Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atklāti nākamie ideju foruma TEDxRiga 2019 runātāji

22. novembrī notiks ideju forums TEDxRiga, kurā visas dienas garumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā idejās dalīsies vairāk nekā 20 atzīti pašmāju un ārzemju viesi. Šogad foruma tēma būs "Together" jeb "Kopā”, un līdzās jau izziņotajiem runātājiem nupat atklāti arī komponiste Anna Ķirse, cilvēktiesību aizstāve Ilvija Pūce, socioloģe Liene Ozoliņa, krīzes komunikācijas eksperts un pasniedzējs Marks Ritenbergs un klaviermeistars Dāvids Kļaviņš, informēja TEDxRiga pārstāve Laima Melkina.

Prestižās TED kustības nacionālā mēroga ideju forums TEDxRiga ik gadu pulcē dažādu jomu profesionāļus no Latvijas un ārzemēm – zinātniekus, uzņēmējus, radošo industriju pārstāvjus un citus – izcilības, kuri dalās ar personīgiem un iedvesmojošiem stāstiem. Septiņu gadu laikā uz TEDxRiga skatuves kāpuši 149 runātāji un mākslinieki, kuru vēstījumi TEDx Youtube kanālā skatīti teju divus miljonus reižu.

Nupat līdzās jau izziņotajiem runātājiem atklāti nākamie viesi, kuri uzstāsies TEDxRiga 2019.

Anna Ķirse ir viena no spilgtākajiem jaunajiem komponistiem Latvijā. Viņas jaunrade ir unikāla, tā aptver dažādus žanrus un sniedzas ārpus ierastajām koncertzāļu sienām. Šovasar Somijā pirmizrādi piedzīvoja viņas radītā Koku opera. Anna saņēmusi vairākas mūzikas balvas, un nupat noslēgusi maģistra studijas kompozīcijā Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā.

Ilvija Pūce ir juriste un cilvēktiesību eksperte. Viņa vairāk nekā 20 gadus strādājusi starptautisko cilvēktiesību jomā. Pēc 12 gadus ilga darba Eiropas Padomes Spīdzināšanas novēršanas komitejā Ilvija oktobrī ievēlēta Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Spīdzināšanas novēršanas komitejā.

Liene Ozoliņa ir socioloģe, kura pēta demokrātiju, neoliberālismu un cilvēku attiecības ar valsti. Liene ieguvusi doktora grādu socioloģijā Londonas Ekonomikas augstskolā, kur šobrīd pasniedz socioloģiju. Nesen izdota viņas pirmā grāmata, kurā Liene analizē, kāpēc Latvijas iedzīvotāji pēc 2008. gada ekonomiskās krīzes pieņēma taupības režīmu, nevis protestēja, kā notika citās valstīs.

Marks Ritenbergs (Mark Rittenberg) jau vairāk nekā 20 gadus izmanto komunikācijas iespējas, lai mazinātu kulturālas plaisas. Tostarp viņš strādājis pie projekta, kas veido cieņu starp izraēļu un palestīniešu studentiem, un iniciatīvas, kas palīdz Dienvidāfrikas iedzīvotājiem atgūt pašvērtējumu. Patlaban Marks pasniedz komunikāciju un prezentācijas prasmes vairākās augstskolās ASV.

Dāvids Kļaviņš ir mūzikas inženieris – viņš būvē vertikālas klavieres, kas izceļas ar izmēru un skanējumu. 1987. gadā viņš prezentēja 3,7 metrus augstas klavieres, kas kļuva par Ginesa rekordu, savukārt 2018. gadā viņš savu rekordu pārspēja, uzbūvējot 4,5 metrus augstas vertikālās klavieres. Šogad pasaulē lielākās klavieres tika uzstādītas arī Ventspils Mūzikas vidusskolas koncertzālē.

Konferences runātāji tiek atklāti pakāpeniski. Līdz šim kā TEDxRiga 2019 viesi jau izziņoti bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs, uzņēmēja un piedzīvojumu meklētāja Olga Kotova, sabiedriskais aktīvists Jānis Erts, pārtikas inovatore un pasniedzēja Ilga Gedrovica, zero waste aktīviste Laura Arnicāne, mūziķis Ralfs Eilands, ekonomists un pasniedzējs Arnis Sauka, režisors un scenārists Andris Gauja, biologs un pasniedzējs Indriķis Krams, kā arī uzņēmējs un investors no Igaunijas – Aleksandrs Tonisons. Savukārt par TEDxRiga 2019 vadmotīvu izvēlēts “Together” jeb “Kopā”, vēršot uzmanību uz to, ka kopā varam īstenot ko diženāku nekā katrs individuāli.

Ar ideju foruma programmu varēs iepazīties mājaslapā tedxriga.com, kur tiek publicēta informācija par runātājiem, soli pa solim atklājot pasākuma bagātīgo piedāvājumu.

Pasākuma oficiālās valodas būs angļu un latviešu, kā arī tiks nodrošināts tulkojums uz latviešu valodu. Biļetes uz pasākumu pieejamas TEDxRiga mājaslapā.

 

 

 

 

T

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja