Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kā pasaulē jūtas jauns cilvēks. Jaunajā Rīgas teātrī – izrāde Pelēka vasara, saulaina ziema

Jaunās sezonas pirmais jauniestudējums JRT Miera ielas Mazajā zālē jau septembra pirmajā nedēļā ir izrāde Pelēka vasara, saulaina ziema.

Izrādes laikā skatītājiem atklāsies asociācijas ar šo nosaukumu, režisors un aktieris Gerds Lapoška to tagad uzreiz nemaz nepaskaidro. "Nosaukumam ir arī metaforiska nozīme, un katrs izvēlas savu. Man ir auksti, bet visiem citiem ir silti, un otrādi. Tā mēdz būt. Un tas vairāk jātver nevis ar prātu, bet ar sajūtām."

Gerds Lapoška stāsta, ka idejas iedīgļi meklējami 2021. gadā, kad aktiermākslas studiju 1. kursa laikā tika uzdots pašiem meklēt materiālu, lai sagatavotu tādu kā kursa darbu. "Tas bija kaitinoši, bet neko nevarēju atrast pasaules dramaturģijā. Un kas tad atliek? Jādomā kaut kas pašam," viņš atceras. Kursabiedri Agate Krista, Jānis Grūtups, Matīss Ozols un Gerds Lapoška sanāca kopā, lai reflektētu par mīlestību, dzīvi, kļūdīšanos... "Domājot par pasauli, cilvēkiem un mīlestību, radās mozaīka. Lugas teksts tapa, rakņājoties savās atmiņās, pierakstos, citātos, filmu ainās, atsaucoties uz konkrētiem literārajiem darbiem un varoņiem, iedvesmojoties no franču jaunā viļņa kino, XX gs. literatūras, draugiem un vēl daudz kā cita, ko nav iespējams vairs nosaukt. Bet eksāmens tā arī nenotika, tā vietā bija kaut kas cits, taču pamats, viss uzskaitītais un vairs neuzskaitāmais krājās. Ik pa laikam, kad uznāca iedvesma, es materiālu papildināju, līdz tagad, kad studijas pabeigtas, Alvis [Hermanis] teica, ka drīkstam paši piedāvāt materiālus, kas mūs interesē," stāsta Gerds Lapoška. "Es ieminējos, ka man ir luga. Viņš teica, lai atsūtot. Pēc divām nedēļām prasīja, kurš to varētu iestudēt. Teicu, ka tas būtu jādara viņam, es varētu spēlēt. Alvis piedāvāja taisīt izrādi pašam. Tā tas sākās."

Kopš pavasara mēģinājumiem luga ir attīstījusies tieši darba procesā un ļoti mainījusies. "Galvenās lomas atveidotājs Matīss Ozols ļoti daudz teksta ir devis klāt. Viņš ir lugas līdzautors," saka Gerds Lapoška un uzsver: "Ir brīnišķīga kopības sajūta, ka esam komanda, kas kopā taisa izrādi. Tie ir mani kursabiedri, pasniedzēji, kolēģi, draugi." Afišā uzskaitīts: scenogrāfe, kostīmu un video māksliniece Dace Ignatova, gaismu mākslinieks Lauris Johansons, kustību konsultante Ramona Galkina, skaņas dizains un mūzika – grupa Alejas. Lomās – Matīss Ozols, Agate Krista, Guna Zariņa, Dāvids Pētersons, Jānis Grūtups.

Tuvākās izrādes septembrī jau izpārdotas. Nākamās – 21., 22., 24., 29., 30. oktobrī. Ko režisors redz skatītāju rindās? "Izrāde ir par jauniem cilvēkiem un viņu sajūtām šajā pasaulē. Romantika, mīlestība, kļūdīšanās... Un jaunībai jau nav vecuma! Izrāde bez vecuma ierobežojuma!"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja