Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Mākslinieka pieaugšana

2020./2021. gada teātra sezonas izvērtēšana ieies vēsturē ar nebijušu pieeju.

Šajā neordinārajā situācijā galvenais uzdevums bija parādīt sabiedrībai – arī šajā Spēlmaņu naktī –, ka teātris ir dzīvs un tomēr nekas nav tā, kā parasti. Tā oktobrī, piesakot gadskārtējo Latvijas teātra balvas Spēlmaņu nakts pasākumu, sacīja balvas rīkotājs – Latvijas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētājs Ojārs Rubenis. Vakar, 23. novembrī, Dailes teātra vēsturiskā dibinātāja Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, pasākums tiešām notika. 

Režisore Laura Groza ceremoniju bija veidojusi, liekot akcentu uz teātra pašapziņas atjaunošanu, aicinot apzināties, ka šobrīd daudz svarīgāk ir solidāri nosargāt kultūras procesa nepārrautību, nevis erroties par nepareiziem žūrijas lēmumiem.

Jauns pakāpiens 

Sezonai, kas pandēmijas dēļ jau otro gadu ritēja ar pārrāvumiem, radikāli tika mainīta balvu pretendentu izvirzīšanas kārtība. Latvijas Teātra darbinieku valde (LTDS) nolēma katram teātrim pašam uzticēt izvirzīt četrus jauniestudējumus, kas piedalīsies Spēlmaņu nakts konkursā. Žūrijas komisija papildus šīm izvirzītajām izrādēm vērtēja arī 2021. gada Valmieras vasaras teātra festivāla izrādes un citu neatkarīgo teātru pieteikumus. Pavisam tika sadalītas 12 metālmākslinieka Jura Gagaiņa veidotās balvas ārpus ierastās nomināciju sistēmas. 

"Balva šoreiz tiks dota par pakāpienu. Žūrija šoreiz skatījusies uz to, vai parādījies kas jauns konkrētajā māksliniekā vai konkrētajā formā. Tas būs interesanti un citādi," intervijā LR3 Klasika sacīja Ojārs Rubenis. 

Žūrijā strādāja: priekšsēdētāja Zane Radzobe, teātra kritiķe un zinātniece Edīte Tišheizere, teātra kritiķe Gundega Saulīte, teātra kritiķe Juta Ance Ķirķis un teātra kritiķe un kultūras žurnāliste Undīne Adamaite. 

Žūrija vienbalsīgi lēma piešķirt Grand Prix Māras Zālītes un Viestura Kairiša ideju drāmas iestudējumam Smiļģis, kas ir teātra mākslas virsotne ne tikai šajā sezonā vien.

Atsevišķu Skatuves naglu saņēma scenogrāfe Ieva Jurjāne un režisors Viesturs Kairišs "par kopdarbu izrādē Smiļģis Dailes teātrī, režijas un scenogrāfijas absolūtu saplūsmi, radot iestudējumu vizuālā teātra estētikā". 

Ar bijību un drosmi 

No aktierdarbiem žūrija ir izcēlusi aktrises Vitas Vārpiņas veikumu Rutes Vulfas lomā, pamatojot to kā "smalku un drosmīgu aktrises darbu, filigrāni atklājot sarežģīta raksturu pretrunīgumu ētisku dilemmu krustcelēs". Par pilsētas kopienas saliedēšanu, profesionālās un amatieru mākslas savienojumu un vēsturiskās apziņas modināšanu balvu saņēma radošās grupas – Mārtiņš Eihe, Krista Burāne, Pamela Butāne, Jēkabs Nīmanis – izrāde Mans kaimiņš ebrejs Rēzeknes teātrī Joriks. Kā jaunu savdabīgu balsi scenogrāfijā žūrija izcēla Marijas Ulmanes darbu – "par spilgtu un profesionāli pārliecinošu jaunākās scenogrāfu paaudzes reprezentāciju, iekļaujoties stilā atšķirīgās izrādēs un saglabājot personisko rokrakstu". 

Vēl viens kompliments ceļoja uz izrādi Smiļģis, ar Skatuves naglu novērtējot Ievas Segliņas smalko meistardarbu – Raini. Žūrijas pamatojumā: "Par precīzā formā atklātu ģēnija trauslo būtību, par lomu, kas veidota, bijību saliedējot ar aktierisku drosmi." 

Par procesuālu domāšanu 

Par pārliecinošu konceptuālu eksperimentēšanu, kas rezultējas inovatīvās laikmetīgā teātra formās un atvērtos vēstījumos, sniedzot gan skatītājam, gan izpildītājam neviltotu jaunatklājuma prieku no izrādes uz izrādi, viena no 12 Skatuves naglām ceļoja pie Ģertrūdes teātra veidotāja un gara uzturētāja režisora Andreja Jarovoja. Par Dirty Deal Teatro iestudēto izrādi Konklāvs žūrijas uzmanību sev pārliecinoši pievērsa jaunais režisors Klāvs Kristaps Košins – "par nebijušu atkailinātu patiesības pakāpi, par galvenā varoņa pašatklāsmes ceļu, kurā no izmisuma dzīlēm piedzimst viņa laikabiedriem noderīgas atziņas". 

Pagriezienu dziļuma un cilvēciska brieduma virzienā žūrija saskatīja trupas Kvadrifrons vaibstos un aktiermākslā, Valmieras vasaras festivālā kādā pagalmā izspēlējot režisores Paulas Pļavnieces izrādi Marija un zibens. "Par meistarību kodolīgā stāstā ar huligānisku atsperīgumu un dažādas paaudzes vienojošu asprātību izteikt jauna cilvēka pieaugšanas, sevis un otra atrašanas mokas."

Skatuves nagla ceļoja uz Latvijas Leļļu teātri par izrādi Kiosks. Radošā grupa – Vija Blūzma, Anete Melece, mākslinieču apvienība Grāfienes, Dace Vītola un Rihards Zelezņevs. "Par bērniem saprotamu un pieaugušajiem interesantu mākslinieciski augstvērtīgu sarunu par vientulību, depresiju un citādību." Par atkailinātu ceļojumu teritorijā, kurā skatītājam tiek dāvāts saviļņojums būt lieciniekiem mākslinieka pieaugšanai un neatgriezeniskai transformācijai balva ceļoja pie dziedātāja Jāņa Šipkēvica, komponista Krista Auznieka un māksliniekiem Dudzilo kameroperā Tagadne. 

Par ungāru viesrežisores Ildiko Gāšpāras iestudētās Ežēna Jonesko absurda lugas Degunradži vizuālo tēlu Skatuves naglu saņēma mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo un videomākslinieks Andrāšs Juhāss – "par vizuālu piedzīvojumu, ievedot skatītāju absurda komiskajās un šausminošajās dzīlēs; par filigrānu video mākslas un scenogrāfijas saplūsmi, radot vienotu skatuves telpu".

Spēlmaņu nakts balvu par mūža ieguldījumu Latvijas teātra mākslā saņēma komponists Imants Kalniņš, kurš radījis mūziku vairāk nekā 56 izrādēm gandrīz visos teātros Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja