Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Makss un Morics atdzimst no miltiem

Leļļu teātris piedāvā stāstu par V. Buša radītajiem nerātņiem

"Stāstu par Maksu un Moricu es neuztveru kā didaktisku un pamācošu," saka Edgars Kaufelds, kurš iestudējis Vilhelma Buša komiksu par slavenajiem delveriem. Šis būs jau piektais Maksa un Morica iestudējums Leļļu teātrī - visus iepriekšējos piedāvājusi leģendārā režisore Tīna Hercberga. Jaunajā izrādē galvenie varoņi ir pieauguši un piekrituši pastāstīt par saviem pagātnes piedzīvojumiem, atklājot bērnu fantāzijas neierobežotību un konfrontējot to ar pieaugušo ierāmēto dzīvi. "Ja skatās dziļāk, tad ir jādomā par ciema iedzīvotājiem, kuri bērnus samaļ miltos," uzmanību vērš Edgars Kaufelds, kurš kā režisors Leļļu teātrī debitējis 2010. gadā ar izrādi Kas dzīvo rotaļkastē...?.

Edgars Kaufelds norāda, ka iestudējums veidots, respektējot Vilhelma Buša ilustrēto stāstu un ejot viņa norādītajā virzienā. "Autors mums iedod daudz ieroču," piebilst režisors. Rūtainās bikses un grebene - tie taču ir panki, kurus vācu karikatūrists uzzīmējis simt gadu pirms pašiem pankiem! "Man patīk stils, kādā viņš strādā," par Vilhelmu Bušu saka māksliniece Ieva Ozoliņa un piebilst, ka bijis viegli šos brīnišķīgos zīmējumus pārnest uz skatuves. Viņa atceras, ka skolas laikā dāvanā saņēmusi viņa komiksa grāmatu, kurā autors vēršas pret mietpilsonību un no kuras līdz mūsdienām atceļojuši vien Makss un Morics. "Tie pārējie ir sadistiskāki, varbūt tāpēc nav guvuši tādu popularitāti," režisors nodemonstrē, ka zina drēbi, no kā izrāde šūta.

Scenogrāfs Uģis Bērziņš ciema iedzīvotājus ir ielicis kastēs - tā ir atsauce uz mūsdienu komiksu, kurā katra epizode ir savā rāmītī, kā arī varoņu iekšējās pasaules ārējā izpausme. "Visi ciema iedzīvotāji ir atraduši savu kasti un ir mierā ar to - viņus neinteresē, kas ir ārpus tās sienām," paskaidro scenogrāfs, taču Maksam un Moricam izdodas no kastes izvilināt Āzīti, kurš iekrīt upē un vismaz reizi dzīvē iegūst iespēju palidot ar zosīm. "Bailēs tver tās skroderis - katru turēdams aiz kājas, viņš uz krastu lidinājās," izrādes veidotāji savā iestudējumā izmanto tekstu, ko no vācu valodas atdzejojusi Aspazija.

Aktieris Artūrs Putniņš atklāj, ka pirmo reizi darbojas ar šādām lellēm - pusmarionetēm -, bet visneprātīgākā režisora Edgara Kaufelda ideja bijusi tā, ka "divi nemuzikālākie cilvēki teātrī divos mēnešos no nulles apgūst ģitāru", ko viņiem palīdzējis izdarīt mūziķis, grupas Dzelzs vilks solists Juris Kaukulis. Aktieris Daumants Švampe precizē, ka laika bijis mazāk. "No tā izriet, ka esam ļoti talantīgi," smejoties rezumē Artūrs Putniņš. Savukārt viņu atveidotos varoņus scenogrāfs ir atstājis ārpus jebkuriem ierobežojumiem. "Viņus nemaz nevarētu ietilpināt kastē. Ja tas izdotos, viņi izurbtu caurumu un tiktu ārā," paskaidro Uģis Bērziņš.

Tuvākās izrādes - 19. un 28. martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja