Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ar trīs mākslas izstāžu atklāšanu un dziesmām bez vārdiem sāksies Cēsu Mākslas festivāls

Sestdien, 15. jūlijā, sāksies sešpadsmitais Cēsu Mākslas festivāls. No plkst. 16 viena pēc otras tiks atklātas trīs vizuālās mākslas izstādes, savukārt plkst. 19 vakaru vainagos Latvijas Radio kora programma, kurā mūzika runās glezniecības valodā

Tradicionāli Cēsu Mākslas festivāla atklāšanas dienā centrālā uzmanība ir pievērsta vizuālajai mākslai un izstādēm, kas pēc tam būs apskatāmas visu festivāla laiku – šovasar līdz pat 20. augustam.

Pirmā izstāde gaidāma koncertzāles Cēsis mākslas galerijā, kur mākslinieks Martins Vizbulis turpinās savus radošos meklējumus mikrokontrolieru un dažādu sensoru sinerģijā ar virtuālo realitāti, iesaistot skatītājus tiešā komunikācijā ar mākslas darbiem. Izstādē Divu toņu daudzfrekvenču komunikācija bez tālruņa neiztikt, jo tajā būs skatāmi darbi, ar kuriem apmeklētājam būs iespējams komunicēt, izmantojot savas viedierīces. Kā apliecinājušas pēdējās personālizstādes mākslas galerijā RIXC, Martins Vizbulis šobrīd ir viena no spilgtākajām personībām jauno mediju mākslas ainā Latvijā, tādēļ izstādes apmeklējumu Cēsīs noteikti ir vērts ieplānot.

Savukārt Cēsu Izstāžu namā – glezniecība. Izstāde Pārāk tuvu, pārāk tālu iezīmēs latviešu mākslinieka – gleznotāja un dramaturga Raimonda Staprāna tuvojošos 100 gadu jubileju, kas tiks svinēta 2026. gadā. Labi zināms gan Kalifornijas (ASV), gan Latvijas mākslas vidē, Staprāns ar savu nemainīgi atpazīstamo rokrakstu devis būtisku ieguldījumu ne tikai šajās kultūrtelpās, bet arī plašāk pasaulē. Raimonda Staprāna glezniecības rokraksts ir plaši atpazīstams ar spilgto, krāsām bagāto paleti. Kā norāda pats mākslinieks, viņa glezniecība pēc būtības ir "kaliforniska" – tajā nozīmē, ka krāsas un gaisma ir vadošie izteiksmes līdzekļi. Izstādes kuratore ir Maija Rudovska.

Savas pastāvēšanas laikā Cēsu Mākslas festivāls atklājis un par mākslai un mūzikai piemērotu izveidojis ne vienu vien vietu Cēsu pilsētā un tās tuvumā. Tā pirms vairākiem gadiem tukšais metāla vāciņu rūpnīcas cehs Neredzīgo kvartālā pārtapa jaunā laikmetīgās mākslas izstāžu vietā, kas drīz kļūs par kodolu kam vēl vērienīgākam – radošajam un digitālajam kvartālam Rainis. Un tieši šeit 15. jūlijā gaidāma arī šī gada festivāla atklāšanas notikumu kulminācija.

Ir tāda vieta mežā, braucot no Kuldīgas uz Sārnati, kur novērota "laika cilpa" – cilvēki te attopas vienā krustojumā divreiz. Kad pasaulē nav idejiskas virzības: "uz labāku nākotni", "uz Rietumiem", "uz priekšu", "uz jaunu politiku" – laiks nostājas vertikālā taisnē, kas ieduras zemē. Viss "sabirst" šajā brīdī, kas vienlaicīgi ir mūžīgs, šī brīža perspektīvu veidojot pagātnes un nākotnes artefaktiem.

Arī šeit – vājredzīgie turpina strādāt fabrikas telpās, kas vienlaicīgi iemieso jaunā Cēsu Laikmetīgās mākslas centra vīziju. Te saražotie neskaitāmie vāciņi nav spējuši iekonservēt laiku un ēkas sirds pukst straujāk tās rekonstrukcijas priekšvakarā. Uz soliņa blakus ēkai sēž mazs zēns, kurš šūpodams kājas izdzied dienas notikumus savam tēvam. Pēcāk viņš savu dzīvi veltīs mākslai, neviļus cenšoties atgriezties tikai un vienīgi šajā brīdī, kas viņa atmiņās ir laimes piepildījums.

Izstādes Tagadnes artefakti centrā ir mākslinieku dialogs ar telpu, tās vēsturi un apcerēm par iedomātu nākotni, vienlaicīgi apzinoties mūsu vietu laika un pasaules teritoriālajā kontekstā. Izstādes kodolu veido divi latviešu mākslinieki – Oļa Vasiļjeva un Kristaps Ancāns, un lietuvieši – Augsts Serapins un Lina Lapelīte. Izstādes kuratore ir Žanete Skarule.

Sešpadsmitā Cēsu Mākslas festivāla atklāšanas vakaru plkst. 19 vainagos koncerts Dziesmas bez vārdiem, kas notiks citā topošā kvartāla Rainis daļā, bet līdzās Laikmetīgās mākslas centram – Cēsu Neredzīgo biedrības aktu zālē. Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā kopā ar sitaminstrumentālistu Miku Čavartu klausītājus vedīs ceļojumā glezniecisku skaņu pasaulē, ko veido unikālākais un pilnīgākais instruments – cilvēka balss. Līdzīgi kā glezniecībā, kur vērojama visdažādākās intensitātes otu triepienu un krāsu tekstūra, arī šīs programmas skaņražu mūzikas valodā sastopami visplašākā diapazona izteiksmes veidi. Skanēs komponistu Žibokles Martinaitītes, Džona Keidža un Andersa Hillborga mūzika.

Festivāls turpināsies līdz 20. augustam mūzikas programmā dodot iespēju iepazīst amerikāņu izcelsmes Latvijā dzīvojošo pianistu Robertu Flaicu, Koncertzālē Cēsis piedzīvojt Riharda Vāgnera tetraloģijas Nībelunga gredzens trešās operas Zīgfrīds koncertatskaņojumu pasaulslavenu solistu, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un diriģenta Tarmo Peltokoski sniegumā, bet Pils parka estrādē baudīt Kārļa Lāča mūzikas teātra programmu izrādes Ziedonis. Lācis. Vīrieši instrumentālā ansambļa un tautā mīlētu dziedātāju – Intara Busuļa. Aijas Andrejevas, Aijas Vītoliņas, Jāņa Aišpura, Artura Skrastiņa, Ievas Kerēvicas, izpildījumā. Vasaras izskaņā – teātris, ar Valmieras drāmas teātra izrādi Sēras piestāv Elektrai un Dailes teātra Zēni nav meitenes – spožu Dārtas Danevičas monoizrādi.

Biļetes uz festivāla pasākumiem nopērkamas Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja