Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Karmena un Hosē. Kaislība un korida

Dailes teātrī iestudēts jau folklorizējies mīlas stāsts Karmena.

"Un ja es mīlu, piesargies!" tā dzied visas Karmenas. Kurš gan nezina šo kaislīgo mīlas stāstu? Protams, pirmā asociācija – opera. Scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, par Karmenu runājot, piemin uz Latvijas operu reiz atvesto izrādi no Stokholmas. "Neko labāku par to minimālismu – trim sienām un krēsliem – neesam redzējuši," viņa vērojums jebkurā izrādē vispirms ir scenogrāfija. 

Bet kāds būs jaunais iestudējums Karmena Dailes teātrī, kam šonedēļ pirmizrāde? To iestudē lietuviešu režisors Rolands Atkočūns. "Kad atnāksiet, tad redzēsiet," saka izrādes scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis: "Bet nenoliedzami būs savādāk. Karmena ir tā folklorizējusies, ka dominē uzskats – tā ir tikai un vienīgi opera un Bizē mūzika. Daži šīs operas motīvi jau kļuvuši par popkultūru, skan šokolādes reklāmās." Teātra versijā izrādes apakšvirsraksts ir Andalūzijas sapņi divos cēlienos pēc Prospēra Merimē darba motīviem. "Darbība nenotiks Ziepniekkalnā vai Purvciemā," uzreiz pasaka M. Vilkārsis. "Mīlas stāsts, kaislība pāri visam – tas ir palicis. Izrādes pamatā ir Hosē stāsts."

Karstajā Spānijā brīvību mīlošā čigāniete Karmena savaldzina seržantu Hosē, ievilinot viņu savā bīstamajā dzīvē. Viņu kaislīgais mīlas stāsts ir īss un liktenīgs. Viņiem nav nākotnes, viss notiek vienīgi šeit un tagad. Mīlestība un nāve ir cieši līdzās. Kaislība un korida, seržants un toreadors. Kā tauriņš Karmena lido uz uguns liesmām, zinot, ka apdedzināsies, un ne mirkli to nenožēlojot. "Tas būtu muļķīgi, ja spāņi, mēģinot spēlēt Pūt, vējiņi!, attēlotu latviešus. Tāpat latviešiem nav pilnībā jāspēlē spāņi. Mūsu vēsais temperaments un skats uz lielām kaislībām ir atšķirīgas lietas. Galvenais jau ir tas, kas notiek starp diviem. Pārējais –  tā ir ilūzija," skaidro scenogrāfs.

Totalizatora azarts, trubadūru poēzijas atbalsis cīņas arēnā, toreadora un vērša, vīrieša un sievietes divkauja. Duelis ar nāvi, kas nekad nebeigsies.

Viens no izrādes atslēgas vārdiem varētu būt "korida", jo stāsts ir par upuri un uzvarētāju. "Bet – kurš ir upuris?" jautā M. Vilkārsis. Viņš īstu koridu nav redzējis un nemaz nealkst, jo saistībā ar izrādi daudz skatījies video. "Par toreadora un vērša attiecībām varētu būt atsevišķa izrāde," viņš saka. Karmenas darbība noris blakus arēnai – vietā, kur dzīvo toreadori, kur ir krogs, kur ir apsargi, kur ir arī fabrikas strādnieces. 

Titullomu Dailes teātra izrādē atveidos Ilze Ķuzule-Skrastiņa. Hosē lomā – Artūrs Skrastiņš. Iestudējumā spēlē arī Kristīne Nevarauska, Artis Robežnieks, Ērika Eglija, Dainis Grūbe u. c. Kostīmu māksliniece –  Jolanta Rimkute, komponists – Giedrus Puskunigis, gaismu mākslinieks – Jevgeņijs Vinogradovs. 

Pirmizrāde – 26. maijā, tuvākās izrādes – 27. maijā, 1., 2., 6., 7. jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja