Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Būs skatāma Rīgas Jūrmalas pilsētas simtgadei veltīta izstāde

No 4. marta līdz 10. maijam Jūrmalas pilsētas muzejā, Tirgoņu ielā 29, Majoros, būs skatāma Jūrmalas vēsturei veltīta ekspozīcija no muzeja krājuma un privātkolekcijām Rīgas Jūrmalas pilsētai – 100. Izstāde veltīta Rīgas Jūrmalas pilsētas dibināšanas simtgadei, informēja muzeja pārstāvji.

Tagadējā Jūrmalas pilsētas teritorijā savulaik bija trīs patstāvīgas pilsētas – Rīgas Jūrmala, Sloka un Ķemeri. Senatnē Jūrmalas centrālā daļa bija vien atsevišķi Rīgas jūrmalas peldu miesti, taču 19. gadsimta 60. gados radās ideja par vienotu administratīvo pārvaldi šīm peldvietām. Iecerēto reformu pārtrauca Pirmais pasaules karš. Tikai pēc tam, kad Latvija ieguva neatkarību, Rīgas jūrmalas peldu miestiem – Buļļiem [Lielupe], Bilderliņiem [Bulduri], Edinburgai I un II [Dzintari], Majoriem, Vecdubultiem [Dubulti] un Jaundubultiem, Karlsbādei [Melluži], Asariem un Valtermuižai [Valteri] – tika piešķirtas pilsētas tiesības, apvienojot tos vienā pilsētā ar nosaukumu Rīgas Jūrmala.

Rīgas Jūrmalas pilsēta dibināta 1920. gada 2. martā. Pilsēta pastāvēja tikai 26 gadus – pilsētas mūžs bija īss, bet bagāts ar dažādiem notikumiem. Rīgas Jūrmala paguva kļūt par Latvijā un ārzemēs pazīstamu kūrortpilsētu ar aktīvu sabiedrisko un kultūras dzīvi. Pilsētā tolaik tika izveidota kūrorta specifikai atbilstoša saimniecība, līdzsvarojot pastāvīgo iedzīvotāju un kūrorta viesu intereses.

Savu patstāvību Rīgas Jūrmalas pilsēta faktiski zaudēja jau 1940. gada jūnijā līdz ar padomju okupāciju, bet saskaņā ar 1946. gada 8. janvāra dekrētu to likumīgi pārveidoja par Rīgas pilsētas Jūrmalas rajonu.

Izstādes pamatā materiāli un vēsturiskās liecības no Jūrmalas pilsētas muzeja krājuma, kas stāsta par Rīgas Jūrmalas pilsētas dzīvi un laikmeta noskaņu tajā. Materiāli grupēti tematiskās sadaļās: pašvaldība, sadzīve, zvejniecība, atpūta pludmalē, dziedniecība, kultūra, izglītība, biedrības, tirdzniecība, satiksme 20.–30. gados. Ielūkosimies pilsētas iedzīvotāju un viesu fotogrāfijās, dokumentos un piemiņas lietās, kas vēsta par pilsētas iedzīvotāju un viesu sadzīvi. Iejutīsimies Latvijas brīvvalsts laika atmosfērā un Rīgas Jūrmalas ziedu laikus.

Izstāde Rīgas Jūrmalas pilsētai – 100 Jūrmalas pilsētas muzejā skatāma no 4. marta līdz 10. maijam. Muzeja darba laiks: P., O. – slēgts, T. – Sv. no 10 līdz 17. Ieeja – bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja