Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Nodibināta Normunda Naumaņa biedrība; pasniegs ikgadēju balvu kritikā

20. februārī nodibināta teātra un kino kritiķa Normunda Naumaņa vārdā nosauktā biedrība, kas nolēmusi iedibināt Naumaņa vārdā nosauktu ikgadēju balvu kritikā, informēja biedrības pārstāvis Krišs Ēlerts.

"Vairāku gadu desmitu garumā Normunds Naumanis ar lielu misijas apziņu veidoja Latvijas kritisko domu. Viņa raksti deva kontekstu: kultūrvēstures, 21. gadsimta pasaules mākslas, dzīves. Viņš varēja būt spriedumos ass un nežēlīgs, bet N. Naumani nekas tā neiepriecināja kā laba izrāde, filma, grāmata, izstāde. Mums šķita, ka Normunds priecātos, ja viņa piemiņa tiktu jēdzīgi likta lietā, atbalstot un veicinot to, kas viņam tā rūpēja – kritiskās domas kvalitāti. Tāpēc nolēmām iedibināt Normunda Naumaņa vārdā nosaukto balvu mākslu kritikā," saka Sarmīte Ēlerte, biedrības valdes priekšsēdētāja.

Biedrības mērķi ir Normunda Naumaņa literārā un audiovizuālā mantojuma izpēte un popularizēšana. Normunda Naumaņa vārdā nosauktās balvas literatūras un mākslu teorijas un kritikas jomā izveide un administrēšana, atbalsts kritikai, it īpaši jaunajiem kritiķiem, kā arī kritiskās domāšanas veicināšana un izglītojošu pasākumu rīkošana.

Andra Neiburga atklāj: "Pēc Normunda aiziešanas mēs, Normunda draugi, sajutām tukšumu. Tas bija gan personisks, gan kulturāls - pēkšņi vairs katru nedēļu Dienā nebija lasāmi filmu apskati un teātra izrāžu recenzijas, sociālajos tīklos neparādījās Normunda komentāri un piepeši vakaros pēc izrādes vai koncerta nebija, kam piezvanīt, ilgi strīdēties un atklāt, ka tu un Normunds, šķiet, esat dzirdējuši vai redzējuši katrs kaut ko pilnīgi citu. Kritiskā domāšana viņam bija kā nepieciešamība, kā azartspēle, un Normunds bija īsts apvainošanās meistars nevis brīžos, kad viedokļi nesaskan, bet tad, kad viedokļa nav."

Biedrības dibinātāji ir vēsturnieks Andris Aukmanis, rakstnieks Pauls Bankovskis, mākslinieks Andris Breže, politiķe Sarmīte Ēlerte, režisors Alvis Hermanis, aktieris Ģirts Krūmiņš, Latvijas Jaunā teātra institūta direktore Gundega Laiviņa, publiciste Ieva Lešinska, LNSO direktore Indra Lūkina, māksliniece Sarmīte Māliņa, rakstniece Andra Neiburga, grāmatizdevējs un Latvijas Literatūras centra direktors Jānis Oga, Normunda Naumaņa mamma Regīna Plaude, Latvijas Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis, izdevniecības Neputns galvenā redaktore Laima Slava, Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Sniedze, mūziķis Jānis Šipkēvics.

Normunds Naumanis (1962. gada 12. janvāris – 2014. gada 12. septembris) ir latviešu teātra un kino kritiķis, teātra zinātnieks. Studējis Maskavas Valsts teātra institūtā, strādājis Latvijas Zinātņu akadēmijas Valodas un literatūras institūtā, žurnālā Avots,  laikrakstā Diena. Vairāku grāmatu autors: Hermanis. Naumanis. Latviešu stāsti: dzīves teātris divos cēlienos (2006); Kultūrnieze (2009). Kopā ar Ditu Rietumu sarakstījis grāmatu 365 Dienas filmas. Vairāk nekā 5000 publikācijas laikrakstos Padomju Jaunatne, Literatūra un Māksla, Nakts, Kultūras Forums, Diena u. c., žurnālos Teātra Vēstnesis, Kino, Kinoraksti, Avots, Studija, The New Yorker u.c. Vairāku kino, teātra un vizuālo mākslu katalogu tekstu autors, zinātniskās publikācijas izdevumā XX gadsimta teātra vēsture pasaulē un Latvijā. Vairāku kinofestivālu žūrijas loceklis. Latvijas Kinematogrāfistu savienības biedrs.

Top komentāri

lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Nu, "politiķei" Ēlertei vajadzēja nodibināt kārtējo biedrību, kur savu dēlu iecelt par pārstāvi. To var saprast. Bet - pēc kādiem kritērijiem teātra kritiķus vērtēs teātru režisori, aktieri un - abi [pēdējā laikā visuresošie] direktori? Pēc kādiem kritērijiem literatūras kritiķus vērtēs rakstnieki? Un ko tur darīs Rietruma, kura jau tā ir uzņēmusies gan kinonaudas dalītājas, gan kinoapskatnieces lomas; un tagad viņa vērtēs citus kinoapskatniekus? Un, vai Sniedzei jau nepietiek ar lēmējtiesībām Krodera balvas piešķiršanā? Godīgi sakot - šis nu ir viens biedrības rullis, kurā veroties, rodas cieņa pret tiem režisoriem, teātru direktoriem, rakstniekiem, mūziķiem, u.t.t., kuru vārdi starp locekļiem NAV atrodami...
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Tagad pēc analoģijas ar "Naumaņa biedrību" vajadzētu pie reizes nodibināt arī "Kaupēna vārdā nosaukto biedrību," kurā apvienojušies likumpārkāpēji izsniegtu balvas likumsardzes jomā - policistiem, prokuroriem, tiesnešiem un cietumsargiem!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja