Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kalnciema kvartālā sāksies pasākumu cikls Pārdaugava stāsta

3. aprīlī plkst. 19 Kalnciema kvartālā notiks pirmais no pārdaugaviešu stāstu vakariem ciklā  Pārdaugava stāsta, informēja Kalnciema kvartāla pārstāve Una Meiberga. Tajā piedalīsies arhitekts un mākslas vēsturnieks, ilggadējs Pārdaugavas iedzīvotājs Pēteris Blūms, kurš dalīsies ar aizraujošu un personisku stāstījumu par Pārdaugavu.

"Vietas, kurās mēs mītam, tikai pirmajā brīdī liekas vienkāršas un saprotamas," pārdomās dalās P. Blūms. "Nu, kā atvērtas grāmatas. Nu ko tur ko nesaprast – re kur mājas, re kur ielas. Cilvēki. Es taču te dzīvoju veselu mūžību, jau padsmit gadus. Visu zinu, visu atceros. Katrs stabs uz ielas zināms. Kaut kāds jocīgs stabs, stāv bez vadiem. Re, māju šķībi uzbūvējuši! Un tur viena māja pie pašas ielas, bet tur tās dārza dziļumā. Un kāpēc koka mājas nav augstākas par diviem stāviem? Nezini?"

"Āgenskalns patiešām ir laba, aizraujoša lasāmviela," norāda arhitekts. "Žēl, ka grūti lasās, jo vārdi un domas ļoti izkaisīti laikā un telpā. Bet, kad saliek kopā atmiņas, kartes, grāmatas un vecas bildes, tad sanāk interesanti. Patiešām, tur visā tajā notikumu un tēlu juceklī sāk iezīmēties cits Āgenskalns. Tas, kas pirms mums."

Katrā no pasākumiem tiks uzaicinātas ievērojamas personības – galvenie stāstnieki, kuri noteiktu dzīves posmu ir pavadījušas Pārdaugavā un dēvē sevi par "pārdaugaviešiem". Stāstu vakars tiks veidots mērķtiecīgā formā, sarunas laikā virzoties caur noteiktām Pārdaugavas apkaimēm un koncentrējoties uz īpašiem un personiskiem pieturas punktiem. Tiks runāts par konkrētām vietām – ēkām, ielām, parkiem, stūriem un pagalmiem, kuri tiks iztirzāti nevis no vēsturiski akadēmiskā aspekta, bet no personiskās retrospekcijas. Tiks vākti un apkopoti subjektīvi atmiņu stāsti par Pārdaugavas vietām, komponējot šos stāstus ar attēliem no stāstnieku personiskajiem un citiem pieejamajiem arhīviem, kā arī senām kartēm, fotogrāfijām, vēstulēm, skaņām un citiem materiāliem. 

Pasākumu cikla rezultātā tiks izveidoti alternatīvā tūrisma maršruti - ekskursijas pa Pārdaugavu, kas būs pieejami plašai publikai. Maršruti tiks atklāti 18. maijā - Muzeju naktī.

Nākamais Pārdaugava stāsta pasākums notiks 24. aprīlī plkst. 19.

Ieeja 3 Ls, studentiem un pensionāriem 1 Ls.

Sekojiet Kalnciema kvartāla programmai www.kalnciemaiela.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja