Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Ģirts Šolis atkārtoti iestudējis izrādi par dzejnieci Mirdzu Ķempi

"Mūsu izrāde ir par vienu traku, ambiciozu un neparastu sievieti, kura savos 50 gados iemīlas un ļaujas šīm jūtām, iespējams, apzinoties, ka tās lemtas neveiksmei," par iestudējumu Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība saka tās režisors Ģirts Šolis, kurš atkārtoti ķēries pie dramaturga Viļņa Vēja lugas iestudējuma.

Pirms divām sezonām tas bija skatāms Nacionālā teātra Aktieru zālē ar nosaukumu Īsie zibsnīgie mirkļi, kas tika nominēts vairākām Spēlmaņu nakts balvām. Tad un tagad galvenā loma izrādē tika uzticēta aktrisei Raimondai Vazdikai. "Toreiz tas notika intuitīvi," par materiāla izvēli saka režisors, taču pa šo laiku sajūtas ir noformulējušās - viņš ir atradis radniecīgu dvēseli Mirdzas Ķempes personībā. "Pēc iepriekšējās reizes bija palicis rūgtumiņš," atklāj režisors, kura izrādes atrašanās brīdis Nacionālā teātra repertuārā bija gluži tāds pats kā tās nosaukums - īss un zibsnīgs -, taču aktrise un dramaturgs sākuši meklēt iespējas, kā to saglabāt, un atraduši tai jaunas mājas Benjamiņu namā.

"Gribas, lai tavs darbs dzīvo un elpo, bet man šķita, ka tas vairs nepiecelsies," godīgi atzīst Ģirts Šolis, kura izrāde ir atgriezusies - ne tikai citā vietā, bet arī ar citiem vīriešu lomu atveidotājiem. Par Mirdzu Ķempi divdesmit gadu jaunāko Linardu Naikovski spēlē aktieris Andris Bulis. "Izskatīgs jauns cilvēks, kurš drīz vien kļūst par dzejnieces vīru," par viņu raksta Vilnis Vējš. Savukārt dzejnieces uzticamo šoferi Žani atveido pats Ģirts Šolis. "Tā kā neviens man kādu laiku nekādas lomas nebija devis, nācās paņemt pašam," smejoties saka režisors, kuram lielākās problēmas sagādājis lomu padarīt par savu. "Es negribēju kāpt Egila Melbārža biksēs," viņš norāda par iepriekšējo tās atveidotāju.

Darbība norisinās 50. gados, kad Mirdzas Ķempes dzīvē negaidīti ienāk jauns vīrietis, - viņu abu attiecību atblāzma ir lasāma dzejnieces darbos. Režisors savā izrādē vēlas noskaidrot, kas ar viņu ir noticis, ko viņa ir pārdzīvojusi, lai varētu radīt kaut ko tik dedzīgu un kvēlu. Izrādes veidotāji ir izmantojuši iespēju aprunāties ar šī mīlasstāsta aculieciniekiem un atklājuši, ka šis pārītis esot bijis kā cimds ar roku. Omulīgs un humoru mīlošs - zina stāstīt tie, kuri pie viņiem viesojušies mājās, bet kaimiņi uzskata, ka Linards Naikovskis bijis sliņķis un slaists, kurš "savas dienas vadījis dzejnieces maizē, bēdu nezinādams".

Iestudējums par Mirdzu Ķempi ir mēģinājums atklāt, kas noticis aiz viņas publiski rūpīgi konstruētā tēla aprisēm. "Tā ir maza priekšspēle pirms Mirdzas Ķempes dzejoļu krājuma Mīlestība, kas skaitās viņas nozīmīgākais darbs," rezumē Ģirts Šolis. Tuvākās izrādes - 25. un 26. martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja