Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Tiesības neiesaistīties kompromisos. Gruzdovs šifrē Dostojevska dzīves un nāves kodus

"Šodien Dostojevskis ir tikpat nozīmīgs, kā agrāk. Viņš bija ļoti asredzīgs, spēja cilvēku dzīves visgruzdošākos mirkļus pacelt vispārinājuma līmenī," sarunā ar Latvijas Kultūras akadēmijas profesoru, teātra vēstures pētnieku Jāni Siliņu atzina režisors Mihails Gruzdovs, kurš Dailes teātra Kamerzālē piedāvā savu fantāziju par krievu rakstnieka Fjodora Dostojevska garstāstu Lēnprātīgā/Krotkaja (1876).

Par šī darba iestudēšanu režisors domājis jau piecpadsmit gadu. "Teātrī ir ļoti svarīgi, lai sakrīt [nepieciešamais] aktieru ansamblis," vienu no ieceres realizēšanas priekšnoteikumiem min Mihails Gruzdovs, kura darbā piedalās aktieri Ieva Segliņa (Viņa), Ģirts Ķesteris (Viņš), Lilita Ozoliņa vai Lidija Pupure (Lukerja). Pirmizrāde notiks rīt, 5. novembrī.

Dvēseles galējības

Garstāstu Lēnpātīgā Fjodors Dostojevskis uzrakstīja piecus gadus pirms nāves, kad avīzē izlasījis par kādu jaunu šuvēju, kura ar svētbildi rokās izmetusies pa logu un nositusies. Režisors akcentē, ka savos bezvārdu tēlos krievu autors ierakstījis dzīves un nāves kodus. Ja romānā Idiots (1868) šīs galējības pārstāv divi varoņi (Miškins un Rogožins, Nastasja Fiļipovna un Aglaja), tad šajā darbā tās ir apvienotas vienā personā, kādas mūsdienās ir sastopamas ik uz soļa. "Tas sākās pēc Otrā pasaules kara, kad izčākstēja projekts Cilvēks - galvenais," uz Fjodora Dostojevska tālredzību norāda Mihails Gruzdovs, jo pēc Pirmā vēl bijusi cerība, ka tas noticis nejauši, ka tas nevar atkārtoties - stāsta režisors, kurš savulaik daudz studējis amerikāņu rakstnieka Ernesta Hemingveja darbus.

Mihails Gruzdovs šim iestudējumam ir veidojis gan dramatizējumu, gan arī scenogrāfiju, kostīmus un muzikālo noformējumu: tajā skanēs Johana Sebastiana Baha, Vladimira Martinova, Alfrēda Šnitkes un Šarla Guno komponētā mūzika. "Es jau sen esmu gribējis paņemt visu savās rokās," stāsta režisors, kurš šajā darbā izvairījies no jebkādiem kompromisiem. Tā esot unikāla pieredze viņa biogrāfijā. "Tās nav ambīcijas - es jutu, ka man ir tiesības uz to," atklāj Mihails Gruzdovs, kurš ļoti daudz interesējies par Fjodora Dostojevska daiļradi un dzīvi (iepriekš pēc krievu rakstnieka darba motīviem iestudējis izrādes Puikas un Idiots. Pēdējā nakts - I. A.). Režisors ļoti gaida tikšanos ar skatītājiem. "Es ļoti ceru, ka šī izrāde trāpīs laikā un dvēselē," viņš piebilst.

Uztveres fails

Mihails Gruzdovs uzskata, ka viens no mūsdienu sabiedrības nelaimju cēloņiem ir tas, ka mēs visu vērtējam, nevis uztveram (it kā šī spēja būtu izdzēsta kā fails), tāpēc ar mums ir viegli manipulēt. "Mēs nevaram uztvert sievieti, mēs varam viņu tikai novērtēt," piemēru min režisors. Viņš ir pārliecināts, ka mākslas darbs var kļūt par pagrieziena punktu cilvēka liktenī. "Tu noskaties kādu izrādi vai izstādi, pēc kuras tu sāc uztvert (!) apkārtējos un nepaej garām savai mīlestībai," mākslas spēkam tic Mihails Gruzdovs. Tieši mīlestība var nosvērt svaru kausus starp dzīves un nāves kodu par labu pirmajam. Tad, kad cilvēki mīl, nav svarīgi, kāda kuram ir nacionālā piederība vai politiskā pārliecība šajā sadrumstalotajā pasaulē, kur viss tiek dalīts un pārdalīts.

Mihails Gruzdovs norāda, ka šo uztveres prasmi var pamācīties arī no bērniem, kuri vēl nav ielikti rāmjos. "Mana meita Marta Marija dzīvi uztver simt reižu bagātāk nekā es, jo bērniem tas nāk no Dieva," domā režisors un izstāsta kādu sirsnīgu atgadījumu no savas ģimenes dzīves. Viņi gatavojušies Jaunā gada svinībām un nopirkuši eglīti. "Ātri izpušķosim, uzklāsim galdiņu, paskatīsimies ziņas pa televizoru un parunāsimies," iecerēto rīcības plānu atklāj režisors. Kad Mihails Gruzdovs atgriezies no veikala, meita viņam saka: "Kuš, Rūta guļ!" Kāda Rūta?! Izrādās, ka Marta Marija nolikusi eglīti nedaudz nosnausties: palikusi galvgalī spilvenu un apsegusi ar segu, un lasa tai priekšā grāmatu. "Mēs ar sievu pusstundu staigājām uz pirkstgaliem," atceras režisors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja