Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Āraišos notiks lekcija Brāļu draudzes kustība Vidzemē un Āraišu apkaimē

Svētdien, 8. martā, plkst 14.30 Āraišu ezerpils arheoloģiskā parka apmeklētāju centrā notiks prof., Dr. hist. Gvido Straubes lekcija Brāļu draudzes kustība Vidzemē un Āraišu apkaimē. Pēc lekcijas uz sarunām rosinās Brāļu draudzes misijas vadītājs Latvijā Gundars Ceipe.

Lekcija stāstīs gan par Brāļu draudzes darbību Vidzemē kopumā, gan tuvplānā apskatīs notikumus Āraišu apkaimē. 18. gs. pirmās trešdaļas beigās Vidzemi pārņēma hernhūtiešu brāļu draudzes kustība. Daudzviet tās ietekme bija īpaši spēcīga un efektīga. To starpā obligāti jāizdala arī Āraiši, kur hernhūtisms guva stabilas pozīcijas. No Āraišiem nāca gan virkne aktīvo brāļu draudzes darbinieku, gan te par skolotāju daudzus gadus nostrādāja viens no Valmiermuižas hernhūtiešu skolotāju semināra beidzējiem Gavēņu Andžs. Viņa nopelni draudzes jaunās paaudzes skološanā tika augstu vērtēti. Savas darbības laikā kustība nesa sev līdzi veselu virkni izmaiņu Vidzemes lauku vidē, kas modināja vidzemnieku garu un prātu un deva Latvijai pirmo nacionālo inteliģenci, kas bija vitāli nepieciešama, lai sāktos nacionālā atmoda.

Šis būs priekšlasījuma cikla Brāļu draudzes kultūrvēsturiskā mantojuma izpēte topošai ekspozīcijai Āraišos otrais pasākums. Priekšlasījumu cikls, kopā piecas sarunas, tiek rīkots sadarbībā ar Brāļu draudzes kultūrvēsturiskā mantojuma vadošajiem pētniekiem, domājot par Brāļu draudzes darbībai veltītu piemiņas ekspozīcijas izveidi Āraišos autentiskā Lieduliešu draudzes saieta namā, ko iecerēts pārvest no Vecpiebalgas.

Nākamie cikla pasākumi notiks Drabešu Jaunajā pamatskolā 5. aprīlī Brāļu draudzes kustības pienesums latviešu muzikālo tradīciju attīstībā (J.KLotiņš, Valsts prezidenta ārštata padomnieks vēsturiskās atmiņas un piederības jautājumos) un 25 aprīlī Vai Brāļu draudzei nepieciešama piemiņas ekspozīcija un kādai tai būtu jābūt Āraišos? (LNB direktors Andris Vilks).

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja