Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

KDi iesaka: Par cilvēka spēku un bezspēcību

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus.

Piektdien, 4. septembrī, Liepājas teātris atklās savu 114. sezonu ar mūsdienu lietuviešu dramaturga Marjus Ivaškeviča lugas Mališ iestudējumu Dmitrija Petrenko režijā. 1941. gads meitai atņem tēvu, kuru izsūta uz Sibīriju. 1944. gads uz Latviju atved karot kādas Sibīrijas mātes dēlu. Divas ģimenes tiek šķirtas, bet to likteņi negaidīti savijas, kad tēvs Sibīrijā iepazīstas ar māti, bet dēls Latvijā sāk dzīvot ar meitu. Šī nebūs izrāde par vēsturi, bet par ilgām pēc mājām, cilvēka spēku un bezspēcību, naidu un mīlestību, kā arī pieaugšanu. "Šis būs iestudējums par cilvēku dabu – par spēju stāties pretī liktenim, strīdēties, uzminēt vai piemānīt to," saka Dmitrijs Petrenko. Izrāde būs bilingvāla, varoņi runās latviešu un krievu valodā. Lomās – Karīna Tatarinova, Ilze Trukšāne, Mārtiņš Kalita un Kaspars Gods.

Mališ
Liepājas teātrī 4.IX plkst. 19, 5.IX plkst. 18, 22.IX plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 6–18 

***

Svētdien, 6. septembrī, koncertzālē Cēsis notiks Pētera Vaska mūzikas festivāls: plkst. 14 tiks demonstrēta režisora Čārlija Pola filma Pravietojums, kurā skan Pētera Vaska mūzika, plkst. 16 tiks atklāta gleznotāja Arija Skrides izstāde, plkst. 18 sāksies koncerts, kurā uzstāsies vijolniece Baiba Skride (Arija Skrides mazmeita), pianists Vestards Šimkus un orķestris Sinfonietta Rīga Normunda Šnē vadībā. Skanēs Pētera Vaska, Viļņa Šmīdberga, Arvo Perta un Erki Svena Tīra opusi.

Koncerts
Koncertzālē Cēsis 6.IX plkst. 18
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 20–30 

***

Sestdien, 5. septembrī, Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla noslēgumā Johannesa Brāmsa Vācu rekviēmu atskaņos Valsts akadēmiskais koris Latvija, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, soprāns Elīna Šimkus un baritons Rihards Millers. Pie pults – Ainārs Rubiķis.

Koncerts
Rīgas Domā 5.IX plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 20

***

Šovakar galerijā Māksla XO tiks atklāta Ievas Iltneres izstāde Diapozitīvu vakars. "Ideja radās no bērnības diapozitīviem. Izbalējušas krāsas, izgaismoti kadri, švīkājumi, miglains "pirksts" attēla stūrī, fragmentācija. Pārnesums, pārklāšanās, sablīvēšana. Laika nobīde un personiskā pieredze rada atšķirību uztverē. Kas ir tas, ko mēs redzam? Kas ir tas vērtīgais, pie kā apstājas mūsu skatiens?" jautā gleznotāja.

Ieva Iltnere
Izstāde Diapozitīvu vakars 
Galerijā Māksla XO līdz 3.X 

***

No 4. līdz 13. septembrim daudzviet Rīgā un Latvijā notiks festivāls Dzejas dienas, kas jau piecdesmit piecus gadus ir viens no nozīmīgākajiem septembra notikumiem pašmāju kultūras dzīvē. Šoreiz festivālam izvēlēta devīze Dzeja dziedē. Atklāšanas pasākumā piektdien, 4. septembrī, plkst. 19 mākslas centrā Noass uz AB dambja notiks Annas Auziņas, Agneses Krivades, Ivara Šteinberga un Pētera Draguna lasījumi un poētiskā hiphopa apvienības Alejas performance. Sestdien, 5. septembrī, Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā dzejnieks Žebers atklās izstādi Rezerves dzeja, kurā turpinās savos krājumos Šņabji/Blaknes iesāktos meklējumus grafiskās dzejas žanrā (ekspozīcija būs skatāma līdz 5. oktobrim).

Dzejas dienas
Rīgā un citur Latvijā 4.–13.IX
dzejasdienas.com

***

Sestdien, 5. septembrī, 15. reizi Rīgā notiks mūsdienu kultūras forums Baltā nakts. Programmā ir vairāk nekā trīsdesmit projektu pilsētas centrā, Tallinas ielas kvartālā un Rīgas apkaimēs. Sekot līdzi notikumiem varēs arī tiešsaistē: Baltās nakts sociālajos tīklos un mājaslapā tiks nodrošināta pieslēgšanās objektiem un pasākumu norises vietām, kurās to rīkotāji un mākslinieki iepazīstinās ar saviem darbiem.

Baltā nakts
Daudzviet Rīgā 5.IX
baltanakts.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja