Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Valmieras teātris ar trīs izrādēm viesosies Liepājā

Marta beigās uz Liepājas teātri dosies trīs Valmieras teātra izrādes – uzvedums bērniem Visām pelēm garšo siers (27. martā), komēdija Klusumu! Notiek izrāde! (28. martā) un kamerspēle Taureņi ir brīvi (29. martā), informēja teātra pārstāve Lija Ozoliņa.

Ungāru dramaturga Ģulas Urbana luga Visām pelēm garšo siers ir režisora Feliksa Deiča un jauno scenogrāfu Reiņa Suhanova un Evijas Pintānes kopdarbs. Lai arī lugas darbība risinās peļu sociumā, tās problēmas vistiešākajā veidā sasaucas ar cilvēku sabiedrībā notiekošo. Vai citas krāsas peles tālab ir sliktākas un nīstamas? Vai drīkst tā vienkārši ierasties citu apdzīvotā pienotavā un paziņot: nu šeit dzīvosim mēs? Vai viegli ir piekāpties, paieties soli pretim un panākt pieaugušo pasaulē bieži piesaukto kompromisu? Režisors Felikss Deičs šos jautājumus risina gana rotaļīgi, taču arī nevienkāršojot. Savukārt aktieriem tā ir iespēja nospēlēt spilgtus raksturus – mūžam aizņemtos pelēko peļu vecākus (Baiba Valante un Mārtiņš Liepa), eksaltētās un mākslinieciskās baltās peles (Ilze Lieckalniņa un Māris Bezmers) un kā pretstatu viņiem – visnotaļ draudzīgos un citādas radības pieņemošos pelēnus Šomu (Ingus Kniploks) un Fruži (Rūta Dišlere), kā arī noslēpumaino Muri-Buri (Rihards Jakovels). Tā ir izrāde visai ģimenei, bet vistiešākā mērķauditorija ir bērni no trim līdz astoņiem gadiem.

Britu dramaturga Maikla Freina luga Klusumu! Notiek izrāde! pieder pie visgrūtākā skatuves mākslas žanra. Tā ir situāciju komēdija, kuras spēlēšanai obligāti nepieciešamas trīs lietas: absolūta katras norises precizitāte, kas kustību partitūras ziņā jau līdzinās baletam, aktieru pilnīga iegremdēšanās varoņu raksturā un domāšanas veidā, kā arī traģiska attieksme pret notiekošo. Pēdējā ir vissvarīgākā, jo tā nu reiz ir iekārtots cilvēks, ka nelabprāt smejas tad, ja tiek īpaši smīdināts, un smiekli nekad neskan vienlaikus uz skatuves un zālē. Tālab režisore Inese Mičule rosinājusi aktierus darboties vidziļākajā nopietnībā. Freina komēdija atklāj to, kas parasti ir skatītāju acīm slēpts – kā īsti notiek izrāde, pie reizes ļaujot nojaust, cik aizraujoša un ievelkoša ir šī teātra pasaule. Aktieru, režisora un tehnisko darbinieku lomās – Valmieras teātra "zieds" – Dace Eversa vai Baiba Valante, Imants Strads vai Māris Bezmers, Elīna Vāne, Māra Mennika, Inese Ramute, Arnolds Osis, Ģirts Rāviņš vai Oskars Morozovs, Kārlis Freimanis, Aigars Vilims vai Juris Laviņš.

Savukārt amerikāņu dramaturga Leonarda Gerša Taureņi ir brīvi ir mazās formas izrāde, kas Valmierā notiek pavisam nelielā spēles telpā tiešā skatītāju tuvumā. Tāpēc režisors Reinis Suhanovs rosinājis aktierus spēlēt vienlaikus niansēti un askētiski, ļaujot skatītājiem nojaust krietni vairāk, nekā tiek pateikts. Tas ir stāsts par kādas dziesmas tapšanu: par mīlestību, kas to iedvesmo, un nodevības sāpēm, kas piešķir tai dziļumu. Lomās aktieri Mārtiņš Meiers, Rūta Dišlere, Dace Eversa un Kārlis Neimanis. Teātra skatītāju aptaujā tieši šī izrāde atzīta par pagājušā sezonas labāko iestudējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja