Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ģertrūdes ielas teātrī būs skatāma Viļņas pilsētas teātra izrāde Melns-balts

Trešdien, 12. oktobrī, Ģertrūdes ielas teātrī Viļņas 700. gadadienas svinību ietvaros viesosies izrāde Melns-balts no Viļņas pilsētas teātra Atvērtais loks, informēja Ģertrūdes ielas teātra pārstāvji.

Tuvojoties nākamajā gadā gaidāmajai Viļņas pilsētas 700. gadadienai, Lietuva sāk svinēt jau tagad, organizējot starptautisku pasākumu programmu, kuras ietvaros 12. oktobrī 19.00 Ģertrūdes ielas teātrī viesosies Viļņas pilsētas teātris Atviras Ratas (Atvērtais loks) ar izrādi Melns-balts.

Melns-Balts ir izrāde, kas veidota pēc unikālas "atvērtā loka" metodes, turpinot biogrāfisko improvizāciju tradīciju, ko kolektīvs aizsācis izrādē Open Circle, ar kuru teātris Rīgā viesojās 2005. gadā Starptautiskā Jaunā teātra festivālā Homo Novus. Melns-Balts ir balstīta uz biogrāfiskiem stāstiem par paaudzi, kas dzimusi un augusi padomju laikā un piedzīvoja Lietuvas reformu kustības (Sąjūdis) periodu un totalitārās sistēmas sabrukumu. Stāstos iekodētas to cilvēku izvēles un pieredze, kuri dzīvoja laikmeta pagrieziena punktā.

Melns-balts pirmizrādi piedzīvoja 2020. gada protestu laikā Baltkrievijā un tajā jūtīgi iekodētas laikmeta miju piedzīvojušo cilvēku izvēles un pārdzīvojumi, kas vēl spēcīgāk atbalsojas mūsdienu kontekstā, kad Ukraina iejaukta cīņā pret Krievijas asiņainajām imperiālistiskajām ambīcijām.

"Dažreiz šķiet, ka esam jau aizmirsuši, kāda cena Lietuvai bija jāmaksā par brīvību, ka bija cilvēki, kas riskēja ar visu un galu galā šajā cīņā arī zaudēja dzīvības. Baltkrievijas konteksts ļoti spēcīgi ietekmēja izrādes Melns–balts veidošanas procesu, un laikā, kad Krievija uzsākusi karu pret Ukrainu, šīs lugas jēga kļūst vēl spēcīgāka," saka viena no izrādes veidotājām, aktrise Ieva Stundžytė, kura izrādē stāsta savas mātes stāstu.

Producente Giedrė Liugaite uzsver, ka iespēja izrādīt Melns-balts Rīgā teātrim ir ļoti nozīmīga, dodot iespēju izrādes veidotājiem satikties ar Latvijas skatītājiem un veidot atvērtu dialogu par abu valstu cieši saistīto vēsturi un pirms trīs gadu desmitiem kopā izcīnīto neatkarību.

Viesizrāde Rīgā ir daļa no Vilnius:700 years young starptautiskās programmas, atklājot nacionālās jubilejas svinības 2023. gadā, un to finansiāli atbalsta Lietuvas Republikas valdība.
Izrāde tapusi ar Lietuvas Kultūras padomes finansiālu atbalstu.

Izrāde lietuviešu valodā ar paralēlo tulkojumu angļu valodā.

Ieeja izrādē ir bezmaksas. 

Pieteikšanās uz bezmaksas ielūgumiem, rakstot uz e-pastu [email protected].

Informācija par izrādi ĢIT mājaslapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja