Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Balva par mūža ieguldījumu teātra mākslā piešķirta scenogrāfam Ilmāram Blumbergam

Spēlmaņu nakts ceremonijā  tradicionāli kāda ar teātri saistīta aroda meistars saņem balvu par teātrim auglīgi ziedotu mūžu. Parasti jau, protams, sumināti tiek tie, kuru darbs visiem kā uz delnas un kurus no teātra arī visvairāk skatītāji mīlē – aktieri, režisori. Retāk pie šī goda tiek teātra aprakstnieki, vēl retāk – citu teātri "apkalpojošo" profesiju pārstāvji.

Šīs sezonas vērtētāji – žūrija mēģina "kļūmi" labot, un pirmo reizi Spēlmaņu nakts "mūža balva" nonāks skatuves mākslinieka, scenogrāfa rokās – izcila mākslinieka, grafiķa, grāmatu ilustratora, plakātista, gleznotāja Ilmāra Blumberga (1943) rokās, kurš vairāk kā trīsdesmit gadus veltījis skatuves vides radīšanai visos Latvijas teātros un ir septiņdesmito gadu kultūrfenomena – izcilās padomju jaunās scenogrāfijas skolas "latviešu sekcijas" (A.Freibergs, G.Zemgals, J.Dimiters) – neapstrīdami atpazīstamākais zīmols Latvijā. Pietiek atmiņā atsaukt viņa radītās telpas izrādēm Žanna D'Arka (1972), _Spēlē, spēlmani_ (1972), _Brands_ (1975), _Fedra_ (1975), _Bastards_ (1978), _Kaija_ (1976), Jāzeps un viņa brāļi (1981), _Stepes vilks_ (1981), Pilna Māras istabiņa (1985), _Putenī_ (1985), _Tikai muzikants_ (1987), operām _Aīda_ (1998), _Burvju flauta_ (2001), lai atdzīvotos vesels latviešu modernā teātra "zelta laikmets", raksturojams ar skatuves "iekārtas" formu maksimālu lakonismu un vienlaikus – apbrīnojami precīzu tēlainību. Gatavojot UNESCO rosināto izstādi _Aīda/Burvju flauta_ Parīzes Luksemburgas dārzu _Pavillon_ _Orangerie _ (2002), Blumbergs katalogā ar milzu grafikas loksnēm-ilustrācijām atbildēja uz virkni manu jautājumu, starp tiem arī šādas IB replikas:

Laiks ir iznīcināšana. Skaistums – to, kas ir svarīgs, nevar redzēt. Iztēle ir pasaule. Jēga – prast izvēlēties nejaušību. Laiks teātrī nozīmē iznīcināšanu. Ideālais režisors teātrim – es pats.

Vai scenogrāfija ir lietišķā  (pielietojamā) māksla? – Jā. Scenogrāfija ir pielietojama māksla. Tā pati par sevi nevar būt fundamentāla māksla, jo tā ir atkarīga, tā neatbild par neko un bez tās var iztikt.

Spēlmaņu nakts 2009 ceremonija notiks Dailes teātrī 23. novembrī plkst. 21 (tiešraide arī LTV 1).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kalnciema kvartālā sākas vasaras koncertsezona

Kalnciema kvartāls šīs vasaras pirmajā ceturtdienā gaidīs ciemiņus ierastajā vietā zem lampiņu virtenēm. Pasākumu cikla Vasara ārā. Vasara kopā otrajā koncertā 6. jūnijā apmeklētājus ieprie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja