Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Jaunības skaistums, nemiers, pavasaris!

Ja nu grāmatplauktā ir Oskara Lutsa romāns Pavasaris, kas atzīts par visu laiku otro nozīmīgāko literāro darbu Igaunijā, šobrīd to var nesteigties pārlasīt, bet vispirms aiziet uz Dailes teātri noskatīties izrādi, kas tapusi pēc šā romāna dramatizējuma, iesaka iestudējuma režisors Prīts Pedajass: "Lai ir pirmreizēja satikšanās."

 Ja radīsies interese, pēc tam var izlasīt gan Pavasari, gan Vasaru. O. Lutsa romāns Pavasaris ir arī visvairāk iestudētais literārais darbs Igaunijas teātros. Igauņu režisors, klasiķis un poētiskā teātra meistars Prīts Pedajass pats to līdz šim paspējis izdarīt vienu reizi ar saviem studentiem, taču diezgan sen. Latvijā šis darbs 1980. gadā Mika Mikivera režijā izrādīts vairāk nekā 350 reižu uz Jaunatnes teātra skatuves. "Un arī šajā izrādē izmantots tas pats dramatizējums, kas toreiz," uzsver Prīts Pedajass. 

Izrāde ir nostalģiskas atmiņas par rakstnieka Oskara Lutsa skolas gadiem ciema baznīcas skolā. Notikumi risinās pagājušā gadsimta sākumā, kad Igaunijā bija nacionālās atmodas laiks. Bet ne jau tas ir galvenais.

Stāsts ir par lauku jauniešu skolas dzīvi, draudzību. Tur ir viss – gan humors, gan nostalģija, gan plaša emociju gamma. "Laiki mainījušies, bet jauniešu problēmas palikušas tās pašas," piebilst Prīts Pedajass. "Tos laikus jau neatceras neviens, tāpēc interesanti būs visu vecumu skatītājiem. Jauniešiem ir svētīgi zināt – kā reiz bija. Vai viņi sapratīs? Cerams! Cilvēku raksturi mainās, bet pamatos katram jāiziet cauri bērnībai, skolas gadiem, jaunībai. Varbūt no šodienas skatpunkta tas viss šķiet naivi, uzjautrinoši, bet – tāpat būs ar šo paaudzi, kad nākotnē kāds atskatīsies uz šodienas satraukumiem un problēmām."

Režisors izrādi raksturo kā komēdiju ar drāmas elementiem. "Tā būs vizuāli interesanta, bet ļoti svarīgs ir teksts." Viņš ir priecīgs, lai gan arī mazliet satraukts par patīkamo nejaušību, ka Dailes teātrī ticis uzaicināts pabeigt jau iesāktu iestudējumu. "Bija gatavas dekorācijas, tērpi, nokomplektēta trupa. Taču atgriezāmies nulles pozīcijā," stāsta Prīts Pedajass. Iestudējums Pavasaris ir viens no starptautiskiem projektiem, kas plānoti Dailes teātrī. "Visi aktieri strādā ar entuziasmu, un mēs daudz smejamies. Mēģinājumos jaucas latviešu, angļu, krievu un igauņu valoda." Izrādē piedalās Lauris Subatnieks, Lauris Dzelzītis, Gints Grāvelis, Dainis Gaidelis, Artis Robežnieks, Kristīne Nevarauska, Aldis Siliņš, Niklāvs Kurpnieks, Mārtiņš Upenieks, Gints Andžāns, Juris Strenga, Indra Briķe, Anete Krasovska u. c. Scenogrāfiju veidojis Mārtiņš Vilkārsis, tērpus – Ilze Vītoliņa, horeogrāfe – Inga Seņkāne, gaismu mākslinieks – Margus Vaigurs.

Tuvākās izrādes – 12., 13. janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja