Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ar Oksfordas Universitātes viesprofesores un akadēmiķes Jūlijas Tamiras vieslekciju tiks atzīmēta Jesajas Berlina diena

17. jūnijā Rīgā divpadsmito reizi tiks atzīmēta Jesajas Berlina diena, kas veltīta Rīgā dzimušā izcilā filozofa Jesajas Berlina (1909–1997) piemiņai. Šī būs pirmā reize kopš 2018. gada, kad Berlina dienas pasākumi notiek klātienes formātā

Kā ierasts, pasākuma centrālais notikums būs Jesajas Berlina piemiņas lekcija, kuru šogad lasīs Izraēlas akadēmiķe un bijusī politiķe Jūlija Tamira (Yuli Tamir). Pasākumi notiks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB).

Kopš 2009. gada, kad Berlinam būtu apritējuši 100 gadi, Rīgā ik gadu tiek rīkota Jesajas Berlina diena, kuras galvenais notikums allaž ir kāda starptautiski atzīta akadēmiķa, autora vai viedokļu līdera lekcijas priekšlasījums. Šogad Jesajas Berlina dienā plkst. 18.00 uzstāsies Izraēlas akadēmiķe un politiķe Jūlija Tamira. Viņa ir viesprofesore Oksfordas Universitātē un Beit-Berlas koledžas prezidente, savulaik bijusi gan Izraēlas parlamenta deputāte, gan imigrācijas un izglītības ministre. Tamiras doktora disertāciju Oksfordā savulaik vadīja neviens cits kā Berlins.

Tamiras pētniecisko un filozofisko interešu centrā ir saiknes starp liberālismu un nacionālismu, un to iespējām veiksmīgi pastāvēt līdzās. Viņa tam pievēršas gan savā slavenākajā darbā Liberālais nacionālisms (1993), gan vienā no pēdējām grāmatām Kāpēc nacionālisms? (2019)

Pirms lekcijas plkst. 16.00 LNB 2. stāvā notiks Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavas svinīgā pārsaukšana Jesajas Berlina vārdā. Tas bija iecerēts jau 2020. gadā, taču tika atlikts pandēmijas apstākļu dēļ. Šajā lasītavā atrodas Jesajas Berlina Centrs – LNB un Jesajas Berlina biedrības kopīgi veidots projekts, kura mērķis ir popularizēt Berlina idejas un viņa saikni ar Rīgu.

Pēc atklāšanas plkst. 17.00 LNB Ziedoņa zālē interesentiem būs iespēja noskatīties 1981. gada BBC raidījuma The Levin Interview videoierakstu, kurā britu žurnālists Bernards Levins sarunājas ar Jesaju Berlinu par viņa bērnības iespaidiem, piedzīvoto revolūciju Pēterburgā, ģimenes pārcelšanos uz Lielbritāniju un viņa integrāciju britu sabiedrībā, kā arī to, kā piedzīvotais ietekmēja viņa uzskatus un idejas. 

Dalība visos pasākumos ir bez maksas. Lai apmeklētu Jesajas Berlina Centra atklāšanu LNB 2. stāvā, jāuzrāda derīga lasītāja vai apmeklētāja karte. Lai apmeklētu pasākumus LNB Ziedoņa zālē, nepieciešams pieteikties bezmaksas biļetēm

Jesajas Berlina dienu Rīgā rīko Jesajas Berlina biedrība kopā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku.

Filozofs un ideju vēsturnieks Jesaja Berlins (1909-1997) ir viens no 20. gadsimta nozīmīgākajiem un atzītākajiem politikas teorētiķiem. Viņš dzimis un līdz 1915. gadam dzīvojis Rīgā, Alberta ielā 2A. Sākoties Pirmajam Pasaules karam, ģimene pārcēlusies uz Pēterburgu, bet vēlāk, pēc boļševiku revolūcijas, – uz Lielbritāniju, kur Berlins nodzīvojis atlikušo dzīvi. Pabeidzis studijas Oksfordas Universitātē, Berlins tur kļuva par profesoru un vēlāk – par jaundibinātās Vulfsona koledžas pirmo prezidentu. Politikas filozofijas ideju vēsturē Berlins iemantojis paliekošu vietu ar nošķīruma starp pozitīvo un negatīvo brīvību formulējumu, kā arī ar ideju par vērtību plurālismu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja