Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Zalcburgas festivālā iestudēta izrāde Mīlestība pēc Mihaela Hanekes filmas motīviem

Vācu režisore Karina Henkele Zalcburgas festivālā ir iestudējusi izrādi Mīlestība/Liebe, kuras pamatā ir austriešu režisora Mihaela Hanekes filma Mīlestība/Amour (2012)

Jauniestudējuma pirmizrāde notika 30. jūlijā uz Zalcburgas Landestheater skatuves. Mīlestība, kas tapusi kopražojumā ar Minhenes teātri Kammerspiele, ir viena no sešām izrādēm, kuras ir iekļautas Zalcburgas festivāla drāmas teātra sadaļā.

Mihaela Hanekes Mīlestība ir viens no svarīgākajiem un spēcīgākajiem XXI gadsimta sākuma kinodarbiem. Galvenās lomas tajā atveido franču aktieri Emanuela Riva un Žans Luijs Trentiņāns. Šī drāma ir ieguvusi Kannu kinofestivāla Zelta palmas zaru un Oskaru kā labākā ārzemju filma. Mihaels Haneke savā filmā biedējoši askētiski, vienlaikus skarbi un maigi pievēršas vecuma, ievainojamības, nāves un eitanāzijas, mīlestības un vardarbības tēmai, atainojot divu vecu cilvēku – laulāta pāra – dzīves beigu posmu. Žoržs kopj savu sievu Annu, kura ir piedzīvojusi insultu, – viņi norobežojas no pasaules savā lielajā Parīzes dzīvoklī. Žoržs ir stūrgalvīgi pārliecināts, ka tikai viņš spēj palīdzēt sievai. Filmas vajadzībām Mihaels Haneke uzņemšanas laukumā bija rekonstruējis savu vecāku apartamentu interjeru.

Šā intīmā, traģiskā stāsta adaptācijai uz teātra skatuves režisore Karina Henkele ir izvēlējusies pavisam citādu, radikāli pretēju estētiku un toņkārtu. Režisore Mihaela Hanekes šedevram pieiet ļoti brīvi un nepakļaujas šī klaustrofobiskā kamerstila darba naturālistiskajam traktējumam. Ar liela profesionālu un neprofesionālu aktieru ansambļa palīdzību viņa uzbur sava veida "horeogrāfisku trauslumu", ko iedvesmojis filmas sižets.

Karina Henkele nepievēršas psiholoģiskai personāžu izpētei, bet atspoguļo viņu akūti ievainojamo fizisko stāvokli. Stresa pilno aprūpes procesu viņa pārvērš par juteklisku pieredzi un poētisku tēlu piepildītu rituālu, kas palīdz tikt galā ar slimības un nāves klātesamību.

Slimo sievu izrādē spēlē dažāda vecuma aktrises, viņu vidū ir tādas, kurām arī ikdienā ir nepieciešama palīdzība dzīvei svarīgu funkciju veikšanā. Žoržu atveido ievērojamais aktieris Andrē Jungs (spēlējis Alvja Hermaņa iestudējumā Vēlie kaimiņi Minhenē un Hamburgā).

Izrādes Mīlestība režisore Karina Henkele Zalcburgā. Foto – Anne Ceinere

"Veidot izrādi, kuras pamatā ir kinoscenārijs, ir īpašs izaicinājums, jo filma, kurā redzam Mihaela Hanekes radītos tēlus, jau pastāv. Taču teātra spēks ir pretējā meklējumos: kā uz skatuves atainot scenārija emocionāli aizkustinošās detaļas, ja filma ir daudz tuvāka reālismam, nekā teātra skatuve jebkad var būt?" saka Karina Henkele.

"Teātris man ļauj meklēt veidu, kā pasniegt stāsta uzdotos jautājumus – šajā gadījumā par slimību un miršanu – atšķirīgi no filmas naturālisma. Kā es varu pārveidot dažus scenārija aspektus skatuves realitātē? Tā ir principiāli atšķirīga pieeja, nekā strādājot ar dramaturģisko materiālu. Ja izrādes pamatā ir literārs teksts, valoda ir daudz svarīgāka. Savukārt filmā ir daudz klusuma brīžu, skatienu starp varoņiem, dramatiskajā struktūrā ir spraugas, tāpēc ir jāatrod veids, kā uz skatuves to pasniegt citādi. Mērķis nav atveidot filmu, tā jau ir perfekta – ar diviem lieliskiem aktieriem, izcilu režisoru un darbības telpu, kas pati par sevi ir jēgpilna. Izaicinājums ir atainot uz skatuves filmas aktualizētās problēmas, izmantojot atšķirīgus, teatrālus līdzekļus," uzsver Karina Henkele.

Izrādi Mīlestība Zalcburgā varēs redzēt 4., 6., 8. un 10. augustā.

Informācija: salzburgerfestspiele.at

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja