Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

KDi iesaka: Marina Rebeka dzied Čo-Čo-sanu

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Opera. Svētdien, 19. decembrī, digitālajā platformā OperaVision tiešraidē no Valensijas Karalienes Sofijas mākslas pils būs skatāms Džakomo Pučīni operas Madama Butterfly iestudējums, kurā titullomā debitēs Latvijas soprāns Marina Rebeka. Klātienē Valensijā Marinu Rebeku varēs dzirdēt līdz 22. decembrim. Viņas partneris Pinkertona lomā būs tenors Pjēro Preti. Izrādi iestudējis diriģents Antonīno Foljāni un režisors Emilio Lopess. "Iestudējumā esmu centies vizuāli skaidri parādīt Čo-Čo-sanas iekšējo sabrukumu, ko mēs visi, izņemot viņu pašu, spējam saskatīt. Sabrukums notiek trešā cēliena beigās, kad viņa beidzot noņem emocionālo aizsegu un ierauga patiesību. Varone cenšas to pieņemt, atsakoties no vienīgā, kas uztur viņas emocionālo saikni ar Pinkertonu, – sava dēla," stāsta Emilio Lopess. Lai uzsvērtu Čo-Čo-sanas likteņa traģismu, režisors pārcēlis operas darbību uz laiku, kad ASV nometa atombumbu uz Hirosimu un Nagasaki. Straumēšanas režīmā Madame Butterfly ieraksts būs pieejams līdz 2022. gada 19. jūnijam.

Madama Butterfly
Platformā OperaVision no 19.XII plkst. 20

***

Viešņa. Svētdien, 19. decembrī, Ventspils koncertzālē Latvija uzstāsies islandiešu dziedātāja un mūzikas autore Souleja kopā ar stīgu ansambli Ensemble Melancholia, kurā apvienojušies Arvīds Zvagulis (vijole), Konstantīns Paturskis (vijole), Pēteris Trasuns (alts), Pēteris Ozoliņš (čells) un Oskars Bokanovs (kontrabass). Soulejas jaunākajā albumā Mother Melancholia ir apkopoti poētiski muzikāli stāsti par apkārt redzamo postu. Tas ir veltījums planētai, kuras beigas, iespējams, ir jau tuvu. "Es savu mūziku, jo īpaši šo albumu, uztveru kā filmu. Vienīgā atšķirība – tai nav attēla," saka Souleja.

Souleja 
Ventspils koncertzālē Latvija 19.XII plkst. 17 
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–15

***

Festivāls. Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla noslēgumā svētdien, 19. decembrī, skanēs Johana Sebastiāna Baha un viņa tēvoču motetes Latvijas Radio kora solistu, Aināra Paukšēna (viola da gamba) un Jāņa Pelšes (pozitīvs) izpildījumā. Diriģents Pēteris Vaickovskis.

Koncerts
Sv. Jāņa baznīcā 19.XII plkst. 18
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10

***

Klasika. Piektdien, 17. decembrī, koncertzālē Lielais dzintars Liepājas simfoniskais orķestris sava galvenā diriģenta Ģintara Rinkeviča vadībā atskaņos Sergeja Rahmaņinova Simfoniskās dejas un Johannesa Brāmsa Koncertu vijolei un čellam. Solistes būs Kristīne Balanas (vijole) un Margarita Balanas (čells). Brāmsa dubultkoncertu māsas Balanas vairākkārt ir spēlējušas Eiropā, bet Latvijā to interpretēs pirmo reizi.

Koncerts
Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 17.XII pulksten 19 
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–25

***

Mūzika. Līdz 7. janvārim Ziemassvētku festivāls Dzintaru koncertzālē piedāvās daudzveidīgu senās mūzikas, operas un teātra mūzikas, Vīnes valšu, krievu sakrālās kormūzikas un ģimenes pasākumu programmu. Piektdien, 17. decembrī, festivālu atklās koncertizrāde Mīli mani!, kurā aktieri Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Kaspars Znotiņš uzstāsies pianista Kārļa Lāča pavadījumā. Skanēs Kārļa Lāča teātra izrāžu dziesmas, Ziemassvētku melodijas un dažādu autoru dzejas lasījumi. Sestdien, 18. decembrī, koncertu Tas vakars sniegs dziedātāja Elza Rozentāle un ģitārists Kaspars Zemītis. Tajā iekļautas Ziemassvētku dziesmas, Mārtiņa Brauna un Imanta Kalniņa kompozīcijas, kā arī pašu mākslinieku oriģināldarbi.

Ziemassvētku festivāls
Dzintaru koncertzālē 17.XII–7.I
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–50

***

Kamermūzika. Sestdien, 18. decembrī, festivāla Eiropas Ziemassvētki koncertā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pūtēju kvintets – Tommāzo Pratola (flauta), Egils Upatnieks (oboja), Mārtiņš Circenis (klarnete), Jānis Semjonovs (fagots) un Artūrs Šults (mežrags) – un pianiste Agnese Egliņa ievedīs mūs krāsainā mūzikas pasaulē. Skanēs Ludviga van Bēthovena, Žana Fransē, Gundegas Šmites un Andrē Žolivē opusi.

Koncerts
Spīķeru koncertzālē 18.XII plkst. 19 
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja