Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Cildināti apbalvojuma Laiks Ziedonim 2017 laureāti

3. maijā, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā, Latgales vēstniecībā GORS, Rēzeknē, norisinājās ceturtā apbalvojuma Laiks Ziedonim laureātu cildināšanas ceremonija. Apbalvojuma laureāti ir Laura Putāne, Kristaps Rikāns, Laima Liepiņa, Jana Kolbina un Kārlis Agris Gross.

Visi laureāti saņēma tēlnieces Olgas Šilovas darināto Imanta Ziedoņa statueti un naudas balvu 3000 EUR apmērā, ko nodrošina mecenāti Boriss un Ināra Teterevi.

Novadpētniecības nominācijas Kedas laureāte Laura Putāne, vada Štutgartes latviešu tautas deju kolektīvu Trejdeksnītis un Frankfurtes deju kolektīvu Dimdari. Kā viens no lielākajiem sasniegumiem, kas jāmin, ir Lauras apņemšanās noorganizēt pasākumu 2017. gada jūnijā – Eslingenas Dziesmu svētkiem 70. "Gan tikt izvirzītam apbalvojumam, gan kļūt par nominantu ir citu cilvēku izteikts novērtējums tam, ko tu dari. Tas ir dziļš spēka avots, kas piepilda un iedvesmo. Paldies fondam Viegli un vizionāriem, kuriem ir svarīgi parādīt un cildināt cilvēkus, kuri aizrautīgi, ar visu sirdi un dvēseli, nesavtīgi dara svarīgu darbu latvisko tradīciju saglabāšanā. Mani iedvesmo ikviena nominanta stāsts un darbi un varu tikai apstiprināt, ka ārpus Latvijas dzīvo daudz iedvesmojošu personību. Nominācijas Kedas laureāta apbalvojumu es redzu kā apbalvojumu ikvienam, kas, katrs pēc savām iespējām, tikpat aizrautīgi svešumā uztur dzīvu latvisko. Izjūtu šo apbalvojumu kā spēcīgu saiti starp latviešiem ārpus Latvijas un ar Latviju, jo mēs esam viena tauta ar vienu zemi un vienu dvēsli.”

Tautsaimniecības nominācijas Zemi es mācos laureāts Kristaps Rikāns, ASV uzņēmuma Ubiquiti Networks Latvijas filiāles U-Labs vadītājs no Iecavas, kurš audzis un izglītojies Latvijā, guvis pieredzi ASV, tagad atvēris Rīgā pasaules līmeņa uzņēmumu. Kristaps Rikāns par apbalvojumu: "Šis laureāta tituls ir pierādījums man pašam un citiem, ka atgriešanās dzimtenē bijis pareizs lēmums, un Latvija ir zeme, kur cilvēki var paveikt lielas lietas ne tikai sportā un kultūrā, bet arī inženiertehnoloģiju jomā pasaules mērogā.”

Dzīve literatūrā Bize laureāte Laima Liepiņa, Grobiņas novada Grobiņas pagasta bibliotēkas vadītāja. Apkalpo apmeklētājus ne tikai bibliotēkas telpās, bet arī ar bibliobusu, kas ir Laimas lielākais īstenotais projekts jau astoto gadu. “Tā ir nedaudz citāda pamanīšana. Tas nozīmē būt starp tiem, kam svarīgi kalpot cilvēkiem, viņu ērtībām, viņu labumam. Pamanīt citādo un to daudzināt, lai citi pamana un gūst idejas. Cilvēki ir apliecinājuši, ka bibliotēkai ir jāiet pie lasītāja. Bibliobusiem būs būt. Lai mūsu piemērs iedvesmo pašvaldības un bibliotekārus citos novados Latvijā būt citādiem, meklēt jaunas idejas un darboties,” saka Laima.

Bērnu un jauniešu nominācijas Rabarbers laureāte Jana Kolbina - 22 gadus veca jauniete no Salaspils, studē Latvijas Universitātes Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātē un strādā Rīgas Valdorfskolā. Jana ir pozitīva, radoša, atvērta visam jaunajam, prasīga pret sevi, sapņotāja, kas tic, ka kādudien cilvēku smaidi uzveiks pasaules naidu. "Kad mans Rabarbera ceļš tikai sākās, dzirdēju kādu Anitas Krūmiņas (sieviete, kas mani pieteica šai nominācijai) interviju, kur viņa teica: „Un cilvēks tiešām kā tāds rabarbers izlaužas cauri vienaldzībai, cauri rutīnai, cauri pelēcībai. Jana ir aizaugusi tādā neparastā vietā Salaspilī... un ir izaugusi daudziem par prieku. Ikviens var iet pie viņas veldzēties, un ņemt spēku no viņas. Tas mani pārsteidz.” Rabarbers tas ir vēl viens ceļa posms. Posms ceļā uz sevi. Es nekad nevērtēju rezultātu, vienmēr par svarīgāko uzskatu ceļu, arī šajā gadījumā – tikšanās ar vizionāriem, iepazīšanās ar nominantiem, ar fonda cilvēkiem - tas bija nozīmīgākais, interesantākais, bagātinošākais,” stāsta Jana.

Zinātnes nominācijas Taureņu uzbrukums laureāts Kārlis Agris Gross – Rīgas Tehniskās universitātes Neorganiskās sintēzes institūta pētnieks, doktora grāds materiālzinātnēs. Savā pētniecības nozarē Kārlis ir strādājis 30 gadus, trīs kontinentos, un ir sapratis, cik svarīgi sakārtotībai visos līmeņos, lai izgatavotais materiāls sniegtu vislabākās īpašības. Kārlis Agris Gross par saņemto apbalvojumu: “Neesmu nekad iedomājies, ka būšu izvirzīts šādam apbalvojumam. Dzīvoju kā man ir mācīts - strādāt radoši, veiksmīgāk pārvarēt šķēršļus un darboties, lai veicinātu sabiedrības attīstību. Esmu laureāts zinātnē, tamdēļ vēlos izcelt tēmu, kas skar ne tikai manu pētniecības virzienu materiālu zinātnē, bet arī cita veida jomas. Šis apbalvojums dod skaidru zīmi citiem, ka mēs vēl varam augt, ka vēl ir jāaug un jāmeklē veidu kā augt katru dienu, lai mēs būtu atjaunoti un darbotos ar jaunu enerģiju. Mācīt akadēmisko rakstīšanu un zinātnes rakstu izveidi nebija mans mērķis, atbraucot uz Latviju, bet to bija jāizveido, lai palīdzētu citiem komunicēt zinātnes jaunumus. Iegūstot laureāta titulu man ir cerība, ka pārmaiņas turpinās virzīt katru uz priekšu, ka mēs varam apskatīt, ko var dot, nevis, ko var ņemt. Man ir cerība, ka Latvija ir vieta, kur attīstīt radošumu, inovācijas, ar iespējām attīstīties un sasniegt rezultātus pasaules mērogā.”

Apbalvojuma sadarbības partneri – Latvijas Televīzija, Latvijas Radio, ziņu portāls Delfi, žurnāls Ieva, SestDiena un draugiem.lv. Apbalvojumu organizē Imanta Ziedoņa fonds Viegli un Imanta Ziedoņa muzejs, atbalsta Rēzeknes pilsētas dome, apdrošināšanas sabiedrība ERGO un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Imanta Ziedoņa fonds Viegli apbalvojumu Laiks Ziedonim iedibinājis 2014. gadā, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam Imantam Ziedonim svarīgās vērtības – izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatību, kas jau trešo gadu tiek meklētas ikviena pretendenta personībās. 

Pievienota galerija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja