Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Jaunajā Rīgas teātrī top interpretācija par Divpadsmit krēsliem

Šī stāsta varoņi Ostaps Benders ar savu kompanjonu Kisu sen jau ir folklorizējušies, un vizualizēt viņus uz skatuves no mūsu puses ir bezkaunīga un bezcerīga drosme, - svētdien, 7. decembrī, Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē plkst. 17 pirmizrādi piedzīvos odesiešu Iļjas Ilfa un Jevgeņija Petrova darba Divpadsmit krēsli iestudējums Alvja Hermaņa režijā.

"Dramatiskajā teātrī es turpmāk varētu taisīt tikai komēdijas," pirms kāda laika intervijā KDi atzina režisors, kuram šis romāns par divu avantūristiski noskaņotu vīru dzīšanos pēc bagātībām ir bijusi viena no mīļākajām jaunības dienu grāmatām. Galveno lomu Alvis Hermanis ir uzticējis aktierim Andrim Keišam.

Romāns Divpadsmit krēsli uzrakstīts 1927. gadā un iemantoja lielu popularitāti. Sižeta pamatā ir angļu rakstnieka Artura Konana Doila detektīvs Seši Napoleoni, kurā darbojas izcilais izmeklētājs Šerloks Holmss. Tajā tiek šķetināta lieta, kas saistīta ar franču imperatora ģipša krūšutēlā noslēptu dārgakmeni. Sasists tieši veikalā, - pavēstīja inspektors Lestreids, dodot startu šim neparastajam stāstam. Savukārt Iļjas Ilfa un Jevgeņija Petrova romāna galvenie varoņi medī madāmas Petuhovas briljantus un uzšķērž vienu krēslu pēc otru. Lai arī šīs grāmatas beigās Ostaps Benders tiek nogalināts, viņš "atdzimst" abu autoru nākamajā darbā Zelta teļš (1931).

Bezkaunības deva

"Kad dienas kārtībā parādās šāds darbs, viens no XX gadsimta krievu literatūras pamatakmeņiem, tu nobīsties," atklāj Gundars Āboliņš, kurš Jaunā Rīgas teātra iestudējumā atveido Ipolitu Matvejeviču Vorobjaņinovu jeb Kisu. Tajā esot gan vilinājums, gan arī risks, jo visi ir redzējuši filmas un gribot negribot vilks paralēles. Divpadsmit krēslu zināmāko ekranizāciju kā četru sēriju televīzijas darbu 1976. gadā radījis krievu režisors Marks Zaharovs. Galvenos varoņus tajā spēlēja leģendārie mākslinieki Andrejs Mironovs un Anatolijs Papanovs. "Taču bezkaunības deva teātrim ir vajadzīga, jo pārāk liela bijība un pietāte tam nekad nav bijusi raksturīga, tas viennmēr ir bijis izaicinošs," akcentē aktieris.

"Bažas," savas pirmās emocijas par šī romāna iestudēšanu lakoniski formulē Baiba Broka. Viņa Divpadsmit krēslos atveido Odesas iedzīvotāju, kura palīdz šo darbu izklāstīt uz skatuves, taču akcentē, ka Alvis Hermanis meklē pilnīgi citādāku risinājumu visām hrestomātiskajām ainām un vienlaicīgi saglabā šī darba būtību. "Apslēpto dārglietu meklēšana vienā no divpadsmit krēsliem ir iegansts, lai pastāstītu vienu no tiem ebreju stāstiem, kurā smieklīgais un smeldzīgais ir viens un tas pats," saka režisors. Pārējās lomās būs redzams Ģirts Krūmiņš, Guna Zariņa, Sandra Kļaviņa vai Elita Kļaviņa, Jana Čivžele, Vilis Daudziņš, Ivars Krasts, Regīna Razuma, Edgars Samītis, Andis Strods un citi aktieri.

Artista piedzīvojumi

"Ostaps Benders ir ļoti neviennozīmīga personība," dižo intrigantu raksturo Baiba Broka. "Viņš ir gudrs, fragmentāri izglītots, apveltīts ar aktieriskām dotībām, asu prātu un spēju ātri reaģēt visdažādākajās situācijās," galvenā varoņa īpašības uzskaita aktrise, kura novērtē arī viņa humora izjūtu. Ostapam Benderam neeksistē nekādas robežas, aizspriedumi vai likumi, līdz ar to viņš spēj pārsteigt citus un likt viņiem pieņemt absurdus lēmumus. Viņam piemīt nekaunība, cinisms un spēja pārliecināt, lai gūtu sev labumu. "Viņš jūt cilvēku vājos punktus, ko nekautrējas izmantot," piebilst aktrise, kura uzskata, ka ne mazums šādu ostapu benderu var satikt arī mūsdienās.

Gundars Āboliņš norāda, ka ir ļoti dažādi šī tēla traktējumi - vieni viņu salīdzina ar krievu rakstnieka Mihaila Bulgakova romāna Meistars un Margarita varoni Volandu, bet otri to noraida un piedāvā savus variantus. Jaunā Rīgas teātra aktieris atklāj, ka pirms neilga laika viņam radusies iespēja aprunāties ar Sergeju Jurski, kurš ir pirmais Ostapa Bendera atveidotājs kino (Zelta teļa ekranizācija 1968. gadā). "Lai arī viņā ir kaut kas mefistofelisks, tomēr viņš ir artists," Gundars Āboliņš atstāsta krievu aktiera teikto. "Kisa, es jau sen jums gribēju pajautāt kā mākslinieks māksliniekam: jūs zīmēt protat?" Atceraties? Citāti no šī darba jau sen kļuvuši par patstāvīgām vienībām.

Nākamās izrādes - 9., 10., 11., 21., 23., 27. decembrī. Visas biļetes pārdotas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja