Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aicina pieteikt autorus Normunda Naumaņa Gada balvai kritikā

Normunda Naumaņa biedrība aicina pieteikt kandidātus Normunda Naumaņa Gada balvai kritikā un Jaunā kritiķa/kitiķes veicināšanas balvai, aģentūru LETA informēja biedrības preses pārstāvis Krišs Ēlerts.

Gan Normunda Naumaņa Gada balvai, gan Jaunā kritiķa balvai var pieteikt autorus, kas aizvadītā gada laikā darbojušies teātra, kino, literatūras, mūzikas, vizuālās mākslas, arhitektūras un dejas mākslas kritikas jomā. Balvām var pieteikt recenzijas, kas publiskotas laikā no 2018.gada 1. decembra līdz 2019.gada 1. decembrim.

Ēlerts skaidroja, ka kandidātus var pieteikt jebkurš interesents, kā arī pats autors un pieteikumi jāiesūta līdz 6. decembrim. Jaunā kritiķa balvai var pieteikt kandidātus, kuri līdz šī gada 1. decembrim nav sasnieguši 28 gadu vecumu.

Godalgas mērķis ir izcelt kritikas nozīmi mākslas procesā, veicināt kritikas kvalitāti un rosināt kritisko domāšanu. Ēlerts stāstīja, ka balvas žūrijas priekšsēdētājs Ilmārs Šlāpins norādījis, ka "mākslas kritika ir trausls un ietekmīgs instruments, kas palīdz labāk saprast un piedzīvot kultūras procesus savā zemē, tā vienlaikus dokumentē un saglabā notikušo nākotnei, bet arī rosina māksliniekus apzināt paveikto".

Šlāpins arī uzsvēris, ka šobrīd mākslas kritika ir apdraudēta kā profesija, taču Normunda Naumaņa vārdā nosauktā balva cenšas situāciju mainīt, ceļot šī aroda prestižu.

Ēlerts stāstīja, ka, izskatot pieteikumus abām balvām, tiks vērtēta kritiķu spēja ne vien analizēt mākslas darba kvalitātes, jauno un izcilo nošķirt no viduvējībām un neveiksmēm, bet arī prasme konkrēto mākslas notikumu aplūkot plašākā kultūrvēsturiskā vai mūsdienu mākslas kontekstā.

Pieteikumus izvērtēs un balvu laureātus noskaidros žūrija, kuras priekšsēdētājs ir dzejnieks un filozofs Ilmārs Šlāpins. Žūrijā darbojas arī Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības Neputns galvenā redaktore Laima Slava, Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, publicists Valdis Ābols, literatūras kritiķe Anda Baklāne, pagājušā gada galvenās balvas mākslas kritikā ieguvēja, teātra kritiķe Undīne Adamaite un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Biedrības pārstāvis arī norādīja, ka galveno balvu 1500 eiro apmērā piešķirs gada labākajam kritiķim un to atbalsta tehnoloģiju uzņēmums Tilde, savukārt labākajam jaunajam kritiķim pirmo reizi tiks piešķirta naudas balva 500 eiro apmērā un to atbalsta SIA Kurekss.

Normunda Naumaņa Gada balvai kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi Nacionālās balvas statusu.

Balvu ir izveidojusi Normunda Naumaņa biedrība, tās dibinātāji ir rakstnieki Andra Neiburga, Pauls Bankovskis, tulkotāja un publiciste Ieva Lešinska-Geibere, aktieris Ģirts Krūmiņš, mākslinieki Sarmīte Māliņa un Andris Breže, Latvijas Jaunā teātra institūta valdes priekšsēdētāja Gundega Laiviņa, Nacionālā teātra direktora palīgs Ojārs Rubenis, Valmieras drāmas teātra direktore Evita Ašeradena, Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, izdevniecības Neputns galvenā redaktore Laima Slava, komponists un dziedātājs Jānis Šipkevics, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktore Indra Lūkina, Nacionālā Kino centra direktore Dita Rietuma un citas kultūras personības.

Biedrības mērķis ir mākslas kritikas un kritiskās domāšanas veicināšana Latvijā, kultūras vērtību popularizēšana un izcilā teātra un kino kritiķa, publicista Normunda Naumaņa radošā mantojuma popularizēšana, skaidroja Ēlerts.

Balvas tiks pasniegtas 6. janvārī pasākumā NN nakts Jaunajā Rīgas teātrī, un pasākumu finansiāli atbalsta Kultūras ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja