Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Latvijas Nacionālā teātra jaunā sezona. Guļošie un modušies

Latvijas Nacionālais teātris jaunajā sezonā piedāvās 15 pirmizrādes

Pagājušās sezonas noslēgumā kļūstot par līderi Spēlmaņu nakts nomināciju skaita ziņā, mēs bijām ļoti priecīgi, bet arī ļoti apmulsuši par to, kas būs tālāk, atzīst Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis (viņa vadītais teātris par iepriekšējo veikumu ir saņēmis 33 nominācijas), jo viņš kā SUP dēļa braucējs labi zina, ka ar teātri ir tāpat kā ar jūru, ka mieru vienā brīdī var nomainīt vētra. 2016./2017. gada sezonā Latvijas Nacionālajā teātrī ir gaidāmas piecpadsmit pirmizrādes.

Vakar notikušajā svinīgajā sezonas atklāšanas sanāksmē tika sadalītas paša teātra tradicionālās balvas. Elzas Radziņas kulonu ieguva pagājušās sezonas labākā aktrise Agnese Cīrule par Līgavas lomu izrādē Asins kāzas un Deas lomu izrādē Cilvēks, kas smejas. Kārļa Sebra gredzenu saņēma pagājušās sezonas labākais aktieris Uldis Anže par Lāčplēša lomu izrādē Uguns un nakts. Par spožu atgriešanos teātra profesijā īpaša atzinība tika Valdim Lūriņam par Andrē lomu izrādē Ak, tētīt....

Par pērnās sezonas Gada izrādi Lielajā zālē tika nosaukts režisora Viestura Kairiša iestudējums Uguns un nakts, mazajos laukumos – Elmāra Seņkova Zēns. Šīs abas izrādes tiek pieminētas arī starp Latvijas Nacionālā teātra visvairāk spēlētajiem iestudējumiem. Par absolūto līderi pieprasītāko darbu vidū ir kļuvusi Antigone (nospēlēta 31 reizi), kas jau 2. oktobrī dosies viesizrādēs uz Sanktpēterburgu (jāatzīmē, ka pagājušajā sezonā Latvijas Nacionālo teātri ir apmeklējuši 174 113 skatītāji).

Tramplīns uz simtgadi

2016./1017. gada sezona tiks atklāta ar latviešu klasiķa Andreja Upīša "mazāk zināma, bet savā laikā diezgan skandaloza" romāna Sieviete iestudējumu, ko Lielajā zālē veido režisore Ināra Slucka. Tā būs izrāde par atriebību un tās mistisko bumeranga dabu, kurā titullomu atveidos aktrise Dita Lūriņa. Pirmizrāde – 15. septembrī. "Jaunā sezona ir kā tramplīns uz simtgadi, kad mēs ceram īstenot pilnībā latviešu programmu," par vietējo autoru darbu iestudējumiem stāsta Ojārs Rubenis.

Šī gada februārī noslēdzās Latvijas Nacionālā teātra lugu konkurss, kas notika ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas Latvijai – 100 finansiālu atbalstu. Pirmo vietu tajā ieguva Dailes teātra aktieris Artūrs Dīcis ar lugu Lidojošais Travolta, kuru šajā sezonā LMT Jaunajā zālē iestudēs režisors Regnārs Vaivars ar aktieri Raimondu Celmu galvenajā lomā. Savukārt otrajā vietā palika dzejniece Anna Rancāne ar Bišu māti un vilkaci, ko Lielajā zālē veidos režisors Valdis Lūriņš.

Pavasara gaisotnē Elmārs Seņkovs iestudēs Trīni pēc Rūdolfa Blaumaņa lugas motīviem un piedāvās aktieriem izspēlēties uz nebēdu, jokojot par mūžīgo mīlestības tēmu. Titullomā dublēsies Marija Bērziņa un Dita Lūriņa. Savukārt radošais duets Jānis Balodis un Valters Sīlis raksta Veiksmes stāstu, kurš pirmizrādi piedzīvos jau 21. septembrī Aktieru zālē. Uz šīs pašas skatuves režisors Edmunds Freibergs veidos Harija Gulbja darba Olivers iestudējumu ar Uldi Anži galvenajā lomā.

Ārzemnieku akcents

Jaunajā sezonā Elmārs Seņkovs uzvedīs arī Antona Čehova lugu Kaija, Valters Sīlis – Saimona Stīvensa darbu Savāds atgadījums ar suni naktī pēc Marka Hedona romāna motīviem. Pēc Uguns un nakts panākumiem Latvijas Nacionālajā teātrī atgriezīsies Viesturs Kairišs, kurš turpinās dižo rakstnieku un komponistu tēmu. "Ja viņa iepriekšējā darbā satikās Rainis un Rihards Vāgners, tad šajā – Henriks Ibsens un Edvards Grīgs," par oktobrī gaidāmo izrādi Pērs Gints saka Ojārs Rubenis.

Latvijas Nacionālā teātra direktors akcentē, ka viens no interesantākajiem mūsdienu lietuviešu dramaturgiem Marjus Ivaškevičs īpaši viņu teātrim un krievu režisoram Kirilam Serebreņņikovam ir sarakstījis jaunu lugu. Šim eksperimentālajam arthouse projektam par nākotni ir dots nosaukums Guļošie (jāpiebilst, ka viņa darbs Izraidītie režisora Oskara Koršunova režijā bija skatāms Dailes teātrī). "Patlaban notiek diskusijas, vai mēs to varam vai nevaram pacelt," teic Ojārs Rubenis.

Šajā sezonā savu iestudējumu veidos arī vācu izcelsmes austriešu režisors Folkers Šmits, kurš uzvedīs Johana Volfganga Gētes Klavigo, viņa latviešu kolēģis Kārlis Krūmiņš piedāvās Paula van Lona stāstus un Indra Roga – Floriana Zellera Satikšanos. Jaunajā sezonā iespēja iestudēt savu darbu tiek dota arī režisorei un horeogrāfei Agatei Bankavai, kura to ir nopelnījusi pagājušā gada Skatuves mākslas festivālā Patriarha rudens, un vēl vienam jauniņajam režijā – Tomam Treinim.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē www.teatris.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja