Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Cietoksnis pārtaps par jautru salu

Daugavpilī notiks pirmais ielu teātra un klaunādes festivāls

Pasaulē ir daudz ievērotu un atzītu cilvēku, kuri nākuši no Latvijas. Viens no tādiem bija arī slavenais klauns Koko jeb Nikolajs Poļakovs, kurš 1894. gadā piedzima Daugavpilī vietējā teātra kalpotāju ģimenē. Viņš jau bērnībā iepazina mākslinieku un aktieru dzīvi, pats pilsētas pagalmos leijerkastes pavadībā dziedāja krievu romances. Vēlāk, braukājot pa Krievijas provinces pilsētiņām, uzstājoties un izklaidējot publiku, Nikolajs atklāja sevī cirka mākslinieka talantu. 1929. gadā, būdams jau pieredzējis cirka mākslinieks un ģimenes cilvēks, N. Poļakovs emigrēja uz Lielbritāniju, kur nodzīvoja līdz pat mūža beigām 1974. gadā. N. Poļakovs ar savu radīto tēlu Koko guva lielus panākumus, kļuva par pasaules cirka leģendu un par nopelniem Anglijas labā pat saņēma Slavas medaļu no Lielbritānijas karalienes rokām. Savukārt šovasar viņa dzimtajā Daugavpilī notiek viņam veltīts pirmais Starptautiskais ielu teātra un klaunādes festivāls – 17. augustā Daugavpils cietoksnī.

Festivāla aktivitātes apmeklētājiem būs bez maksas un sestdien sāksies jau ap plkst. 13, kad kustību pa Daugavu (netālu no Vienības tilta) uzsāks Muļķu kuģis. Plkst. 14 tas ar visiem jautrajiem un skaļajiem pasažieriem piestās pie Daugavpils cietokšņa, lai to no dažādiem vārtiem ieņemtu un uz visu dienu līdz pat plkst. 23 pārvērstu par jautru svētku salu. Cietokšņa teritorijā darbosies gan ROTKOKO skatuve (pretī Marka Rotko mākslas centram), gan KOKO skatuve (cietokšņa parkā). Uz tām varēs redzēt dažādas ielu teātra un klaunādes izrādes. Uzstāsies klaunu trio Klavas, teātris Mimigranti un klaunu grupa Op-pa no Krievijas, Potaufeu Théâtre un cirka trio Trois Tétes et un Chapeau no Beļģijas, arī Braslavas miniatūru teātris Poker un teātris Koļeso no Baltkrievijas, kā arī viesi no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas. Festivāla galvenais režisors un mākslinieciskais vadītājs Viktors Jansons norāda: "Lai piedāvātu skatītājiem interesantākos šī žanra pārstāvjus, tika veikta rūpīga atlase. Tā, piemēram, festivālā piedalīsies viens no labākajiem Krievijas leļļu teātriem Pežo kunga ceļojošās lelles, kas ir profesionāls masku ielu teātris no Sanktpēterburgas, tāpat arī Igaunijā un Eiropā labi pazīstamais kolektīvs Giraffe Royal no Narvas u. c."

Paralēli izrādēm dažādas aktivitātes norisināsies arī citās Daugavpils cietokšņa vietās – pie zirga, pie Nikolaja vārtiem. Būs iespēja redzēt flešmobus un pantomīmas teātri, satikt Cietokšņa garu, ielu klaunus – žonglierus, trakos ķīmiķus un dzīvās skulptūras, varēs iesaistīties kino filmēšanas procesā un klaunu kvestā. Netrūks arī ielu teātrim un klaunādei raksturīgās savstarpējās saskarsmes un līdzdarbošanās, un jautri būs gan bērniem, gan pieaugušajiem. Festivālu noslēgs tā dalībnieku gājiens un pasākums uz ROTKOKO skatuves.

Sīkāk – www.daugavpils.lv un www.kultura.daugavpils.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja