Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Jaunā Rīgas cirka vadītāja Māra Pāvula sola padarīt Rīgu par reģionālo cirka mākslas centru

Kultūras ministrija (KM) atklātā konkursā uz valsts SIA Rīgas cirks valdes locekļa amatu triju pretendentu konkurencē par atbilstošāko izraudzījusi līdzšinējo Rīgas cirka stratēģiskās attīstības vadītāju Māru Pāvulu. Darba pienākumus viņa sāks pildīt 3. janvārī, kad Rīgas cirka pašreizējā vadītāja Liene Pērkone būs nolikusi savas pilnvaras

Māra Pāvula vairākus gadus strādājusi arī kā Rīgas cirka skolas vadītāja, bijusi biedrības Sansusī valdes locekle un producente – mākslas rezidenču programmas vadītāja, kā arī projektu vadītāja un producente vairākās citās nevalstiskajās organizācijās, tostarp Beļģijā un Francijā. 

Konkursa komisijas priekšsēdētāja, KM valsts sekretāre Dace Vilsone saka: "Rīgas cirks ir pārmaiņu ceļā. Intensīvi norit vēsturiskās ēkas restaurācijas darbi, tiek veidots jauns – laikmetīgs – cirka repertuārs, savas iemaņas attīsta cirka skolas dalībnieki. Kultūras ministrija ir gandarīta par to, ka jaunā Rīgas cirka vadītāja turpinās iesākto pārmaiņu ceļu, stiprinot cirka mākslas lomu Latvijas un Baltijas reģiona kultūrtelpā."

Māra Pāvula, runājot par turpmākā darba iecerēm, Rīgas cirka turpmākās darbības attīstības piedāvājumā uzsver: "Pēdējo gadu laikā Rīgas cirks ir aizsācis darbības kursu laikmetīgā cirka attīstības virzienā pēc Francijas un Zviedrijas parauga, mērķtiecīgi veidojot Latviju un Rīgas cirku kā reģionālo cirka mākslas un mākslas notikumu epicentru Baltijā. Lai nodrošinātu jomas ilgtspējīgu attīstību, nepieciešams turpināt un, nezaudējot kvalitāti, palielināt regulāru cirka māksliniecisko piedāvājumu, attīstīt cirka izglītības un treniņu infrastruktūru, kā arī stimulēt vietējo mākslinieku jaunradi, un veidot projektus, kas iesaista vietējos māksliniekus, radot nodarbinātības iespējas. Tieši tāpēc VSIA Rīgas cirks turpmākajai darbības stratēģijai ir noteicošā loma tam, kā un kādā virzienā turpmākajā nākotnē cirka nozare attīstīsies Latvijā un pastarpināti arī visā Baltijas reģionā. 2022. gada rudenī ekspluatācijā paredzēts nodot Rīgas cirka vēsturisko ēku pēc energoefektivitātes paaugstināšanas darbu veikšanas. Pēc darbu pabeigšanas cirka arēnā būs iespējams rīkot izrādes, mākslas rezidences, kā arī izmantot ēku, lai izstādītu apzināto cirka vēstures mantojumu un komunicētu par cirka mākslas vēsturi un attīstību. Iespēja izmantot Rīgas cirka vēsturisko ēku paplašinās uzņēmuma darbības iespējas un palīdzēs piesaistīt sabiedrības uzmanību cirka mākslai."

Māra Pāvula Parīzes VIII Universitātē ieguvusi profesionālo maģistra grādu skatuves mākslā starptautiskās mākslinieciskās sadarbības jomā un bakalaura grādu mākslā, Latvijas – Francijas starptautisko sakaru programmā Latvijas Kultūras akadēmijā.

Konkursa gaita

KM jau informēja, ka izsludinātajā atklātajā konkursā uz VSIA Rīgas cirks valdes locekļa amatu pieteikumus noteiktajā termiņā – līdz šā gada 29. novembrim – iesniedza trīs pretendenti.

Iesniegtos pieteikumus Rīgas cirka valdes locekļa amatam izvērtēja speciāli izveidota nominācijas komisija, kuru vadīja KM valsts sekretāre Dace Vilsone, komisijas priekšsēdētājas vietniece – KM valsts sekretāres vietniece attīstības un finanšu jautājumos Baiba Zakevica, komisijas locekļi – Latvijas Nacionālā teātra valdes loceklis, Latvijas Teātra padomes loceklis Jānis Vimba, Pārresoru koordinācijas centra Kapitālsabiedrību pārvaldības nodaļas konsultante Dagnija Zepa; neatkarīgās ekspertes statusā nominācijas komisijā – Latvijas Kultūras akadēmijas Skatuves mākslas katedras vadītāja, Latvijas Teātra padomes priekšsēdētāja Zane Kreicberga.

Komisija organizēja pretendentu intervijas, kurās padziļināti izvērtēja kandidātu izstrādātos Rīgas cirka turpmākās darbības attīstības piedāvājumus, to īstenošanas veidus un līdzekļus.

Rīgas cirka valdes locekļa alga pirms nodokļu nomaksas noteikta 2 680 eiro apmērā.

Stratēģiskais redzējums

Māra Pāvula ar cirka jomu saistīta jau vairāk nekā desmit gadus. Bakalaura studiju laikā (LKA) pievērsusies cirkam no zinātnieciski pētnieciskās puses, bet vēlāk, maģistra studiju programmā laikmetīgā cirka dzimtenē Francijā studējot starptautisko sadarbību un strādājot ar dažādām cirka apvienībām, guvusi praktisku pieredzi cirka izrāžu producēšanā, cirka žurnālistikā un citās ar nozari saistītās sfērās. Jau tolaik Māra Pāvula sāka Latvijas cirka jomai būtisku starptautisku kontaktu dibināšanu. 

Daudzu gadu garumā Māra Pāvula ir darbojusies laikmetīgā cirka festivāla Re Rīga! rīkotāju komandā. Viņa ir laikmetīgā cirka un ielu mākslas platformas Next Door Circus dibinātāja un Sansusī cirka un labklājības rezidenču programmas aizsācēja.

Rīgas cirka komandai Māra pievienojās 2017. gadā, kad izveidoja Rīgas cirka skolu. Kopš 2019. gada Māra pilda Rīgas cirka stratēģiskās attīstības vadītājas pienākumus. Kopš 2018. gada Māra ir ievēlēta arī Baltijas uz Ziemeļvalstu cirka tīkla (BNCN) un Laikmetīgā cirka un ielu mākslas tīkla Circostrada vadības komitejā un aktīvi piedalās nozares attīstības procesos starptautiskā līmenī.

Pateicoties Māras Pāvulas ieguldītajam darbam partneru tīkla attīšanā, viņas zināšanām un nozares darbības izpratnei, Rīgas cirks ir kļuvis par nozīmīgu spēlētāju cirka sektorā Eiropā un ik gadu piesaista būtisku finansējumu starptautiskos projektu konkursos, tiek uzsvērts Rīgas cirka šodien izplatītajā paziņojumā. 

Māra Pāvula par savu ievēlēšanu cirka vadītājas amatā teic: "Šis ir izšķirošs brīdis gan Rīgas cirkam, gan visam cirka sektoram Latvijā. Jau nākamgad tiks atklāta renovētā Rīgas cirka vēsturiskā ēka. Esmu pārliecināta, ka mana degsme par nozares attīstību, stratēģiskais redzējums un spēja iedvesmot un vadīt komandu arī sarežģītos apstākļos, kā arī zināšanas un izpratne par cirka mākslu, spēs dot nozīmīgu devumu, lai manā vadībā Rīgas cirka komanda padarītu Rīgu par reģionālo cirka mākslas centru."

Notikumi Rīgā un Latvijā

Kamēr Rīgas cirka ēka tiek pārbūvēta, Rīgas cirks turpina darbu – Rīgas cirka skola un cirka administrācijas birojs atrodas pagaidu telpās Zeļļu ielā 25, kādreizējās LU Fizikas un matemātikas fakultātes teritorijā. Savukārt izrādes notiek dažādās tām piemērotās Rīgas un Latvijas kultūrvietās. 

2. un 3. martā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī paredzētas jaunās maģijas apvienības 32 Novembre (Francija) viesizrādes A vue/Viss redzams. 5. un 6. aprīlī VEF Kultūras pilī iecerēta cirka apvienības Race Horse Company (Somija) izrāde O’DD – futūristisks stāsts, kurā izmantoti tramplīni, vingrošanas bumbas un neparastas ilūzijas, lai radītu zinātniskās fantastikas noskaņu.

Maijā Latvijā viesosies žonglieris un objektu manipulators Andrea Salustri (Itālija) un Rīgā jau pabijusī pasaulslavenā apvienība Machine de Cirque ar savu jauno izrādi Ghost Light atsperdēļa disciplīnā.

Šosezon plānoti vairāki starptautiski pasākumi, piemēram, 10. un 11. maijā notiks starptatiska cirka izglītībai veltīta konference Riga ICCE 2022

Klātienē vai attālināti turpināsies arī cirka skolas nodarbības bērniem un pieaugušajiem. Arī vasara plānota cirka notikumiem piepildīta – augustā paredzēts Rīgas cirka starptautiskais laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls Re Rīga! un citas aktivitātes. 

Informācija: cirks.lv/biletes 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja