Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

JRT nākamajā sezonā seši jauniestudējumi

Gaidāmā Jaunā Rīgas teātra (JRT) sezona būs pēdējā pirms lielajām pārmaiņām, šodien sacīja JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Šodien preses konferencē teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis klātesošajiem pastāstīja, ka nākamā sezona būs "pēdējā sezona pirms lielajām pārmaiņām", jo tā būs pēdējā sezona pašreizējās JRT telpās.

"Skaidrs, ka sākotnēji dosimies "trimdā" uz Tabakas fabriku, kur mums būs vismaz divi gadi, lai atgrieztos šajās telpās," pauda Hermanis.

Kopumā JRT 2016./2017.gada sezonā apmeklētājiem piedāvās sešus jauniestudējumus, kurus pagaidām ir iespējams pieteikt publiski, bet varētu būt vēl pāris izrādes, par kurām teātris varētu informēt vēlāk.

Hermanis izteicās, ka jebkura teātra programma lielākoties atspoguļo viena cilvēka, mākslinieciskā vadītāja, gaumi un "par gaumi nestrīdoties".

Režisors Gatis Šmits jaunajā sezonā veidojis divus jauniestudējumus. Viens no tiem ir Kārkli, kas būs izrāde par Latvijas politisko dzīvi. Šmits norādīja, ka bieži vien politiķi nemāk komunicēt ar sabiedrību, savukārt sabiedrībai un medijiem trūkst analīzes par notikumiem, politiķu paustais tiek uztverts kā fakts. "Izrāde mēģinās meklēt cēloņus Latvijas politiķu nespējai vadīt valsti un skaidrot lēmumus, kā arī saprast viņu apjukumu," sacīja Šmits, vēl piebilstot, ka, piemēram, situācija Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā ir "šizofrēniska".

Otra izrāde, ko režisēs Šmits, ir Īsumā par visumu. 2.daļa, kas viņam esot īpaši mīļa. Izrāde domāta sākumskolēniem par zinātni. Izrādes abas daļas notiks Tabakas fabrikas teritorijā. Režisors piebilda, ka izrāde varētu būt interesanta arī pieaugušajiem.

Divas pirmizrādes paredzētas arī režisoram Vladislavam Nastavševam: Ciniķi un Cerību ezers ir aizsalis, kas ir izrādes Cerību ezers otrā daļa. Hermanis gan preses konferencē draudzīgi ierosināja Nastavševam "radikāli nomainīt izrādes nosaukumu". Nastavševs norādīja, ka izrādē stāsts būs par viņa vecmāmiņu, bērnības draugu un draudzeni.

Režisors stāstīja, ka izrāde Ciniķi ir par to, kas notiek ar aizejošā laikmeta inteliģences pārstāvjiem laikā, kad pasaule mainās.

Vēl jauniestudējums ir paredzēts režisorei Māra Ķimelei ar izrādi Nora pēc Henrika Ibsena motīviem. Tāpat ar jaunu izrādi skatītājus iepazīstinās Hermanis - Pakļaušanās -, kas ir utopisks stāsts par 2022.gada Franciju, kur politisko varu pārņēmuši musulmaņi. Izrāde veidota pēc Mišela Velbeka romāna Pakļaušanās.

Hermanis papildināja, ka "tā ir sanācis, ka jaunās sezonas sākums saistīts ar politiskām tēmām un arī viņa izrāde būs par to". "Mūsu teātrī nav vienotas politiskās ideoloģijas," uzsvēra režisors.

Izrādes Pakļaušanās pirmizrāde paredzēta 9.septembrī. Hermanis skaidroja, ka romāns nav vērsts nekādā veidā pret musulmaņiem, gluži otrādi - romāns ir par Rietumu sabiedrības destruktīvo un bīstamo stāvokli. "Šī izrāde būs lieldarbs," sacīja Hermanis.

Hermanis piebilda, ka viņš gatavo vēl vienu izrādi, bet nav "100% garantijas", ka to būs iespējams izrādīt vēl šajā sezonā. Papildus viņš norādīja, ka jaunajā sezonā tiek plānota izrādes Brodskis/Barišņikovs Eiropas tūre - izrādes būs skatāmas Šveicē, Itālijā, Vācijā un Serbijā. 18.augustā plkst.10 JRT kasē būs iespējams iegādāties biļetes uz iestudējuma Pakļaušanās septembra un oktobra izrādēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja