Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mūžībā aizgājis Leļļu teātra aktieris Jānis Ķekars

2. martā 86 gadu vecumā mūžībā aizgājis Leļļu teātra aktieris Jānis Ķekars (19.02.1928. - 02.03.2014.), kurš teātrī strādājis no 1967. līdz 2009. gadam, informēja Leļļu teātra pārstāve Anda Dzenīte.

Jāņa acīs bija rakstīts viss. Tās neko un nekad neslēpa. Pat ja viņš retu reizi jutās noguris vai bija neomā – skatienā tik un tā lēkāt lēkāja draiskais, mazliet ironiskais, bet vienmēr labestīgais un humora pilnais velniņš. Tas viņu pavadīja visu mūžu un gaiši smaidīja aktiera atveidotajās lomās.

Jānis Ķekars Valsts Leļļu teātrī ienāk 1967. gadā. Skatuviska pievilcīguma un artistiskas elegances apveltīts mākslinieks ar ļoti noderīgu iepriekšējo pieredzi – viņš kā konferansjē no 1959. gada vadījis daudzas koncertprogrammas Latvijā un arī Krievijā.

Leļļu teātrī Jānim paveras plašs darba lauks – viņa raksturotāja talants, dzirkstošā humora izjūta un radošais improvizētāja gars var uzmirdzēt kā leļļu tēlos, tā arī daudzajās dzīvā plāna lomās. Mednieks (H. Matvejeva Burvju galoša, 1967), Aizkrauklis (L. Pura Lāčplēsis, pēc A. Pumpura, 1968), Filips (Z. Popravska Runčuks Punčuks, 1968)... Dažādas, atšķirīgu ieviržu lomas, bet katrai tiek kaut kas no aktiera aizrautīgā un smalkā dzīves vērojuma. Un visas ar zemnieka pamatīgumu nostrādātas. Daudziem būs atmiņā palicis viņa radītais Laupītājs no leģendārā iestudējuma Velniņi (1969) – aktieris šī gļēvulīgā vīreļa būtību atklāja ar tik izteiksmīgu plastisko partitūru, ik žestā, katrā mazākajā kustībā un izpausmē, ka skatītāju zāli allaž pāršalca smiekli. Un, protams, arī ķesteris Lempelis un zemnieks Meķis (V. Buša Makss un Morics, 1973; 1990) pieskaitāmi to spilgto un labā atmiņā paliekošo tēlu galerijai, kurus aktieris iedzīvinājis uz skatuves.

Jānis Ķekars nevairās no spilgtiem mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem – realitātes saasinājums, groteska tiek likta lietā, veidojot eņģeli Gabrielu (A. Cepurīša, M. Kudapas Dekamerons, pēc Dž. Bokačo, 1982) un karali Dankanu (V. Šekspīra Makbets, 1986).

Tomēr savā aktiera būtībā Jānis Ķekars ir un paliek romantiķis. Ja viņš strādātu kādā dramatiskajā teātrī, tad droši vien sapņotu par Viktora Igo vai Edmona Rostāna liriski romantiskajiem varoņiem. Kaut reti, tomēr arī leļļu teātrī gadās pa lomai, kas sasaucas ar viņa iekšējo balsi, un tās arī palikušas pašam vismīļākās.

Skumjais un vientulības māktais dīvainis – klauns Loreti (J. Čepoveckis Klauns Loreti un smaids, 1977). Šī izrāde kļūst ne vien par paša aktiera lielisku sniegumu, bet par visa teātra lielu veiksmi un kvalitatīvi jaunas, ļoti nopietnas un emociju pasauli uzlādējošas sarunas sākumu ar skatītāju. Māksliniekam mīļš arī viņa rūķis Vilibalds (V. Pavlovskis Baltie skursteņslauķi, 1991), kurš ir pārliecināts, ka dzīvē pats galvenais ir pasaka, parasts brīnums – cilvēku spēja ticēt labajam...

Tāds Jānis Ķekars paliks mūsu piemiņā – azartisks un dzīvespriecīgs cilvēks, lielisks kolēģis, temperamentīgs improvizēšanas meistars ar spēju ticēt labajam un mazu draisku velniņu acu skatienā...

Aldis Linē

Atvadīšanās no aktiera notiks 8. martā plkst. 15 Kandavas kapličā, apbedīšana Korģeļciema kapos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja