Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 12. jūnijs
Nora, Lenora, Ija

Rīgā rāda Šukšina stāstus

Izrāde Šukšina stāsti, protams, nebūs tas iestudējums, kam nepieciešamas dažas žēlīgas reklāmas rindas zāles piepildīšanai. Biļetes uz izrādi pazuda kā rīta rasa, tiklīdz ART FORTE (kas regulāri ved uz Rīgu Krievijas Zelta maskas labākās izrādes) izziņoja, ka oktobrī Dailes teātrī divus vakarus būs skatāmi Alvja Hermaņa Maskavas Nāciju teātrī iestudētie Šukšina stāsti. Tomēr, pildot dienas avīzes pamatuzdevumu - informēt par dienas svarīgākajiem notikumiem, - daži ievadvārdi.

Nāciju teātrī iestudētie Šukšina stāsti ir režisora A. Hermaņa debija krievu teātrī. Pirmizrāde notika Staņislavska un Ņemiroviča-Dančenko muzikālā teātra telpās pagājušā gada 22.novembrī. Izrāde tika pieteikta kā Maskavas teātra festivāla Jaunais Eiropas teātris (NET) jubilejas desmitgades centrālā izrāde. Jau sagatavošanas posmā, kamēr Hermanis ar radošo grupu attīrījās no premjerisma un dažādiem profesionāliem uzslāņojumiem, dodoties ekspedīcijā uz Vasīlija Šukšina dzimto Srostku ciematu Altajā, Maskavā ap šo ieceri valdīja kņada un ažiotāža. Informatīvi raksti, bet trupai atgriežoties - intervijas, intervijas, intervijas. Aprīlī Šukšina stāsti konkurēja ar Allas Borisovnas Pugačovas jubilejas koncertu Lužņikos. Pirmo reizi astoņpadsmit gadu ilgajā Kristāla Turandotas pastāvēšanas vēsturē viena izrāde saņēmusi trīs balvas - Šukšina stāsti atzīti par labāko izrādi, Čulpana Hamatova saņēma Turandotu par labāko sieviešu lomu, bet Jevgeņijs Mironovs - par labāko vīriešu lomu.

Aiz izrādes velkas dzīvo leģendu šlepe. Kā uz pirmizrādi ieradās Alla Pugačova ar meitu Kristīnu Orbakaiti un svītu, kā režisoram uz privāto mobilo telefonu piezvanījis bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs un personīgi pateicies par dziļo aizkustinājumu, izsakot izbrīnu: «Kā tik jauns cilvēks spējis saprast par dzīvi tik svarīgas lietas.» Režisors bijis patīkami pārsteigts, bet ne vairāk: «Gorbačovs jau arī ir lauku zēns, tāpat kā Šukšins.» Maskava reaģēja ar emocionālu nokdaunu, noticot Mironova «mazā cilvēka» asarām. Arī visai snobiskie Maskavas kritiķi ļāva izkust savai sākotnējai skepsei un aizdomīgumam pret jauno Eiropas slavenību un nekautrējās atzīt, ka kolektīvi bija piemirsuši savu dziļi krievisko autoru Vasīliju Šukšinu no nesenajiem XX gs. 60./70.gadiem. Maskavas kritikas autoritāte Marina Davidova savā recenzijas nosaukumā visprecīzāk izsaka vispārējo atsauksmju patosu: «Viņš mūs piespiedīs dzimteni mīlēt Savukārt Dina Godere rakstīja: «Izrāde šķiet pavisam vienkārša un naiva. Tā iepatīkas uzreiz, un ir pat nedaudz kauns, ka tā tik ļoti patīk.» Un vēl, kas jāzina skatītājiem Rīgā. Šī patikšana nebūtu iespējama bez Monikas Pormales magnētiskajām lielformāta fotogrāfijām - Srostku ciematiņa iedzīvotāju ikonām līdzīgajiem portretiem.

Teātris.

Zelta maska

Šukšina stāsti

Dailes teātrī, 9., 10.X plkst.19

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eirovīzijas uzvarētājs Nemo uzstāsies Rīgā

Pēc uzvaras Eirovīzijā Šveices dziedātājs Nemo nākamā gada 10. aprīlī uzstāsies koncertzālē Palladium. Koncertu papildinās dažādu mākslinieka pārstāvēto mūzikas žanru maģiskā sinerģija un iespaidīgi ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja