Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dzejkoncertā Dzeltens trotuārs Montas Kromas dzeju lasīs Guna Zariņa

Ceturtdien, 16. novembrī, kultūras telpā Hanzas perons Rīgā notiks dzejkoncerts Dzeltens trotuārs, kurā Montas Kromas daiļrades un personības iedvesmotas komponistes Annas Veismanes mūzikas pavadījumā autores dzeju lasīs un izdzīvos aktrise Guna Zariņa, informēja Hanzas perona pārstāvis Miks Magone.

Dzejkoncerta Dzeltens trotuārs pamatā ir mūsdienās arvien lielāku popularitāti iemantojošās latviešu dzejnieces-urbānistes Montas Kromas ļoti oriģinālā, ritmiskā un jutekliskā dzeja, un mūsdienu latviešu komponistes Annas Veismanes oriģinālmūzika, rakstīta, iedvesmojoties no Montas Kromas dzejas.

Dzeju un mūziku uzvedumā izdzīvo izcilā aktrise Guna Zariņa un Latvijas akadēmiskās mūzikas vidē sevi spilgti pierādījuši mūziķi: flautiste Maija Zandberga, pianists Rihards Plešanovs un fagotists Jānis Semjonovs.

"Fons, uz kura Monta Kroma dzīvo, ir pilsēta. Skaidrs, ka viņa ir pilsētas apdziedātāja, pilsētas izaugsmes, attīstības apdziedātāja, progresa apdziedātāja. Viņa jūsmo par jaunajiem masīviem, par tādām lietām, kurām neviens cits tiešām nav [jūsmojis], bet tajā pašā laikā uz tā fona notiek ļoti kaislīga iekšējā dzīve, jūtu dzīve, un tas viss ir kopā. Tas uzbudinājums no pilsētas, viņš iet roku rokā ar tādu arī emocionālu un, varētu pat teikt, seksuālu uzbudinājumu kaut kādā ziņā. Viņa ir ļoti, ļoti pilnasinīga un kaislīga sieviete un dzejniece," Dinas Dūmiņas-Kurmiņas izvaicāta Latvijas Radio 3 Klasika ēterā par iedvesmu autores dzejā stāstījusi Guna Zariņa.

Šajā pašā sarunā piedalījās arī komponiste Anna Veismane, kura par savu iedvesmu Kromas dzejā un to, kā tapusi oriģinālmūzika šim iestudējumam stāstīja:

"Montas Kromas dzejā ir vitalitāte un pašrefleksija, pašironija. Viņa apraksta tādas lietas kā pilsēta, trokšņi, man mūzikā tas uzreiz sāka skanēt. Ritms ir tas, kas pilnīgi noteikti ir viņai raksturīgākais, tāpēc arī ir pilsēta, ir dzeltens trotuārs, ir melns trotuārs, it tro tro tro, viss, kas saistīts ar ritmu un pulsāciju. Mani tas mudināja arī mūzikā domāt ritmiskāk. Varētu teikt, ka tie ir vieni no maniem ritmiskākajiem skaņdarbiem, savā ziņā. Es arī nevairījos nemaz no kaut kādā ziņā veselīga ilustratīvisma, jo tā dzeja, pie kā mēs nonācām, visi kopā domājot, tā dzeja ir mūzikā iekšā. Nav dzeja pati par sevi, un nav mūzika pati par sevi, bet dzeja ir iekomponēta, ierakstīta partitūrā lielākoties, ir atsevišķi dzejoļi, kurus lasa Guna, bet arī mūzikā tās vietas dzejai ir paredzētas. Tas viss ir viens. Un Guna jau ne tikai runās dzeju, bet darīs arī vis kaut ko citu."

Biļetes uz dzejkoncertu Dzeltens trotuārs  Hanzas peronā nopērkamas Biļešu paradīzes tirdzniecības tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja