Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ikdienas fronte kaujas režīmā

Izrādē Uzvarēt var tikai viens – centieni pārslēgt kanālus.

Pirms pāris dienām pirmizrādi uz Dailes teātra Kamerzāles skatuves piedzīvoja Ivo Brieža luga Uzvarēt var tikai viens vācu neatkarīgās teātra kompānijas Fringe Ensemble mākslinieciskā vadītāja Franka Hoiela režijā. Luga iepriekš piedzīvojusi pirmo iestudējumu Bonnā, Rīgā lomas atveido Ivars Auziņš, Sarmīte Rubule, Juris Bartkevičs un Dārta Daneviča.

Luga daļēji tapusi Fringe Ensemble organizētās autoru nometnes laikā, kurā dramaturgi tika aicināti meklēt atbildes uz jautājumu – kur atrodas frontes līnija? Ivo Briedis neķēries aprakstīt aktuālos politiskos notikumus, bet pievērsies ikdienai, kad arī mēdzam darboties kaujas režīmā. Luga stāsta par notikumiem reklāmas aģentūrā, kuras darbinieki vēlas uzvarēt ideju konkursā eitanāzijas pakalpojumu reklāmas kampaņai, bet nekādi netiek ar uzdevumu galā.

"Mēs dzīvojam tādā paradigmā – konkurences vai kara situācijā, kad vienmēr kādam ir jābūt uzvarētājam un kādam ir jābūt uzvarētam, un šī kara filozofija darbojas arī miera laikā. Mēs būtībā esam tikai samazinājuši mērogu, bet arī miera stāvoklī darbojamies pēc tiem pašiem kara principiem. Cilvēki saprot, ka tas īsti nav pareizi un ka droši vien ir arī savādākas eksistences modelis. Nojauš, ka kaut kur tā notiek, viņi to pat zina, bet nesaprot, kā tur nokļūt. Daži cenšas tikt no šīs paradigmas laukā, daži – tieši otrādi – cenšas pieņemt to un attiecīgi rīkoties – grib būt uzvarētāji. Lugas saturs apelē pie tā, ka mēs dzīvojam vienlaikus vairākos tādos kā kanālos, vairākās pasaulēs vienlaikus. Mēs it kā to nojaušam, bet neesam īsti pārliecināti. Un kurā no šīm pasaulēm mēs esam visīstākie, to arī nezinām. It kā gribētos no kara paradigmas tikt ārā, varbūt pārslēgt kanālus un nokļūt tur, kur darbojas citi principi. Varbūt tas ir sapnis, varbūt dzērums vai kaut kas vēl, ko īsti nezina neviens. Arī skatuves uzbūve un lugas teksta montāža ir tāda, ka īsti nesaproti, vai tas tagad ir pa īstam vai nav," skaidro dramaturgs.

Režisors Franks Hoiels izrādi veidojis kā daudzslāņainu gleznu, kurā saplūst realitāte ar ilūziju. Lielu lomu te spēlē gaismu palete, mākslinieces Annikas Lei veidotā scenogrāfija, viņas un Pētera Ķimeļa video un Ivo Brieža animācija. Interesanti, ka vienu no lugas animētajiem varoņiem atveido lelle, kuras aktiera karjera sākusies citā Ivo Brieža darbā – animācijas filmā Laiks iet. Lelli veidojis rotu mākslinieks Valdis Brože, un šobrīd tā nonākusi Nacionālā mākslas muzeja īpašumā.

"Ja cilvēki grib redzēt kaut ko samērā neierastu latviešu teātra skatuvei, tad šis tas gadījums būtu. Kaut kas mazliet savādāks, izmantotas citas metodes. Sižetiskā līnija nav tik svarīga, pārējā anturāža ir daudz svarīgāka par stāstu. Tas, kā tiek stāstīts, izstāsta vairāk," intriģē Ivo Briedis.

Tuvākās izrādes Dailes teātrī – 30. maijā un 7. jūnijā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja