Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dialogos ar Dalailamu piedalīsies Hermanis, Grebenščikovs un Manskis

25. septembrī plkst. 13 Viņa Svētības Dalailamas vizītes Rīgā ietvaros Skonto hallē notiks pasākums Pasaules harmonijai nav robežu. Dialogi ar Viņa Svētību Dalailamu, kuros piedalīsies Alvis Hermanis, mūziķis Boriss Grebenščikovs un režisors-dokumentālists Vitālijs Manskis, bet pasākuma vadītājs būs dramaturgs un režisors Ivans Viripajevs, informēja pasākuma pārstāve Evija Ansonska.

Visi dalībnieki ir personīgi pazīstami ar Viņa Svētību Dalailamu, kas aizstāv ideju par visas cilvēces vienotību pret mazāk nozīmīgām otrās pakāpes atšķirībām starp cilvēkiem, piemēram, nacionālā piederība, ticība, izglītības un ienākumu līmenis. 

Savā grāmatā Vairāk nekā reliģija. Ētika visai pasaulei garīgais līderis piedāvā ikdienišķu pieeju ētikai un vispārcilvēcisko vērtību veicināšanai, uzsverot vienādu cieņu pret visām reliģijām un ticībām, tai skaita ateismu. Pētot starpreliģiju harmonijas tematu, kas ir kļuvis par vienu no galvenajiem VS dzīvē, par vienoto pamatu, uz kura tiek būvētas tik atšķirīgo pasaules reliģiju ēkas, viņš uzskata līdzcietību.

Režisors Alvis Hermanis ir vairākkārt ticies ar Viņa Svētību Dalailamu, tāpēc uzreiz piekrita kopā ar kolēģiem no Krievijas piedalīties dialogos. Alvis Hermanis ir aktieris un viens no starptautiski atzītākajiem latviešu teātra un operas režisoriem, Jaunā Rīgas teātra galvenais režisors. Vienlaikus ar panākumiem strādājis Vācijas, Austrijas, Šveices, Krievijas un Itālijas teātros un slavenākajos opernamos. Neskaitāmu starptautisku un nacionāla mēroga balvu ieguvējs, aktīvs Latvijas sabiedriskās dzīves vērotājs un sava viedokļa paudējs. Nesen nākusi klajā viņa grāmata “Dienasgrāmata”, kurā režisors aprakstījis 2015./2016. gada teātra sezonas laikā piedzīvoto.

Mūziķis un komponists Boriss Grebenščikovs ir daudzkārt ticies ar Viņa Svētību Dalailamu. Viņa vadītā grupa Аквариум ir divas reizes noslēgusi garīgā līdera mācības Baltijas valstīm un Krievijā ar muzikālu dāvinājumu − labdarības koncertu visiem dalībniekiem. Borisa Grebenšikova interese par Tibetas budismu daudziem cilvēkiem Krievijā ir kļuvusi par pirmo soli dziļākai Austrumu kultūras iepazīšanai.

Režisors-dokumentālists Vitālijs Manskis ir ticies ar Viņa Svētību Dalailamu viņa rezidencē, Dharamsalā, Indijas ziemeļos, savas filmas Saullēkts/Saulriets. Dalailama filmēšanas laikā. Režisoram tika sniegta unikāla iespēja nofilmēt vienu dienu garīgā līdera ikdienā: no darba dienas sākuma, trijos naktī, līdz saulrietam, kad budistu garīgais līderis dodas gulēt. Tieši šeit, Dalailamas personīgajās telpās, Vitālijs Manskis neformāli sarunājās ar garīgo līderi par pasaules uzbūvi un cilvēka vietu tajā, kā arī reliģijas un budisma nozīmi mūsdienu sabiedrībā.

Vitālijs Manskis ir dokumentālā kino režisors, producents, festivāla ArtDocFest un Nacionālās kino prēmijas Лавровая ветвь prezidents. Manska filmas ir ieguvušas vairāk nekā simts apbalvojumus Krievijas un starptautiskajos kinofestivālos.

Ivans Viripajevs (pasākuma vadītājs) ir ticies ar Viņa Svētību Dalailamu, strādājot pie filmas Glābiņš (2015. g.), kurā režisors spriež par pašizpratni, dažādu kultūru un reliģisko konfesiju mijiedarbību. Glābiņš ir stāsts par katoļu mūķenes ceļojumu uz Tibetu. Ivans Viripajevs ir teātra dramaturgs, režisors un oriģinālu radošo projektu autors. No 2013. līdz 2015. gadam bija mūsdienīgās drāmas teātra Практика mākslinieciskais vadītājs. Viripajeva darbi ir tulkoti gandrīz 30 valodās un tiek veiksmīgi izrādīti Anglijā, Francijā, Polijā, Vācijā, Čehijā, Kanādā un citās valstīs.

Biļetes uz psākumu pieejamas www.bilesuserviss.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja