Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +22 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 30. maijs
Lolita, Vitolds, Letīcija

Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvos Osedžas zeme

Ceturtdien, 12.janvārī Latvijas Nacionālajā teātrī notiks pirmizrāde Treisija Letsa lugai Osedžas zeme režisora Valters Sīļa versijā.

Izrāde ir par ģimeni kā vienu no cilvēka pamatvērtībām, tā risina sarežģītas ģimenes locekļu savstarpējās attiecības, portālam Diena.lv vēsta Latvijas Nacionālā teātra mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča.

Izrādes režisors V.Sīlis par iestudējumu saka: „Šī izrāde ir par lēmumiem, kas palīdz ģimeni saglabāt, un tādiem, kas to grauj. Nav viegli atbildēt, kuri no šie lēmumiem ir pareizie. Varbūt daudz svarīgāk ir nevis akli zināt, kas ir labs un kas nē, bet par to šaubīties, lai varētu pārliecināties, ko es daru pieraduma vai kādu pieņēmumu dēļ un ko es daru tādēļ, ka nekā savādāk es uz šīs pasaules nevarētu izdzīvot.”

Šis ir V.Sīļa ceturtais iestudējums Latvijas Nacionālajā teātrī. Pirms tam bijušas trīs izrādes Aktieru zālē - Melānijas Vanagas Veļupes krastā (2010), Deivida Oberna Pierādījums, (2010), Valtera Sīļa Par mammām (2009). Šī ir jaunā režisora debija uz Nacionālā teātra Lielās skatuves.

2007.gadā Osedžas zeme guva necerētus panākumus autora T.Letsa dzīvesvietā Čikāgā, un jau 2007.gada beigās luga triumfēja Brodvejā. Kopš tā laika Osedžas zeme  ir iestudēta 32 pasaules valstīs. V.Sīlis norāda, ka ir skatījies materiālus arī par citiem Osedžas zemes iestudējumiem, īpaši interesants viņam bijis Annas Šapiro uzvedums Brodvejā. „Bet es neskatījos, lai iespaidotos, drīzāk man kļuva skaidrākas atsevišķas vietas, kā viņi oriģinālzemē to uztver. Nav tā, ka esmu paņēmis no katra labāko - šī ir absolūti mana versija,” uzsver V.Sīlis.

Lugas autors T.Letss ir dzimis 1965.gada 4.jūlijā Tulsā, Oklahomas štatā. 20 gadu vecumā viņš pārcēlās uz Čikāgu, ilgus gadus bija Čikāgas vadošā Stepenvolfa teātra (Stepes Vilka teātris) aktieris un dramaturgs. Kad 2007.gadā viņš uzrakstīja lugu Augusts: Osedžas zeme, kas balstās uz viņa ģimenes tumšajām lappusēm, viņu pēkšņi salīdzināja ar Jūdžinu O’Nīlu un Edvardu Olbiju - ievērojamajiem amerikāņu dramaturgiem, jo viņam nu piederēja ne tikai Pulicera un Tonija balva dramaturģijā, bet arī 21.gadsimta labākās amerikāņu lugas autora gods. Viņš pats uzskata, ka iedvesmojies no Tenesija Viljamsa lugām, kā arī Viljama Folknera un Džima Tompsona romāniem.

Latvijas Nacionālā teātra izrādē Osedžas zeme spēlē Lolita Cauka, Daiga Gaismiņa, Zane Jančevska, Daiga Kažociņa, Lāsma Kugrēna, Uldis Anže, Uldis Dumpis, Juris Hiršs, Juris Lisners, Mārcis Maņjakovs, Jānis Skanis, Madara Botmane, Anete Saulīte.

Tuvākās izrādes gaidāmas 16., 17., 26.janvārī un 3., 14.februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja