Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Rīgas biržā notiks lekcija Nikolajs Rērihs un krievu primitīvisms

Otrdien, 8. decembrī, plkst. 17 mākslas muzejs Rīgas Birža aicina uz Sentendrjūsas universitātes profesora Dr. art. Džeremija Hovarda (Lielbritānija) lekciju Nikolajs Rērihs un krievu primitīvisms.

Lekcijā Džeremijs Hovards raksturos mākslas situāciju Krievijā 20. gadsimta pirmajā desmitgadē un stāstīs par to, kā gleznotāji Nikolajs Rērihs, Voldemārs Matvejs, Nataļja Gončarova, Mihails Larionovs, Kuzma Petrovs-Vodkins, Pāvels Kuzņecovs, Martiross Sarjans, Kazimirs Maļevičs, Vladimirs Tatļins, Pāvels Filonovs un Olga Rozanova novērsās no akadēmisma tradīcijas un pievērsās "primitīviem" paņēmieniem. Tāpat klausītāji uzzinās par tālaika koncepciju "atpakaļ nākotnē", kas var būt noderīga, lai saprastu to, kā un kāpēc šie autori izmantoja agrīnās renesanses un ārpus Eiropas kultūras pieredzi, ko vēlāk realizēja inovatīvās un polisemantiskās mākslas formās.

Profesora Dr. art. Džeremija Hovarda pētniecības lauks aptver plašu tēmu spektru, tostarp Centrālās un Austrumeiropas mākslu, arhitektūru un dizainu, kā arī mākslas un izglītības attiecības. Viņš ir zināms kā jūgendstila reģionālo variāciju, nacionālo un transnacionālo stilu un krievu mākslas speciālists. 1992. gadā izdevniecībā Manchester University Press iznāca Džeremija Hovarda pētījums, veltīts Pēterburgas mākslinieku grupas Jaunatnes Savienība darbībai. 1996. gadā viņš publicēja grāmatu Art Nouveau: International and National Styles in Europe. 2006. gadā Oxford University Press izdeva grāmatu East European Art 1650–1950. Sadarbībā ar Z. S. Stroteru un Irēnu Bužinsku tapusi mākslas zinātnieka jaunākā grāmata Vladimir Markov and Russian Primitivism: A Charter for the Avant-Garde, kas šogad iznākusi izdevniecībā Ashgate un ir veltīta latviešu māksliniekam un teorētiķim Voldemāram Matvejam.

Lekcija notiks angļu valodā bez tulkojuma. Ieeja brīva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja