Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Iesakām Ziemassvētku dāvanas. Pieci vakari siltā tumsā

Gada sākuma pirmizrādēs teātri pievēršas spilgtām emocijām un pārdomām par svarīgo un būtisko

Jau otro gadu pēc kārtas rosinām dāvināt pārsteigumu, proti, biļetes uz izrādēm, kas vēl nav iestudētas, bet, visticamāk, piedzīvos tikšanos ar skatītājiem noteiktajos datumos. Bez šaubām, teātru piedāvājums ir daudz plašāks, un dāvinātājiem ir vērts pievērsties arī atslēgvārdiem Kairišs, Nīmanis, Hermanis, Gruzdovs, Kalniņa, Sīlis. Protams, var iet drusku drošāku ceļu un pirkt biļetes uz pārbaudītām vērtībām vai pat dāvanu kartes.

 

Līdzjūtīgiem intelektuāļiem

Apmānītā

Pirmizrāde Jaunajā Rīgas teātrī 4. janvārī

Izrādes 5., 8., 26., 27. janvārī, 15., 16., 17. februārī, 8., 9., 10. martā

"Mēs veidojam šo izrādi, domājot par to, kā saglabāt nedaudz viegluma un prieka – jaunās pasaules, sabrukuma, slimību, novecošanas un citu bezjēdzību priekšā. Teātris varbūt ir tā retā vieta, kur tas vēl var izdoties," saka filosofs Uldis Tīrons, trešo reizi iejuzdamies režisora ādā un izraudzīdamies Tomasa Manna stāstu Apmānītā Jaunā Rīgas teātra pirmajam 2019. gada jauniestudējumam. Vai mūs var aizkustināt bezcerīgas mīlas stāsts starp pusmūža atraitni un par viņu divreiz jaunāku amerikāņu jaunekli? Ja zinām iepriekšējos Ulda Tīrona darbus teātrī, rodas vismaz cerība, ja ne pārliecība, ka šis sižets netiks izstāstīts gluži tik vienkārši, kā izklausās pirmajā brīdī. Galvenajās lomās – Regīna Razuma un Kaspars Dumburs.

 

Visa vecuma bērniem

Polianna

Pirmizrāde Liepājas teātrī 27. janvārī

Izrādes 29., 31. janvārī, 8. februārī

Eleonoras H. Porteres romāns Polianna ir pazīstams Latvijas lasītājiem jau samērā daudzus gadus. Ar Justīnes Kļavas roku tas pārveidots lugā, kuru iestudēs Dž. Dž. Džilindžers – režisors, kura iepriekšējais bērnu auditorijai radītais darbs Sniegbaltīte un septiņi rūķīši Liepājas teātrī izpelnījās Spēlmaņu nakts bērnu žūrijas balvu. Arī Polianna top Liepājā. "Kādā depresijas māktā pilsētā ierodas vienpadsmit gadu veca meitene Polianna, lai ar prieka spēles palīdzību pierādītu apkārtējiem, ka pasaule ir ļoti jauka vieta, kurā dzīvot. It sevišķi savai krustmātei Pollijai, kura nocietinājusi savu sirdi un neļaujas nedz priekam, nedz emocijām," vēsta izrādes anotācija. Skatītājiem ir iespēja ļauties prieka spēlei kopā ar Elizabeti Mariju Branti, Signi Dancīti, Leonu Leščinski un citiem aktieriem. Skanēs Kārļa Lāča mūzika.

 

Drosmīgiem cīnītājiem

Salemas raganas

Pirmizrāde Dailes teātrī 1. februārī

Izrādes 2., 3., 14. un 20. februārī

Artura Millera luga Salemas raganas ir īstais materiāls tiem, kuri saskata liekulību un varaskāri sabiedrībā (nekas jau nav mainījies arī mūsdienās), ko dramaturgs atmaskojis, izmantojot viduslaiku tumsonību kā metaforu. Latviešu skatītājiem no Oļģerta Krodera iestudējuma Nacionālajā teātrī atmiņā palikusi Daces Bonātes un Ivara Pugas spoži traģiskā saspēle. Režisores Lauras Grozas-Ķiberes jauniestudējumā Dailes teātrī Elizabeti Proktoru atveidos viesmāksliniece Inga Alsiņa, viņas vīru – Juris Žagars. Notikumu gaitai izšķiroši svarīgajā Abigailas Viljamsas lomā būs Ilze Ķuzule-Skrastiņa. Varam prognozēt lielas formas drāmu ar plašu aktieru ansambli, kas noteikti var satricināt skatītāja sirdsmieru.

 

Tēviem un dēliem

Par tēviem

Pirmizrāde Nacionālajā teātrī 3. februārī

Izrādes 4., 11. un 26. februārī

Nacionālā teātra Aktieru zālē septiņi vīrieši, no kuriem pieci ir aktieri, atlikušie divi – scenogrāfs un režisors Reinis Suhanovs un režisors Valters Sīlis –, stāstīs par saviem tēviem. Elmāra Seņkova iestudējums Par tēviem pieteikts kā radošās komandas kopdarbs. Lai gan atmiņā uzreiz nāk arī Latvijā parādītā Alvja Hermaņa Vīnes Burgteātrī iestudētā izrāde Tēvi ar Gundaru Āboliņu, Juri Baratinski un Oliveru Stokovski, tēma ir rosinoša un vilinoša, jo pieteiktais skatpunkts ir "par tēviem, kas pazuduši". Piebilde – tie būs "emocionāli vīriešu stāsti, kuri nav izturējuši laiku, vīlušies sapņos, pazaudējušies". Šādi stāsti parasti trāpa un aizkustina. Kāpēc lai šis būtu izņēmums?

 

Tiem, kam pāri 16

Kazanova

Pirmizrāde Leļļu teātrī 14. februārī

Leļļu teātra apņēmība uzrunāt pieaugušo auditoriju joprojām ir gana spēcīga. Pēc pagājušā gada neveiksmes ar izrādi Kazanova, kas tika atcelta, tā arī nenonākusi līdz pirmizrādei, bija jautājums, kas ar šo projektu notiks. Atbildi sniedz teātra mākslinieciskais vadītājs Ģirts Šolis: viņš izrādi iestudēs pats ar četriem aktieriem – Miķeli Žideļūnu, Pēteri Galviņu, Baibu Vanagu un Danu Avotiņu-Lāci. "Kas tad īsti viņš bija – biseksuāls superpavedējs? Garīdznieks, karavīrs, vijolnieks, bibliotekārs, spiegs, spēlmanis vai varbūt meistarīgs lubeņu rakstnieks, kurš spējis radīt leģendu, kas folklorizējusies barona Minhauzena cienīgos apmēros?" vaicā teātris. Izrādes mākslinieces ir Vita Radziņa un Velta Emīlija Platupe, komponists – Mikus Frišfelds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja