un Vladislavs Lantratovs - piedalīsies Galā koncertā Latvijas Nacionālajam baletam 90!, kas Latvijas Nacionālajā operā notiks šī gada 15. decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja