Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lai nevienam nav pamestības sajūtas. Ogres teātris piedāvā Kārļa Skalbes pasaku audiolasījumus

"Pandēmijas ierobežojumu laikā cenšamies saglabāt savu trupu un kontaktus ar skatītājiem. Jāmeklē tādas mākslinieciskas izpausmes un iniciatīvas, kuras mūs pašus kaut kādā veidā bagātinātu un kuras varētu būt interesantas mūsu skatītāju/klausītāju auditorijai," stāsta Ogres teātra mākslinieciskais vadītājs, režisors Jānis Kaijaks un piebilst, ka tādiem projektiem ir arī ilgtermiņa iezīme, jo kovida beigas vēl netiek prognozētas.

"Mums jau bija pieredze no pavasara, kad ļāvām aktieriem izvēlēties pašiem kaut ko sev sirdij tuvu no grāmatplaukta. Aktieri šādā kontekstā atklājās ļoti interesanti, pat negaidīti," komentē J. Kaijaks. Viņš uzskata, ka, domājot par kopējām noskaņām, kas valda apkārt, kad negatīvās informācijas ir ļoti daudz, ir vajadzīgs nevis muļķīgs optimisms, bet jādod sev un citiem iespēja padomāt par dzīves vērtībām, par būtisko un paliekošo. Un tas ir Kārlis Skalbe! "Viņa pasakas ir milzīga bagātība, tajās ir īpašs latviskais pasaules uztveres kods. Pasakas nebūt nav vienkārši un viegli uztveramas. Kad tās lasa ne tikai kā sižetu, bet jau kā vērtīgu literāru tekstu, atklājas ļoti interesanta un bagāta pasaule," J. Kaijaks stāsta. Ogres teātra aktieru audiolasījumos pasakas tiek pasniegtas askētiskā veidā, atsakoties no ilustrācijas, dekorācijas, jo tās nav komikss. "Pirmkārt, uzmanība ir Skalbes tekstam, tad – aktiera personībai. Mēs nedomājām, kā izpatikt bērnu auditorijai, bet gluži vienkārši iemīlējāmies šajā vērtībā," saka režisors.

Pasakas piemeklētas aktieriem, ņemot vērā viņu personības. Kārļa Skalbes pasaku lasījumā piedalās deviņi dažādu paaudžu aktieri. Ogres teātra trupas pamatsastāvā pavisam ir 20 aktieru, taču, ja, piemēram, gribētu savākt visus, kas piedalās Silmaču izrādē, tad jau ir krietni vairāk. "Repertuāra teātrim ir svarīgi, lai pēc iespējas būtu pārstāvētas visas paaudzes. Lai trupa ir kā labs orķestris, kur visi instrumenti ir savās vietās! Vecuma amplitūda ir no 60+ līdz 20–," stāsta J. Kaijaks.

Ogres teātris gan šobrīd neiestudē izrādes, lai tās iekonservētu, gaidot ārkārtas apstākļu beigas. Protams, ir izrādes, kas palikušas sagataves stadijā. Kārļa Skalbes pasaku audiolasījumi nav vienīgais darbs, kas tapis šosezon. Ir ierakstītas virtuālās izrādes Seši un Gudro dāvana, notiek darbs pie trim monoizrādēm, kuras tad, kad varēs, tiks pielāgotas arī "dzīvajai" versijai. Padomā ir O’Henri stāstu sērijas dramatizējums. "Tiek noslogoti visi aktieri, lai nevienam nav pamestības sajūtas, kas tagad ir tik svarīgi," saka J. Kaijaks.

Ogres teātra pasaku audiolasījumu cikls bez maksas klausāms teātra profilā vietnē Soundcloud, mājaslapā www.ogresteatris.lv un sociālajā tīklā Facebook. Jau sākot no 19. februāra, ik nedēļu tiek publicēts viens jauns pasakas lasījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja