Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kabarē vakars ar asiem darbarīkiem

Rīgas cirka arēnā atgriežas cirka māksla Svalbard izpildījumā

Mākslai vajadzētu būt spēkam, kas maina lietas, kas liek cilvēkiem uzdot jautājumus un kritizēt, – uzskata viens no starptautiski atzītās Zviedrijas cirka apvienības Svalbard dalībniekiem Bens Smits un piebilst, ka cirks ir lielisks darbarīks, lai kaut ko radītu. "Cirks nav vienīgais darbarīks, bet tā ir sanācis, ka tas ir tas, ko esam noasinājuši," akcentē mākslinieks. Apvienības izrādēs var redzēt gan gaisa akrobātiku ar virvi, gan ķīniešu kārts disciplīnu, gan balansēšanu uz rokām, gan klaunādi, gan citas prasmes.

Jau kopš maija sākuma Bens Smits kopā ar saviem kolēģiem piedalās Rīgas cirka rezidenču programmā un gatavo īpašu kabarē vakaru ar Svalbard, kas norisināsies trešdien, 15. maijā, plkst. 21, līdz ar to pēc ilgāka pārtraukuma Rīgas cirka arēnā būs iespēja piedzīvot cirka mākslu. "Viņi veido izrādi, iedvesmojoties no cirka ēkas un radot to konkrētajai vietai," sarunā ar laikrakstu Diena atzīmē Rīgas cirka komunikācijas projektu vadītāja Ieva Miltiņa.

Šīs Zviedrijas cirka apvienības sastāvā darbojas četri skatuves mākslinieki no dažādām Eiropas valstīm – Bens Smits (Lielbritānija), Aleksis Akrovatakis (Grieķija), Toms Brands (Vācija) un Santjago Ruiss Albalate (Spānija) –, kuri satikušies, mācoties prestižajā Cirka un dejas universitātē DOCH Stokholmā. "Baudot dzīvi tās vienkāršībā un diskutējot par tās sarežģītību, četrotne saprata, ka vēlas dalīties savās domās, darbībās un vīzijās," raksta apvienības tīmekļvietne Svalbardcompany.com.

Savus lielākos panākumus Svalbard ir guvusi ar izrādi visi ģēniji, visi idioti (all Genius all Idiot), kas kopš 2016. gada izrādīta visā pasaulē (vairāk nekā trīsdesmit valstīs), arī festivālā ReRīga! Latvijā. Nākamās trešdienas kabarē vakarā viņiem pievienosies mūzikas grupa Salteli the Band no Lielbritānijas, ietērpjot cirka mākslu džeza mūzikas skaņās, kā arī vietējie profesionāļi. Viņu vidū būs Rīgas cirka skolas pasniedzējs, Sīra rata mākslinieks Aleksejs Smolovs.

Ieva Miltiņa stāsta, ka Rīgas cirka rezidenču programma sniedz iespēju veicināt izpratni par organizācijas un ēkas atvērtību dažādām mākslām, kā arī paver ceļu uz starptautisko atpazīstamību. Kopš janvāra tajā viesojas skaņas un performanču māksliniece Gudruna Holka no Dānijas, kura sadarbojas ar vietējo mākslinieci Evu Vēveri. Viņu kopdarbs Rīgas cirka telpās būs skatāms jūnijā. Arī nākamajos mēnešos cirkā viesosies vairāki mākslinieki, kuri no šīm telpām iedvesmosies jaunu mākslas darbu radīšanai.

Aktuālajai informācijai par Rīgas cirka aktivitātēm var sekot līdzi interneta vietnē www.cirks.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja